Hoe wiskunde machinisten helpt om op tijd en zuinig te rijden

vrijdag 13 januari 2023

Bij de planning van de rijtijden wordt over het algemeen de tweede wet van Newton gevolgd, die beschrijft hoeveel kracht nodig is voor een versnelling van de treinmassa. In de uitvoering spelen echter meer aspecten een rol, die leiden tot variatie in de rijtijd. Het omgaan daarmee kan beter, vindt Alex Cunillera. Hij is TU Delft-promovendus en onderzoekt robuustere voorspellingen van rijtijden, in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen.

Dienstregelingen maken is secondewerk. Door goede planning kan binnen de capaciteit voldoende kwaliteit geboden worden. “Waarom kijken we voor de rijtijden van morgen niet beter naar de situatie van morgen, inclusief bijvoorbeeld de weersverwachtingen?”, zegt Cunillera. “Door nieuwe data en algoritmes kunnen we grote stappen maken. Dat is niet alleen waardevol voor de huidige operatie, maar zeker ook voor de toekomst, bijvoorbeeld bij ontwikkelingen van Automatic Train Operation.” 

Voordelen 

Rijtijden goed kunnen voorspellen is ten eerste van belang voor het ontwerp van de dienstregeling om de beschikbare capaciteit op het spoor op de beste manier te gebruiken. Daarnaast is het van belang voor de ondersteuning van de machinist tijdens de uitvoering. Hij/zij krijgt informatie en advies over de huidige rit, zoals de actuele marge en snelheid bijvoorbeeld. “Dat is niet alleen om te zorgen dat de treinen op tijd rijden, maar bijvoorbeeld ook om energiezuinig te rijden,” weet Cunillera. ”Als er ruimte in de dienstregeling zit, kunnen treinen bijvoorbeeld langer ‘coasten’ of uitrollen. Dit kan tot 15 procent energie besparen.”  

Het is echter complex om realistische rijtijdvoorspellingen te maken, door de afhankelijkheid van veel dynamische aspecten. Naast wind en blaadjes op het spoor, spelen bijvoorbeeld tunnels en hellingen een rol. Cunillera ontwikkelt wiskundige modellen die dat kunnen berekenen binnen een zeer korte tijd, wat een belangrijke voorwaarde is voor realtime adviezen, die tijdens de uitvoering worden gebruikt en continu aangepast. “De rekentijd was tot voor kort de achilleshiel in onze rij-adviezen,” aldus Ramon Lentink, Innovator logistiek bij NS. “Door een combinatie van slimme wiskunde en enorme hoeveelheden data, kunnen we nu snellere én betere voorspellingen maken. In de algoritmes gebruiken we bijvoorbeeld de effecten van verschillende rijstijlen van machinisten.” 

In de praktijk 

Cunillera is blij dat zijn werk al direct toegepast wordt bij NS. “In team ‘Newton’ wordt gewerkt aan het realtime advies voor machinisten, genaamd TimTim. Inmiddels zijn eerste ideeën uit mijn onderzoek daarin geïmplementeerd en toegepast in de meeste treinen van NS. De berekeningen gaan nu twintig keer zo snel, waardoor het rij-advies aan de machinist veel beter en sneller beschikbaar is. Hierdoor kan een machinist nog beter en efficiënter op tijd rijden.”  

Lentink ziet nog veel meer toepassingen voor zich. Naast het rij-advies, is dat onder andere energiezuinig rijden. ”Een steeds verbeterend rij-advies leidt tot betere prestaties en verstevigt het fundament voor andere toepassingen, waaronder energiezuinig rijden en onderzoek naar Automatic Train Operation.” 

Lees meer op: nielsvanoort.weblog.tudelft.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 4/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Screenshot van TimTim Pro: Je ziet je eigen trein 6644, in het linkerdeel de informatie over jouw route en de treinen voor je. In het rechterdeel informatie over jouw route naar de volgende stop inclusief een meter die aangeeft of je nog op tijd bent als je nu stopt met tractie geven.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Gebrek aan animo voor Twentse reisapp Goan!

17 mei om 09:00 uur

Vanwege gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes staken tonnen in de…

Lees verder »

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »