HTM vervangt GTL-trams in 2026

HTM vervangt GTL-trams in 2026

De Haagse vervoerder HTM start een Europese aanbesteding voor minstens vijftig nieuwe trams, die de huidige GTL-vloot vervangt. De nieuwe vloot moet vanaf 2026 gaan rijden.

De huidige GTL-vloot (Gelede Tram Lang) van Bombardier is inmiddels 40 jaar oud en daarmee aan vervanging toe, laat interim-directeur Bruno Bruins weten. “Daarnaast zijn ze vanwege hun instap niet toegankelijk voor onze reizigers die bijvoorbeeld gebruikmaken van een (elektrische) rolstoel.” Met de nieuwe, ruime en toegankelijke trams wordt geïnvesteerd in meer capaciteit, met het oog op de toekomst. De GTL-trams rijden op de lijnen 1, 6, 12 en 16.

De nieuwe rijtuigen gaan aan dezelfde eisen voldoen als de huidige Avenio’s van Siemens en de Citadis van Alstom, die ook al in de Hofstad rijden. Zo worden de gelede tramstellen 2,55 meter breed en 35 meter lang, waardoor vier zitplaatsen naast elkaar geplaatst kunnen worden in plaats van drie, zoals in de GTL-vloot. “Als alle trams aan dezelfde eisen voldoen, zijn ze makkelijker uitwisselbaar”, vertelde CEO Jaap Bierman, die momenteel ziek thuiszit, ons vorig jaar.

Lees ook HTM en MRDH zeker dat reiziger terugkomt

De huidige aanbesteding wordt gedaan voor in totaal vijftig nieuwe trams, met de optie tot nog zo’n tien extra exemplareb. Die moeten vanaf 2026 gaan rijden, want na de aanbesteding moeten de trams ook nog ontworpen en gebouwd worden. Bruins: “We weten niet in welk tempo de groei van het aantal reizigers zich de komende jaren manifesteert, mede in het licht van grote woningbouwopgaven voor Den Haag en omgeving. De optie biedt ons dus de mogelijkheid om uit te breiden. Wij verwachten in de loop van volgend jaar daarover een besluit te kunnen nemen.”

Investering

In 2020 werd bekend dat HTM, de gemeente Den Haag en opdrachtgever MRDH samen de portemonnee trekken voor dit project. De Metropoolregio Rotterdam-Den Haag is goed voor 402 miljoen, de gemeente hoest een bedrag van 45 miljoen euro op en 15 miljoen euro komt op het conto van de regionale vervoerder. “Dat geld is niet alleen bestemd voor de aanschaf van de trams, maar ook voor onder andere het aanpassen van de infrastructuur, het toegankelijk maken van de halten en de nieuwe stallingslocatie”, besluit Bruins.

 

 

Laat een reactie achter

Lees ook