Spoor in Noord-Nederland krijgt Ertms

Spoor in Noord-Nederland krijgt Ertms

De regionale spoorlijnen in Noord-Nederland krijgen het Europese en digitale treinbeveiligingssysteem Ertms. In totaal gaat het om 270 kilometer aan spoor, dat voor 2030 gedigitaliseerd moet zijn.

Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven op 20 mei bekend. Het huidige, analoge treinbeveiligingssysteem ATB (Automatische Trein Beïnvloeding) is aan vervanging toe. Door niet meer te investeren in het oude systeem, maar eerder dan gepland over te stappen op het digitale Ertms bespaart het Rijk 60 miljoen euro. Het Rijk en de provincies Groningen en Friesland investeren samen in het ombouwen van de treinen en het opleiden van personeel.

Door het digitale beveiligingssysteem Ertms kunnen treinen korter op elkaar rijden, waardoor het spoor efficiënter kan worden gebruikt. Dat vergroot de betrouwbaarheid van de dienstregeling. In de toekomst moet dit ook bijdragen aan de inzet van zelfrijdende treinen. Voor ProRail is dit een mooie kans om ervaring op te doen met Ertms, laat CEO John Voppen weten, dat in 2050 in heel Nederland moet zijn uitgerold. Ook voor Arriva is dit een mooie stap, laat CEO Anne Hettinga weten, nadat de vervoerder eerder in Limburg al startte met de inbouw van Ertms.

Innovatieve regio

De aanleg van Ertms op het regionale spoor in Friesland en Groningen is een voorbeeld van een innovatief spoorproject, waarmee beide provincies graag voorop lopen. Zo werden eerder al proeven gedaan met zelfrijdende trein en een waterstoftrein.

Fleur Gräper, gedeputeerde van Groningen: “We laten hiermee opnieuw zien dat wij innovaties omarmen en koploper willen zijn als het gaat om een modern en duurzaam ov.” De Friese gedeputeerde Avine Fokkens voegt toe: “We zijn trots op onze spoorverbindingen in Noord-Nederland. ERTMS maakt die nóg betrouwbaarder.”

Kosten

Voor de aanpassingen aan het spoor trekt het ministerie meer dan 300 miljoen euro uit. De kosten voor het ombouwen van zo’n 70 treinen en het opleiden van 200 fte personeel bedragen 90 miljoen euro. Daarvan betaalt het Rijk 60 miljoen euro, de provincie Groningen 20 miljoen euro en Friesland 10 miljoen euro. Naar verwachting kan in 2026 op het traject Harlingen Haven- Leeuwarden met ERTMS worden gereden.

In de komende editie van OV-Magazine komt Michiel Vijverberg, programmamanager Ertms bij ProRail, aan het woord. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Laat een reactie achter

Lees ook