Voorlopig uitstel voor Zaanstreek-Waterland
dossier Aanbesteden

Voorlopig uitstel voor Zaanstreek-Waterland

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Voorlopig uitstel voor Zaanstreek-Waterland

De Vervoerregio Amsterdam stelt de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland voorlopig uit. Nieuwe data voor het indienen van biedingen en voor de start van de concessie zijn nog niet bekend.

In april besloot de Vervoerregio al om de inschrijftermijn voor deze nieuw concessie te verlengen tot 5 november, vanwege de coronacrisis. Nu is besloten dat ‘het op dit moment niet te verwachten lijkt dat er op die sluitingsdatum een passende aanbieding ligt’.

Vorm en duur nog onbekend

Daarom wordt een nieuw moment gekozen voor vervoerders om zich in te schrijven. Daarmee schuift ook de startdatum van de nieuwe concessie op. Het is waarschijnlijk een ‘overbruggingsperiode’ nodig tussen de huidige en de nieuwe concessie. De vorm en de duur van die periode zijn nog niet bekend.

Vorige week lieten Pedro Peters van OV-NL en Jan van Selm van DOVA al weten, dat het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) met één standpunt naar buiten wil komen hoe vervoerders en ov-autoriteiten omgaan met lopende én nieuwe concessies, als gevolg van de coronacrisis en daarmee gepaard gaande dalende reizigersaantallen. “Het is moeilijk inschrijven voor vervoerders als je niet weet hoe de reizigersgroei of -daling gaat verlopen”, zei Peters. Het NOVB koerst erop om in augustus met een standpunt naar buiten te komen.

Huidige concessies

De huidige concessies voor het busvervoer in de twee concessies Zaanstreek en Waterland lopen in december 2021 af. In 2018 besloot de Vervoerregio deze twee concessies bij afloop samen te voegen en eind 2019 startte de aanbesteding voor de nieuwe concessies Zaanstreek-Waterland.  Wat er zou gebeuren in een eventuele tussenliggende periode tussen de twee concessieperiodes, heeft de Vervoerregio nog niet besloten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook