Studie: e-bus beter voor gezondheid stadsbewoners

donderdag 14 juli 2022

Elektrische bussen dragen niet alleen bij aan het klimaat, de luchtkwaliteit en grondstofgebruik, maar het feit dat ze stiller zijn heeft ook een enorme impact heeft op ons welzijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Gotenborg.

In 2019 werden alle bussen van lijn 60 in het Zweedse Gotenburg vervangen door elektrische exemplaren. De bussen rijden door een dichtbevolkt, heuvelachtig gebied van de stad. In het verleden gaven bewoners aan het laagfrequente geluid vaak op te merken. Aanleiding voor de universiteit van Gotenburg om te onderzoeken welke impact het geluid heeft op het welzijn en de gezondheid van mensen die aan lijn 60 wonen. 

Het bleek dat de introductie van elektrische bussen van grote invloed was. Eerder gaf 75 procent van de aanwonenden aan het laagfrequente geluid van bussen te horen, sinds de elektrische bus rijdt is dat nog maar 39 procent. Van de 26 procent die eerder aangaf echt last te hebben van het geluid was nog maar 5 procent over. 

Minder vermoeidheid, beter humeur 

De universiteit van Gotenburg onderzocht ook enkele aspecten die samenhangen met geluid. Van de mensen die het dichtst bij lijn 60 wonen, voelde 49 procent zich eerder wekelijks vermoeid, dat getal ging omlaag naar 39 procent. Bovendien voelde ook een stuk minder mensen zich down, na de introductie van de elektrische bus. 

“Geluid is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op ons welbevinden”, vertelt Bas Dubois, Managing Director Benelux van Volvo Buses. “Meestal wordt geluid gemeten met decibelmeter (met A-filter), maar die pikken laagfrequent geluid niet op. Terwijl juist dat geluid van invloed is op je lichaam, niet zozeer op je oren.” 

Surrealistisch 

Het onderzoek geeft Dubois extra argumenten in zijn gesprekken met klanten. “Een elektrische bus heeft een heel scala aan voordelen. Maar als je aan een stadsbewoner vraagt wat hij vervelend vindt aan oude bussen, wordt in heel veel gevallen het geluid genoemd.” Dubois ervoer in Sjanghai al eens wat een omgeving zonder dieselmotoren met een mens kan doen. “Ik was daar op een Expo en er reden alleen maar elektrische voertuigen rond. Het was een bijna surrealistische ervaring. Pas als het geluid weg is, merk je wat het met je doet.” 

Dubois merkt op dat een stille bus niet alleen goed is voor de bewoners dichtbij de buslijn, maar dat het ook de vastgoedwaarde omhoog kan krikken. “Met name stadsbussen hebben veel impact, die rijden overal. Hetzelfde geldt voor vuilophaaldiensten, die komen ook overal in de wijken. Zowel de ritten van vuilophalers als van stadsbussen zijn goed planbaar, daarom zijn deze voertuigen zo geschikt om te elektrificeren.” 

Wereld te winnen 

Met alle voordelen van elektrische bussen onder de arm gaat Dubois langs bij verschillende overheden die verantwoordelijk zijn voor busvervoer. Met name in het buitenland is nog een wereld van verschil te maken. “In grote steden gaat het wel snel, vooral in middelgrote steden is het anders. Daar zien we toch nog vaak dat men de voordelen niet zo scherp heeft.” Overigens, Nederland mag dan een van de koplopers zijn als het gaat om elektrische stadsbussen, tot nu toe rijdt slechts 2000 van de 6000 bussen op elektriciteit. Ook in eigen land is dus nog veel te winnen.  

Geachte Redactie:allemaal mooie studie's inzake steeds meer E-Bussen,en aansluitend het steeds meer gebruik van de Elektrische auto's.Maar dan moet je wel de stroom-energie constant kunnen leveren.En daarom heel veel meer gebruik van waterstof-aandrijving,en CO2 vrij,en waterstof kan men opslaan,en later energie uit halen,en op schommelingen in ons netstroom-energie te kunnen opvangen,en zijn daar ook studie's over geweest?.En waterstof kunnen we zelf produceren.Waar het nooit over zal gaan met die studie's,dat ook onze Stroomnetkabels en de Transformatoren in de middel-stroomspnning van 110 KV wisselspanning 10 jaar geleden vernieuwd moesten zijn,om het bekende BLACKOUT te voorkomen.Via youtube.nl (tik in) Doku zu Blackout-was passiert,wenn der strom wirklich länger aus fällt(tik in) Mit der Energiewende in den blackout?-Wie sich das stromnetz verandern Muss|MDR Dok(tik in) Blackout-wie dut sind wir Hessen auf ohne Strom vorbereitet?|Doku.Tennet heeft vorigjaar in Noord-Duitsland 1500 x ingegrepen om een Blackout te voorkomen.En alle Energie-centrale's in de gebonden EU landen leveren al 100 jaar de zuivere sinus van 50 Hz wisselstroom,en als die zal vernaderen,kan zelfs heel Europa een BLACKOUT geven.En als we steeds meer airco's/ventilatoren etc in huis zullen gaan gebruiken,en ook in de wintertijd als we veel minder aardgas krijgen uit Rusland,Hoe lossen de netbeheerders dat op?.Ziet via mijn exakte informatie-bronnen,de exakte waarheden.

Waar de studie's niet over gaan,dan de lithium-batterijen kunnen ontfloffen,met alle gevolgen vandien,vooral als de SEPERATOR knapt dan ontstaat kortsluiting.Maar bij zéér lage buitentemperaturen en bij volle Bussen,zijn er de bekende problemen.Vooral de BYD Chinese bussen,hebben heel veel problemen gehad,en bekend bij div regionale TV omroepen.Ziet via:opwegmetwaterstof.nl datum 20-4-2020 dat in een Chinese miljoenen stad,7000 E-bussen worden omgebouwd naar waterstof-aandrijving.Omdat ze niet voldoen aan hevige buiten-temperaturen en met volle passagiers niet die rijafstand konden afleggen.En zulke info wordt steeds verzwegen,door de landelijke Media.

Van de week in het nieuws,dat stadsinwoners last ondervinden,vande zeer zware door lithium-batterijen,die door hun hogere totaal gewicht de rijbanan doen trillen,van de E-Bussen.En ook als de E-Bussen vol zitten met passagiers,een enorme belasting geeft aan de te rijden wegdekken.En zulke informatie wordt niet weeggegeven door de zelfnoemende Desdendigen.En daarom pleit ik voor de waterstof-aandrijving,met alle voordelen van dien,wat bij de echte goed onderlegde Techneuten wel bekende gegevens zijn.Maar ik blijf een roemende in de Woestijn.

Ziet via:youtube.nl (tik in)Machen Elektro-Busse der ÖPNV teurer?|dieserdad:geeft een exakte info:kosten E-Bussen/laadpalen info etc.En vooral bij de zeer lagere buitentemperaturen in de Landklimaat in de wintertijd moet zowel de verwarming/Airco heel veel energie verbruiken.Anders is het slecht voor je gezondheid inzake kou en warmte,in een volle vervoersbus.Ik ben zelf helemaal klaar mee,met zowel de E-Auto's en E-Bussen,die een BLACKOUT kunnen doen ontstaan(tik in) Mit der Energiewende in den Blackout en Plötzlich dunkel.Geeft weer als de zuivere sinus van 50 hz zal doen veranderen,en al 100 jaar gebruikt in de EU gebonden lidstaten.Hoe meer E-Bussen/E-Auto's zullen gaan rijden in Europa,je moet wel de energie kunnen leveren.En dat is in Duitsland al een zeer groot probleem aan het worden.Vooral als de Kernfusie-centrale's zullen worden uitgeschakeld.Dan kan er een Energie-crsis ontstaan.Dank voor uw aandacht.

Geachte Redactie:daar word ik zo blij van,meest gelezen vandaag,en vooral het weergeven van de exakte waarheden/bevindingen en dat is heel divers,vooral de ontwikkelingen op hoogstaande niveau.Als voorbeeld:via youtube.nl (tik in) Boston Dynamics Robots een Amerikaans-bedrijf,die behoort tot de top,inzake de ontwikkeling van de nieuwste generatie Robots.Die heel veel taken kunnen overnemen,oa in de ouderenzorgmaar ook heel veel taken.Daarnaast ben ik al jaren lang op jacht naar waarheidsbevindingen,en via mijn digitale informatie-bronnen,heb ik héél veel kennis kunnen vergaren,inzake klimaat/milieu-aspecten.Die vaak een anderen inzicht geven,dan div. milieu-org ons doen willen geloven.Vooral het verdien-model is een zeer belangrijk gegeven,en worden vaak door het ontvangen van subsidie's,kunnen ze oa de Nederlandse staat voor het Gerecht te krijgen,en vooral de Burgers van Nederland kunnen dat geld via onze verdisconteerde belasting,aan mee betalen.Bezit globaal 25 jaar FTA(FREE TO AIR) over vele buitenlandse TV/Radio omroepen,via mijn schotel,en vooral de vele Duitse TV/Radio omroepen,geven toch vaak een betere exakte info.Ziet via: NDR.de Themen A-Z rubrieken Windkraft/Energiewende etc. u kunt de Duitse taal laten vertalen in de Nederlandse taal,voor die lezers die de Duitse-Taal niet beheersen.Bedankt voor het plaatsen van mijn exakte waarheden Geachte Redactie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.