Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad
dossier Innovatie

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of creditcard. Contactloos betalen in het ov moet vanaf eind 2023 gemeengoed zijn.

De proef in Lelystad maakt onderdeel uit van het programma OV Betalen. Onder de naam OVpay werken alle Nederlandse ov-bedrijven en Translink samen aan de introductie van nieuwe betaalvormen, waarin de reiziger zelf kiest hoe hij/zij reist en betaalt. De proef met contactloos betalen in Lelystad werkt via EMV-technologie, wat staat voor Europay Mastercard Visa.

Reizigers kunnen in- en uitchecken met:

  •         de contactloze betaalpassen van ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank of SNS
  •         een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS)
  •         een smartphone of wearable die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen of creditcards
  •         een buitenlandse contactloze betaalpas of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa

De betaling gaat automatisch. De volgende dag staat het bedrag in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. De prijs voor de reis is gelijk aan die van de OV-chipkaart, zonder korting of abonnement.

Klantgericht systeem

Sinds 2014 werken de vervoerders en Translink in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) samen met onder meer overheden, consumentenorganisaties en banken, om te onderzoeken welke nieuwe betaalvormen in het ov mogelijk en nuttig zijn. Het innovatieprogramma OV Betalen is daarvoor in het leven geroepen, vertelde programmadirecteur Bas van Weele vorig jaar aan OV-Magazine. “We gaan van kaartgericht naar klantgericht”.

De twee betaalvormen die in het programma OV Betalen als eerste worden onderzocht, zijn reizen met de betaalkaart (via EMV-technologie) en de beoogde opvolger van de huidige OV-chipkaart. De betaalvormen worden zowel als kaart en digitaal voor de smartphone aangeboden.  Daarnaast wordt een systeem beproefd dat zich laat omschrijven als treinreizen met locatiebepaling.

Lees ook: Van kaartgericht naar klantgericht betalen

In de komende editie van OV-Magazine vertellen Paul Rooijmans van Lynxx/Tranzer en Mark Thoma van Transdev waarom het tijd is voor nieuwe betaalvormen in het ov. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Eén reactie

  1. Robert Jan Roos
    12 maart 2021 om 21:55- Reageren

    Wat ontzettend goed!!! Vervoerbedrijven zijn goede vervoerders en willen alle gasten kunnen verwelkomen om ze het product te bieden waar om gevraagd is. Door deze stap wordt eindelijk de financiële toegangshindernis afgebroken die de niet OV gebruiker verplicht was te nemen.

Laat een reactie achter

Lees ook