Friesland stelt flexibele noodconcessie voor
dossier Post-corona

Friesland stelt flexibele noodconcessie voor

De provincie Friesland zet in op een flexibele overbruggingsconcessie, waarbij Arriva het busvervoer tot en met 2024 blijft verzorgen. Na die tijd wordt een nieuwe busconcessie voor een langere periode aanbesteed.

Dat schrijven de Gedeputeerde Staten van de provincie aan de Provinciale Staten, die nu moeten instemmen met de uitgangspunten van het plan. Een gedetailleerdere uitwerking van het plan volgt nadat de Provinciale Staten met het voorstel hebben ingestemd.

De huidige busconcessies lopen tot 10 december 2022. Door de flexibele vorm van de overbruggingsconcessie kunnen provincie en Arriva adequaat inspelen op hoe de situatie in 2023 en 2024 ervoor staat. Dit betekent dat er meerdere scenario’s bestaan, waarin de vervoerder kan meebewegen met de ernst en de duur van de crisis.

Uitgangspunten

De provincie wil in de overbruggingsjaren het huidige ov-niveau zoveel mogelijk in stand houden, waarbij het uitgangspunt is dat elke dorpskern via een vorm van openbaar vervoer bereikbaar blijft. Arriva blijft daarbij de vervoerder. Daarnaast wil de provincie het busgebruik onder de inwoners verhogen. Hoe ze dat precies wil doen, is nu nog niet bekend.

De omvang van de dienstregeling neemt daarmee wel af. Momenteel rijdt Arriva nog 90 procent van de oorspronkelijke 615.398 dienstregelinguren (DRU’s) op jaarbasis. In de overbruggingsconcessie houden Arriva en de provincie rekening met meerdere scenario’s, waarbij het aantal DRU uitkomt tussen de 530.000 en 475.000 uur op jaarbasis.

Transitieplan

Hoe het daarna verder gaat, is ook nog onderwerp van gesprek. De provincie Friesland presenteerde op 1 april zijn transitieplan, waarbij het samen met vervoerder Arriva vier scenario’s uitwerkte.

Een fietsdienstregeling in de mei- en zomervakantie, waarbij bussen minder vaak rijden op lijnen waar reizigers vaker de fiets kiezen in plaats van de bus, kan een besparing van 7500 dienstregelingsuren opleveren. Ook worden veel lijnen gestrekt, wat ook op de dienstregelingsuren bespaart.

Lees hier het transitieplan van de provincie Friesland.

2 reacties

 1. Roel Huizing
  23 april 2021 om 13:17- Reageren

  Dit plan heeft niks met carona te maken, men is al jaren bezig om lijnen te strekken. Ook het inzetten van chauffeurs die minder betaald worden dan cao ov, werden al ingezet en nu ziet men de kans deze nog meer in te zetten.
  Versobering voor de dorpen en besparing op arbeidsvoorwaarden,dat is het doel.

 2. Roel Huizing
  23 april 2021 om 15:08- Reageren

  vorig bericht had nog iets willen wijzigen dat lukt niet dus dan maar zo.
  wat ik bedoelde is dat zowel de provincie als de vervoerder willen bezuinigen, welke niet ten goede komt van de passagiers als personeel.
  hoe wil je oudere passagiers welke afhankelijk van de bus zijn km”s laten lopen of fietsen
  om met de gestrekte bus te gaan

Laat een reactie achter

Lees ook