Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

Ook halvering reizigers bij HTM en GVB

Het aantal reizigers bij stadsvervoerder HTM en GVB halveerde in 2020. HTM leed 6,2 miljoen euro verlies op de exploitatie, GVB 10 miljoen.

Dat blijkt uit de jaarverslagen, die beide stadsvervoerders presenteerden. Eerder presenteerde RET uit Rotterdam al soortgelijke cijfers: die vervoerder leed 11,4 miljoen euro verlies en zag ook een reizigershalvering.

Aanvang

Bij zowel HTM als GVB zorgde maart 2020 voor een enorme dip in de reizigersaantallen, toen de coronacrisis uitbrak. Tijdens de eerste periode vervoerde HTM slechts 18 procent van het reguliere aantal reizigers.

Dankzij de beschikbaarheidsvergoeding konden de stadsvervoerders wel overeind blijven. HTM ontving 36,2 miljoen aan beschikbaarheidsvergoeding (in totaal 172,2 miljoen euro aan overheidsbijdragen). GVB ontving 127 miljoen euro aan beschikbaarheidsvergoeding, maar die vervoerder rijdt normaliter zonder exploitatiesubsidie

De Haagse vervoerder sluit het jaar 2020 af met een verlies op de exploitatie van 6,2 miljoen euro, terwijl het Amsterdamse bedrijf doet dat met 10 miljoen euro. GVB komt dankzij de contracten op Rail Services en Veren overigens toch nog uit op een positief resultaat van 6 miljoen euro.

Positief over toekomst

Toch zijn beide bedrijven positief over de komende jaren. Bruno Bruins, interim-CEO van HTM, is ervan overtuigd dat de reizigers wel weer terugkomen na de coronadip. “De groei van het aantal inwoners in de Haagse regio en de geplande woningbouw maakt investeringen in het verbeteren van het openbaar vervoer noodzakelijk.” Het bedrijf investeert onder meer in een snelle ontsluiting via de Leyenburgcorridor en het HOV-verbinding via de Binckhorst.

Lees ook: In de Hofstad kijkt HTM vooruit

Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur van GVB: “Met het stijgen van de vaccinatiegraad in heel Nederland en de versoepelingen die daarbij horen hopen we in de loop van het jaar weer toe te groeien naar Amsterdamse reizigersaantallen.”

Laat een reactie achter

Lees ook