Een kijkje in de keuken bij … Lynxx

dinsdag 18 april 2023

Wie zijn de mensen die in de ov-sector werken? En waarvoor gaat hun hart sneller kloppen? Dit keer spreken we met Lisa Swinkels, data scientist bij data-analyse-adviesbureau Lynxx.

Swinkels werkt inmiddels zo’n twee jaar bij het databedrijf. Ze werkt op projectbasis voor meerdere klanten in de ov-sector. Het is uiteindelijk de kunst om data te verrijken en deze data inzichtelijk te maken. “Opdrachtgevers geven ons data en die verwerken en analyseren wij, waar nodig met machine learning en voorspelmodellen, maar dat is lang niet altijd nodig. Op dit moment ben ik data van spoorwerkzaamheden en de dienstregeling aan het gebruiken om te bepalen welke treinen geraakt worden. We doen vaker projecten waarbij we processen die eerst handmatig verliepen, proberen te automatiseren.”

Uiteindelijk resulteert dat dan in visualisaties, tabellen en grafieken, zoals het datadashboard van ProRail. Het leuke aan het werk noemt Swinkels de variatie. “Het begint met een stukje consultancy, door de klantvraag te achterhalen. Daarna ga je een product ontwikkelen en volgt de implementatie. Daarbij geven we regelmatig feedback aan de gebruikers en luisteren goed naar klantwensen. Bij grotere projecten werken we via ‘scrum’, waarbij het transparante proces centraal staat.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Voordat Swinkels bij Lynxx terecht kwam, studeerde ze econometrie in Rotterdam en werkte ze in Frankrijk in een onderzoeksgroep voor humanitaire logistiek. De maatschappelijke betrokkenheid is voor haar erg belangrijk in haar werk. “In Frankrijk ontdekte ik dat onderzoek mij wat te traag gaat, maar ik wil wel graag maatschappelijk relevant werk doen. De ov-sector past daarom beter bij mij.”

Ze merkt dat veel mensen in het werkveld passie voor hun vak hebben. “We hebben vaak sparsessies bij klanten en die willen hun kennis erg graag delen. Daarna gaan we een product ontwikkelen, leveren het op bij de klant en die komt dan met feedback, die wij verwerken. Het is echt een proces dat je samen doorloopt. De wisselwerking is leuk en dat motiveert enorm.”

Desondanks mist ze nog wel eens een stukje continuïteit in projecten. “Soms lever je een datadashboard op, maar gaat een specifiek persoon weg en blijft het product op de plank liggen. En komt een tijd later de vraag of we het product kunnen updaten… Dat is zonde.”

Werkplezier

De ov-sector staat toch wel bekend staat als een vergrijzende sector, weet Swinkels. Maar daar is bij Lynxx geen sprake van. “Dit is een relatief jong bedrijf en de gemiddelde leeftijd ligt hier rond de 30.  Het team is jong en dynamisch, dat maakt een groot deel van het werkplezier. Onze klanten zijn vaak wel ouder, maar die hebben juist veel kennis in huis”, vervolgt ze.

Swinkels merkt dat ze daardoor zelf ook steeds meer kennis van het ov krijgt. “Het verruimt en verandert je blik toch wel. Onlangs was ik op Madeira en ging daar met de bus. Dan zit ik er toch anders in en vraag me af hoe je zo’n proces efficiënter kunt inrichten.” Desondanks hoopt ze zich in de toekomst toch meer richting klantcommunicatie te bewegen. “Momenteel ben ik vooral heel inhoudelijk bezig, maar daar haal ik ook veel energie uit.”