RET zag halvering reizigersaantallen in 2020

RET zag halvering reizigersaantallen in 2020

De RET zag het aantal reizigers in 2020 bijna halveren ten opzichte van recordjaar 2019. Ook leed de Rotterdamse vervoerder een verlies van 11,4 miljoen euro. Maar directeur Maurice Unck ziet licht aan het einde van de tunnel.

Het jaar begon aanvankelijk nog goed met stijgende reizigersaantallen, maar toen de crisis losbarstte zakte de aantallen in met 15 tot 20 procent. Uiteindelijk werden 95 miljoen instappers gemeten, die 503 miljoen kilometers aflegden. Dat is beiden zo’n 45 procent minder dan het jaar ervoor.

De totale opbrengsten bedroegen 470 miljoen euro, waarvan 145 miljoen uit kaartverkoop kwam. Dat staat tegenover 488 miljoen euro aan opbrengsten en 207 miljoen uit kaartverkoop in 2019. De doelstelling lag juist op 225 miljoen euro. Uiteindelijk resulteerde dit in een nettoverlies van 11,4 miljoen euro, ten opzichte van een nettowinst van 5,8 miljoen euro in 2019.

Investeren in toekomst

Terwijl de inkomsten dus zwaar terugliepen, bleef de vervoerder wel investeren in de toekomst. Zo was het betrokken bij de aanbesteding van het landelijke MaaS-platform RiVier en de ontwikkeling van de drukte-indicator. Ook werden 42 nieuwe zero emissiebussen besteld en werd gewerkt aan de keervoorziening bij Pijnacker, waardoor de metrofrequentie in de spits kan worden verdubbeld.

Ook is volgens Unck de politieke bereidheid om in ov te investeren toegenomen. Zo is de beschikbaarheidsvergoeding onlangs verlengd tot eind dit jaar. De RET-directeur heeft goede hoop dat er ook voor 2022 een oplossing wordt gevonden, om een afbraakscenario af te wenden.

Laat een reactie achter

Lees ook