Arriva start samenwerking met Start

donderdag 3 februari 2022

Omdat de Maas-Wupper-Express (RE13) Venlo, Düsseldorf en Hamm in 2026 wordt doorgetrokken naar Eindhoven, gaat de Duitse exploitant Regionalverkehre Start samenwerken met Arriva Nederland. Eind 2021 werd de nieuwe treinconcessie aan Start gegund

Wanneer het traject tot Eindhoven gaat lopen, bedraagt de totale lengte van de lijn 213,49 kilometer, waarvan zo’n 20 procent op Nederlands gebied en dus met Nederlandse exploitatie. In deze samenwerking neemt Arriva dit deel van de regionale treinverbinding voor zijn rekening. 
Dit bevat onder meer het complete dienstregelingsproces, de verkeersleiding en het storings- en calamiteitenmanagement van de lijn.

Daarnaast zullen Start en Arriva Nederland gezamenlijke activiteiten ondernemen op het gebied van werving en ontwikkeling en opleiden van personeel.

Nieuwe samenwerking

"Door de verwerving van deze grensoverschrijdende route staan wij voor vele nieuwe taken”, vertelt algemeen directeur Dirk Bartels van Start. Start is een dochteronderneming van Deutsche Bahn. “We kijken ernaar uit om gebruik te kunnen maken van de synergie van de DB- groep in de vorm van een nauwe samenwerking met Arriva Nederland.”

Anne Hettinga, CEO van Arriva, ziet veel groeikansen voor grensoverschrijdend treinverkeer en wijst op de ervaringen die Arriva al heeft opgedaan met de Drielandentrein (RE18). “De ervaringen die we onder andere met naadloos grensoverschrijdend ticketing hebben opgedaan, komen zeker voor de Maas-Wupper Express van pas. Wij hebben de ambitie om samen met onze partners koploper te zijn voor het aanbieden van internationaal treinverkeer en zetten hiermee weer een stap in die richting.” Arriva Nederland is onderdeel van Arriva Group, waar Deutsche Bahn eigenaar van is.

Waarom pas over 4 jaar? Treinstellen kun je binnen 2 jaar kopen en ermee gaan rijden. Zo'n verbinding heeft pas echt zin, als er vaart kan worden gemaakt. Helaas is het stuk tussen Mönchengladbach en Venlo nog altijd een boemeltrein en is de keertijd in MG iets van 10 minuten. Door de belabberde kwaliteit van het baanvak aan Duitse zijde kan er niet echt hard gereden worden, ook niet nadat ruim 10 jaar geleden de loodzware N-treinstellen (Silberlinge) door lichtgewicht Stadler-stellen vervangen werden, (maar ondertussen verhoogt de VRR keer op keer de prijzen en vraagt zich ondertussen af, waarom deze lijn zoveel zwartrijders kent; gek he als je door een gebied rijdt waar in verhouding veel inwoners werkloos zijn, die moeten toch wel met de trein en water stroomt nou eenmaal naar een lager punt!). Daarnaast biedt de enkelbaans spoorlijn te weinig opties om uit te wijken of vertragingen goed in te rijden. Zolang de deelstaat NRW de problemen niet wenst aan te pakken, kun je er van alles tegenaan gooien, maar krijg je nooit het gewenste resultaat wat een snellere treinverbinding betreft.

Buurland verkeer naar Duitsland en België is altijd al een stiefkindje geweest en lijkt weinig aandacht en prioriteit en financiën te hebben bij de beleidsmakers en de reiziger is het kind van de rekening die zich maar moet behelpen met openbaar vervoer die niet aan de criteria voldoet en dus genoodzaakt is uit te wijken naar een auto mobiliteit.

De Eurobahn Venlo - Hamm is altijd overvol, omdat de treinen te kort zijn ( één treinstel vaak ). Tevens is de frequentie te laag. De toiletten zijn smerig waardoor de trein naar urine stinkt. Het personeel is ronduit onbeschoft. De treinen zijn vaak te laat waardoor je aansluitingen mist. Beslist geen aanrader. Om je dood te schamen. Men kan beter de Intercity Direkt doortrekken naar Venlo.

Vroeger reed er een comfortabele trein van NS direkt van Den Haag naar Keulen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd van Rover en NS

8 apr om 14:46 uur

Rover organiseerde de wedstrijd Reizigerscadeau in samenwerking met NS om iets te doen voor treinreizigers,…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS en ProRail onder verscherpt toezicht gesteld

4 apr om 13:28 uur

NS en ProRail komen onder verscherpt toezicht. Reizigersorganisatie Rover riep hier eerder al toe op en nu…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

Tot 2030 overlast voor treinreizigers, Amersfoort deze zomer amper bereikbaar

4 mrt om 16:28 uur

Treinreizigers ervaren vanaf dit jaar tot aan 2030 meer overlast door spoorwerkzaamheden. ProRail verwacht dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »