Rover kritisch op Zeeuws busabonnement

donderdag 14 januari 2021
timer 2 min

De provincie Zeeland en Connexxion willen reizen per bus aantrekkelijker maken voor de Zeeuwse busreiziger. Daarom introduceren zij per 2 mei 2021 het reisproduct ‘Zeeland Voordeel’. Reizigersvereniging Rover vreest dat het nieuwe tariefsysteem leidt tot minder reizigers.

Met ‘Zeeland Voordeel’ betaalt de Zeeuwse busreiziger achteraf en alleen nog maar zijn gemaakte busreizen en reist deze niet meer alleen via vaste ov-zones, maar kan de hele provincie aandoen. De factuur ontvangt men achteraf per maand.

Kortingen

Bovendien bouwen de reizigers korting op, nadat voor 20 euro aan reiskosten is gemaakt. Naarmate de reiziger vervolgens meer ritten maakt, loopt de korting verder op. Het maximale te verrijden tarief per maand is 130 euro.

Voor scholieren geldt een aanvullende korting van 10 procent op hun gemaakte reis. Aangezien het overgrote deel van de Zeeuwse busreizigers uit scholieren en studenten bestaat, lijkt dit een goede campagne om deze groep aan de bus te blijven binden.

“Als we willen dat scholieren en studenten in Zeeland blijven wonen, moet het gebied bereikbaar blijven”, vertelde Wilma Koevermans van vervoerder Connexxion begin 2020 aan OV-Magazine. “Anders lopen we het risico dat meer mensen wegtrekken. Dat is ook in de politiek een belangrijk onderwerp.”

Flexibeler

Dat maakt het geheel dus een stuk flexibeler. Reizigers hoeven voortaan niet meer vooraf na te denken of ze de kosten van een abonnement er wel uithalen en waar zij precies naartoe mogen reizen.

Het nieuwe abonnement gaat in per 2 mei 2021. Reizen zonder abonnement blijft ook mogelijk.

Rover maakt zich zorgen

Rover Zeeland laat in een reactie weten dat veel reizigers helemaal niet op rekening willen reizen. "Het laten verdwijnen van het bestaande productportfolio zal bij reizigers leiden tot een heroverweging van hun relatie met Connexxion. Als Zeeland Voordeel niet aansluit bij hun wensen, of als zij denken dat het ingewikkeld is, zullen er reizigers zijn die niet overstappen waardoor het ov-gebruik zal afnemen."

Volgens de reizigersvereniging wordt reizen met Zeeland Voordeel pas aantrekkelijk als men veel reist. De incidentele reiziger gaat erop achteruit, omdat de kilometerprijs stijgt, en ongeveer 2/3 van de Zeeuwse reizigers is incidentele reiziger. Rover wil daarom dat de ingangsdatum van 2 mei wordt uitgesteld en Connexxion met de vereniging in gesprek gaat.

Voor de scholieren wordt het steeds moeilijker om met de bussen te reizen in Zeeland. Dat komt omdat er regelmatig ritten komen te vervallen en zij dus niet op tijd op school kunnen zijn of niet van school naar huis kunnen en moeten wachten wanneer er eindelijk weer een bus komt. Als je een klacht indient krijg je als antwoord personeel te kort. Nu heb ik zelf 34 jaar bij het O.V. gewerkt en in het begin dat ik daar werkte werden nieuwe chauffeurs zelf opgeleid door het vervoersbedrijf. Nu worden ze eerst extern opgeleid voor dat ze door kunnen naar de bedrijven. Ze weten tijdig dat er chauffeurs met pensioen gaan en daar dus op in kunnen spelen. En ze moeten de salarissen aanpassen je moet nu 15 jaar wachten met tussentijdse stappen voor je op je maximum salaris staat. Dat doen chauffeurs die nu in de transportwereld zitten niet omdat zij te ver in hun salaris terug vallen. En die mannen hebben ervaring op de weg dus willen ze op latere leeftijd wel iedere avond thuis zijn en overstappen, maar niet op de manier zoals deze nu is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »