Maximaal 208 nieuwe e-bussen voor GVB

Maximaal 208 nieuwe e-bussen voor GVB

De Amsterdamse vervoerder GVB gaat de busvloot verder verduurzamen. Via een Europese aanbesteding wil het minimaal 25 bussen en maximaal 208 bussen uit de vloot elektrificeren. De bussen moeten medio 2023 instromen.

Daarmee ging opdrachtgever Vervoerregio Amsterdam op 29 april akkoord. Volgens portefeuillehouder Gerard Slegers is het, ondanks de coronapandemie, belangrijk om samen te blijven investeren in duurzaam ov. “Deze aanbesteding houdt rekening met de huidige situatie waarin we niet weten wanneer en hoeveel reizigers er terugkeren in het ov en biedt de nodige flexibiliteit. Mocht het nodig zijn om snel uit te breiden dan kunnen we altijd gebruik maken van de optie tot maximaal 208 bussen in het contract.”

Planning

Momenteel rijdt GVB met 31 e-bussen in de dienstregeling op de lijnen 15, 22 en 61. GVB-directeur Claudia Zuiderwijk: “We vinden het belangrijk om als stadsvervoerder bij te dragen aan schonere lucht in Amsterdam en we verlagen onze eigen CO2-uitstoot. In juli dit jaar stromen 13 gelede elektrische bussen in op buslijn 369. Begin 2022 stromen naar verwachting ook weer 31 bussen in. We blijven op koers om in 2025 de gehele busvloot te hebben vervangen met elektrische bussen.”

Lees ook: GVB: ‘In 2025 is ál ons materieel ZE’

Gefinancierd door EU

Voor een deel is subsidie beschikbaar van de Europese Unie, de CEF-subsidie (Connecting Europe Facility). Voor het overige deel zullen de Vervoerregio Amsterdam, GVB en de gemeente Amsterdam aanvullende afspraken maken.

Eén reactie

 1. Jan Verloop
  10 mei 2021 om 16:34- Reageren

  In potentie een goed initiatief, maar het is jammer dat het artikel niets noemt over:
  1. de kosten van die bussen
  2. de bespaarde uitstoot t.o.v. de huidige bussen op gas en diesel
  3. in hoeverre gaat het hier om reguliere materiaal vervanging, danwel aanvulling i.v.m toenemende vraag?

Laat een reactie achter

Lees ook