Arriva start samenwerking met Start

donderdag 3 februari 2022

Omdat de Maas-Wupper-Express (RE13) Venlo, Düsseldorf en Hamm in 2026 wordt doorgetrokken naar Eindhoven, gaat de Duitse exploitant Regionalverkehre Start samenwerken met Arriva Nederland. Eind 2021 werd de nieuwe treinconcessie aan Start gegund

Wanneer het traject tot Eindhoven gaat lopen, bedraagt de totale lengte van de lijn 213,49 kilometer, waarvan zo’n 20 procent op Nederlands gebied en dus met Nederlandse exploitatie. In deze samenwerking neemt Arriva dit deel van de regionale treinverbinding voor zijn rekening. 
Dit bevat onder meer het complete dienstregelingsproces, de verkeersleiding en het storings- en calamiteitenmanagement van de lijn.

Daarnaast zullen Start en Arriva Nederland gezamenlijke activiteiten ondernemen op het gebied van werving en ontwikkeling en opleiden van personeel.

Nieuwe samenwerking

"Door de verwerving van deze grensoverschrijdende route staan wij voor vele nieuwe taken”, vertelt algemeen directeur Dirk Bartels van Start. Start is een dochteronderneming van Deutsche Bahn. “We kijken ernaar uit om gebruik te kunnen maken van de synergie van de DB- groep in de vorm van een nauwe samenwerking met Arriva Nederland.”

Anne Hettinga, CEO van Arriva, ziet veel groeikansen voor grensoverschrijdend treinverkeer en wijst op de ervaringen die Arriva al heeft opgedaan met de Drielandentrein (RE18). “De ervaringen die we onder andere met naadloos grensoverschrijdend ticketing hebben opgedaan, komen zeker voor de Maas-Wupper Express van pas. Wij hebben de ambitie om samen met onze partners koploper te zijn voor het aanbieden van internationaal treinverkeer en zetten hiermee weer een stap in die richting.” Arriva Nederland is onderdeel van Arriva Group, waar Deutsche Bahn eigenaar van is.

Waarom pas over 4 jaar? Treinstellen kun je binnen 2 jaar kopen en ermee gaan rijden. Zo'n verbinding heeft pas echt zin, als er vaart kan worden gemaakt. Helaas is het stuk tussen Mönchengladbach en Venlo nog altijd een boemeltrein en is de keertijd in MG iets van 10 minuten. Door de belabberde kwaliteit van het baanvak aan Duitse zijde kan er niet echt hard gereden worden, ook niet nadat ruim 10 jaar geleden de loodzware N-treinstellen (Silberlinge) door lichtgewicht Stadler-stellen vervangen werden, (maar ondertussen verhoogt de VRR keer op keer de prijzen en vraagt zich ondertussen af, waarom deze lijn zoveel zwartrijders kent; gek he als je door een gebied rijdt waar in verhouding veel inwoners werkloos zijn, die moeten toch wel met de trein en water stroomt nou eenmaal naar een lager punt!). Daarnaast biedt de enkelbaans spoorlijn te weinig opties om uit te wijken of vertragingen goed in te rijden. Zolang de deelstaat NRW de problemen niet wenst aan te pakken, kun je er van alles tegenaan gooien, maar krijg je nooit het gewenste resultaat wat een snellere treinverbinding betreft.

Buurland verkeer naar Duitsland en België is altijd al een stiefkindje geweest en lijkt weinig aandacht en prioriteit en financiën te hebben bij de beleidsmakers en de reiziger is het kind van de rekening die zich maar moet behelpen met openbaar vervoer die niet aan de criteria voldoet en dus genoodzaakt is uit te wijken naar een auto mobiliteit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Bus beleeft een Renaissance

16 jun om 13:00 uur

Van 7 tot 9 juni was in Parijs de Mobility Expo, een beurs voor mobiliteit vooral gericht op alle facetten van…

Lees verder »
kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun om 16:16 uur

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »

Waarom de nachttrein een succes is

3 jun om 09:54 uur

Na ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…

Lees verder »
flash_onNieuws

Subsidie voor de Nightjet was niet onwettelijk

17 mei om 16:46 uur

In 2019 stelde de overheid 6,7 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de internationale nachttreinverbinding…

Lees verder »

Trein-vliegtuig-discussie mist nuance

17 mei om 14:48 uur

Momenteel is de trein op alle punten duurzamer dan het vliegtuig, stelt lector duurzame logistiek Paul Peeters…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »
trein shutterstock
flash_onNieuws

NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling

12 mei om 15:12 uur

Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »