NS lijdt recordverlies van 2,6 miljard euro

NS lijdt recordverlies van 2,6 miljard euro

Met een recordverlies van 2,6 miljard euro, minister Hoekstra die adviseert met minder treinen te gaan rijden en boze vakbonden, waren het tumultueuze dagen voor NS.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2020. Door de coronacrisis reisden vanzelfsprekend minder mensen met de trein, pauzeerden reizigers hun abonnementen en waren de meeste winkels en horeca op de stations gesloten. Daardoor maakte de Nederlandse hoofdrailnetconcessie een waardevermindering van 1,6 miljard euro door.

Overheidssteun onvoldoende

De vervoeropbrengsten daalden in Nederland met 42 procent naar 1.539 miljoen euro, maar op verzoek van het Rijk bleef NS de volledige dienstregeling rijden. Ter compensatie ontving de vervoerder een beschikbaarheidsvergoeding van 818 miljoen euro.

Verder daalden de opbrengsten van de exploitatie van stations zijn met 32 procent naar 376 miljoen euro. Ter compensatie ontving NS hier een NOW-vergoeding van 24 miljoen euro.

Hiernaast ontving NS ook nog een vergoeding van de Britse overheid van 1.195 miljoen euro, vanwege de Abellio-activiteiten. Uiteindelijk sluit NS dankzij de steun af met een omzet van 6.601 miljoen euro, een vergelijkbare omzet met die van 2019.

Hoekstra: snijd in dienstregeling

NS-directeur Marjan Rintel doet een beroep op aanvullende financiële afspraken met het Rijk, om met dezelfde aantallen treinen te kunnen blijven rijden. “Voor het in stand houden van de dienstregeling van dit jaar en de nieuwe dienstregeling in 2022 en daarna hebben we – gezien de lagere reizigersaantallen – nieuwe financiële afspraken nodig.”

In een reactie laat demissionair minister Hoekstra van Financiën weten dat NS met minder treinen moet gaan rijden. Het volhouden van de dienstregeling ‘lijkt op termijn financieel gezien niet vol te houden’. NS en het ministerie blijven uiteraard wel in gesprek, maar Hoekstra benadrukt dat NS zelf beslissingen moet nemen over het afbouwen van de dienstregeling.

Banen op de tocht

De komende jaren zullen in het teken staan van herstel, stelt NS zelf. De HRN-concessie is daardoor tot 2025 verlieslatend. Om de verliezen te compenseren, gaat NS in de organisatie snijden. Tot en met 2024 gaat NS €1,4 miljard besparen, door 2300 banen te verminderen en het investeringsniveau met 30 procent te reduceren. Daarbij is een nieuwe cao afgesproken met een werkgarantie tot 2025.

Door de lage reizigersaantallen zijn de prestaties van NS over 2020 moeilijk te vergelijken met 2019. Toch merkt NS op dat procentueel gezien in 2020 meer mensen kans hadden op een zitplek in de spits en dat de reizigerspunctualiteit hoger was dan een jaar eerder. Ook de klanttevredenheid scoorde hoger.

Vakbonden bieden petitie aan

De vakbonden CNV, FNV en VVMC boden op vrijdag 26 februari een petitie aan aan Marjan Rintel, om zich uit te spreken tegen de krimpplannen van NS. De petitie is 20.000 keer onderstekend.

Laat een reactie achter

Lees ook