Rover kritisch op Zeeuws busabonnement

Rover kritisch op Zeeuws busabonnement

De provincie Zeeland en Connexxion willen reizen per bus aantrekkelijker maken voor de Zeeuwse busreiziger. Daarom introduceren zij per 2 mei 2021 het reisproduct ‘Zeeland Voordeel’. Reizigersvereniging Rover vreest dat het nieuwe tariefsysteem leidt tot minder reizigers.

Met ‘Zeeland Voordeel’ betaalt de Zeeuwse busreiziger achteraf en alleen nog maar zijn gemaakte busreizen en reist deze niet meer alleen via vaste ov-zones, maar kan de hele provincie aandoen. De factuur ontvangt men achteraf per maand.

Kortingen

Bovendien bouwen de reizigers korting op, nadat voor 20 euro aan reiskosten is gemaakt. Naarmate de reiziger vervolgens meer ritten maakt, loopt de korting verder op. Het maximale te verrijden tarief per maand is 130 euro.

Voor scholieren geldt een aanvullende korting van 10 procent op hun gemaakte reis. Aangezien het overgrote deel van de Zeeuwse busreizigers uit scholieren en studenten bestaat, lijkt dit een goede campagne om deze groep aan de bus te blijven binden.

“Als we willen dat scholieren en studenten in Zeeland blijven wonen, moet het gebied bereikbaar blijven”, vertelde Wilma Koevermans van vervoerder Connexxion begin 2020 aan OV-Magazine. “Anders lopen we het risico dat meer mensen wegtrekken. Dat is ook in de politiek een belangrijk onderwerp.”

Flexibeler

Dat maakt het geheel dus een stuk flexibeler. Reizigers hoeven voortaan niet meer vooraf na te denken of ze de kosten van een abonnement er wel uithalen en waar zij precies naartoe mogen reizen.

Het nieuwe abonnement gaat in per 2 mei 2021. Reizen zonder abonnement blijft ook mogelijk.

Rover maakt zich zorgen

Rover Zeeland laat in een reactie weten dat veel reizigers helemaal niet op rekening willen reizen. “Het laten verdwijnen van het bestaande productportfolio zal bij reizigers leiden tot een heroverweging van hun relatie met Connexxion. Als Zeeland Voordeel niet aansluit bij hun wensen, of als zij denken dat het ingewikkeld is, zullen er reizigers zijn die niet overstappen waardoor het ov-gebruik zal afnemen.”

Volgens de reizigersvereniging wordt reizen met Zeeland Voordeel pas aantrekkelijk als men veel reist. De incidentele reiziger gaat erop achteruit, omdat de kilometerprijs stijgt, en ongeveer 2/3 van de Zeeuwse reizigers is incidentele reiziger. Rover wil daarom dat de ingangsdatum van 2 mei wordt uitgesteld en Connexxion met de vereniging in gesprek gaat.

Laat een reactie achter

Lees ook