RET introduceert drukte-indicator
dossier Innovatie

RET introduceert drukte-indicator

door Marcel Slofstra in rubriek reisinformatie
geen reacties

De RET gaat met de drukte-indicator reizigers inzicht geven in actuele en verwachte drukte in het Rotterdamse ov. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Met de drukte-indicator bedienen we reizigers nu en in de toekomst. Nú doordat deze reizigers helpt drukte te mijden in tijden van corona. En op de langere termijn door bij te dragen aan spreiding van grote reizigersstromen over de dag.”

De indicator is beschikbaar in de reisplanner en de app en geeft een indicatie van verwachte drukte, op basis van historische data. De indicator werkt met poppetjes; 1 poppetje staat voor rustig, twee voor matige drukte en drie voor ‘erg druk’. Uit klantonderzoek van de RET blijkt dat reizigers graag vooraf een inschatting kunnen maken of het verstandig is bus of tram te pakken voor een reis, ook nu het overheidsadvies is om drukte te vermijden.

Algoritme

De RET heeft de afgelopen tijd, samen met 9292 en een aantal andere vervoerders, gewerkt aan een zelflerend algoritme dat de drukte voorspelt. Het algoritme maakt onder andere gebruik van historische chipkaartdata. Door het lerende karakter is de verwachting dat de drukte-indicatie steeds secuurder wordt. De komende weken staan in het teken van het evalueren van de voorspelde drukte en de daadwerkelijke drukte. In deze fase is de service alleen beschikbaar voor bus en tram; later dit jaar wordt daar ook metro aan toegevoegd. Daarnaast worden de invloed van het weer en evenementen in de toekomst meegewogen.

Laat een reactie achter

Lees ook