RET en MRDH willen druktedata graag delen

maandag 8 februari 2021
timer 4 min

RET-directeur Maurice Unck en Christel Mourik, ov-directeur van opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), willen dat hun regionale drukte-indicator landelijk wordt omarmd.

 

Maurice Unck: "Dankzij corona práten we niet meer alleen over samenwerking, maar dóen we het ook echt. Die drukte-indicator was ineens binnen enkele maanden geregeld."

De drie stadsvervoerders RET, GVB en HTM lanceerden in oktober gezamenlijk een drukte-indicator, waarmee reizigers inzicht krijgen in de voorspelde drukte in voertuigen, op basis van historische data.

De ontwikkeling van de drukte-indicator was al in het pre-coronatijdperk gestart, begint Unck, toen reizigers nog ‘als sardientjes in een blik’ zaten. “We zouden in de knel komen. Maar als reizigers weten wanneer het druk is en wanneer niet, maakt men bewuster een keuze, was onze gedachte.”

Bruikbaar voor nu en de toekomst

En toen kwam corona. Maar dat betekent niet dat de ontwikkeling spaak liep. Integendeel, hij werd juist versneld. Want de drukte-indicator is juist nú van belang, vervolgt Unck. “Hij helpt reizigers nu om drukte te mijden en dat geeft ze een veiliger gevoel. En op de langere termijn helpt het, door bij te dragen aan spreiding van grote reizigersstromen over de dag. Want als de beperkingen eraf gaan, wordt het weer veel drukker in de grote steden.”

Christel Mourik: "Als we efficiënter leren inspelen op de veranderende klantvraag, hebben we echt goud in handen.”

“Ondanks dat het oorspronkelijke doel anders was, is het ook nu erg handig”, vervolgt Mourik. In het huidige en post-coronatijdperk gaan reizigers veel bewuster en daardoor op andere tijden reizen. “Dat betekent dat mensen het vervoermiddel pakken dat op dat moment het beste bij hen past. Natuurlijk willen we mensen hier vooral mee gaan spreiden.”

Open data

Christel Mourik: "We bieden alle data open source aan. Het is dan aan de whizzkids om dat verder te ontwikkelen."

De drukte-indicator wordt niet alleen geïmplementeerd in de apps van de drie stadsvervoerders, maar kan in elke app worden gebruikt. Unck: “Als andere partijen de indicator ook in hun app willen, moet dat kunnen. We willen de API graag delen. Dit sluit aan op ons toekomstbeeld rondom MaaS. Zo ontwikkelen we met de publieke vervoerders ook het MaaS-platform RiVier, waar zoveel mogelijk mobiliteitsaanbieders op kunnen inpluggen en waarbij de reiziger uiteindelijk via de smartphone moet kunnen plannen, boeken en betalen.”

Mourik onderstreept deze ambitie: “Wij hoeven niet voor reizigers in te vullen welke app zij gebruiken. Daarom bieden we alle data open source aan. Het is dan aan de whizzkids om dat verder te ontwikkelen. Het liefst willen we dat reizigers hun hele reis in één app kunnen plannen.”

Erfenis van corona

De MRDH is erg te spreken over de succesvolle samenwerking met de Amsterdamse collega’s, vervolgt Mourik. “Als stedelijke regio’s hebben we met gelijksoortige opgaven te kampen, daarom moeten we uit onze eigen toko kruipen en samenwerken. De coronacrisis versnelt dat proces. Als we efficiënter leren inspelen op de veranderende klantvraag, hebben we echt goud in handen.”

Unck: “De huidige crisis doet pijn, maar we moeten vooruit blijven kijken. Anders zitten we over drie jaar weer op hetzelfde niveau als voor de crisis. Dankzij corona práten we niet meer alleen over samenwerking, maar dóen we het ook echt. Die drukte-indicator was ineens binnen enkele maanden geregeld. Ik heb ook tegen HTM en GVB gezegd dat we dit moeten vasthouden.”

Mourik sluit af: “Als regio zijn we heel blij, maar wat we écht nodig hebben is landelijke dekking. Zodat we over 50 jaar op deze periode kunnen terugkijken en kunnen denken: ‘Ze hebben toen niet op hun handen gezeten. Het ov is toen klaargestoomd voor de toekomst’.”

Dit artikel is eerder verschenen in OV-Magazine 4-2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Wat een bizar verhaal weer. De drukteindicator kwam voort uit een levering van Arriva en Qbuzz voor de TURNN app. Daaruit op nationaal niveau data gestandaardiseerd waardoor alle vervoerders in Nederland data over verwachtte bezetting zijn gaan uitwisselen binnen NDOV verband. Wat een rare spin dat dit ook maar iets met Rivier te maken zou hebben. Zou bewust de beschikbaarheid van data voor de overige vervoerders niet worden genoemd? http://data.ndovloket.nl/bezetting/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »