Aangepaste buurtbussen mogen weer rijden

Aangepaste buurtbussen mogen weer rijden

Met kuchschermen, een extra dakventilator en actieve HEPA-luchtfilters kunnen buurtbussen weer de weg op. Dat blijkt uit TNO-onderzoek in opdracht van branchevereniging OV-NL. Het streven is om de ruim 350 buurtbussen in november weer de weg op te hebben.

De ruim 350 buurtbussen in Nederland staan al sinds maart 2020 stil. De chauffeurs, vaak oudere vrijwilligers, behoren tot de risicogroep waardoor de kans op besmetting risicovol werd gedacht. Bij reguliere bussen kon in eerste instantie de voordeur dicht blijven, waardoor chauffeurs voldoende afstand konden houden. Bij de kleinere buurtbussen is dat onmogelijk.

In augustus concludeerde TNO al dat bij reguliere bussen en trams de voordeur weer open kan als kuchschermen worden geplaatst. Uit aanvullend onderzoek blijkt nu dat met kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering ook de buurtbussen weer op verantwoorde wijze de weg op kunnen.

Planning

Alle ov-bedrijven gaan de aanpassingen aanbrengen, laat OV-NL weten. Het streven is om in november alle buurtbussen omgebouwd te hebben. Vervoerders zijn afhankelijk van leveranciers van materialen en buurtbusverenigingen zijn afhankelijk van de vrijwilligers, waarvan een groot deel tot de risicogroep behoort. Veel buschauffeurs willen wel graag weer gaan rijden, stelt OV-NL.

Daarom gaan de ov-bedrijven in gesprek gaan met buurtbusverenigingen en opdrachtgevers over de wijze en het moment van opstarten. Per regio kan een andere startdatum gaan gelden, die zelfs per buurtbuslijn kan verschillen.

Laat een reactie achter

Lees ook