Arriva start samenwerking met Start

donderdag 3 februari 2022

Omdat de Maas-Wupper-Express (RE13) Venlo, Düsseldorf en Hamm in 2026 wordt doorgetrokken naar Eindhoven, gaat de Duitse exploitant Regionalverkehre Start samenwerken met Arriva Nederland. Eind 2021 werd de nieuwe treinconcessie aan Start gegund

Wanneer het traject tot Eindhoven gaat lopen, bedraagt de totale lengte van de lijn 213,49 kilometer, waarvan zo’n 20 procent op Nederlands gebied en dus met Nederlandse exploitatie. In deze samenwerking neemt Arriva dit deel van de regionale treinverbinding voor zijn rekening. 
Dit bevat onder meer het complete dienstregelingsproces, de verkeersleiding en het storings- en calamiteitenmanagement van de lijn.

Daarnaast zullen Start en Arriva Nederland gezamenlijke activiteiten ondernemen op het gebied van werving en ontwikkeling en opleiden van personeel.

Nieuwe samenwerking

"Door de verwerving van deze grensoverschrijdende route staan wij voor vele nieuwe taken”, vertelt algemeen directeur Dirk Bartels van Start. Start is een dochteronderneming van Deutsche Bahn. “We kijken ernaar uit om gebruik te kunnen maken van de synergie van de DB- groep in de vorm van een nauwe samenwerking met Arriva Nederland.”

Anne Hettinga, CEO van Arriva, ziet veel groeikansen voor grensoverschrijdend treinverkeer en wijst op de ervaringen die Arriva al heeft opgedaan met de Drielandentrein (RE18). “De ervaringen die we onder andere met naadloos grensoverschrijdend ticketing hebben opgedaan, komen zeker voor de Maas-Wupper Express van pas. Wij hebben de ambitie om samen met onze partners koploper te zijn voor het aanbieden van internationaal treinverkeer en zetten hiermee weer een stap in die richting.” Arriva Nederland is onderdeel van Arriva Group, waar Deutsche Bahn eigenaar van is.

Waarom pas over 4 jaar? Treinstellen kun je binnen 2 jaar kopen en ermee gaan rijden. Zo'n verbinding heeft pas echt zin, als er vaart kan worden gemaakt. Helaas is het stuk tussen Mönchengladbach en Venlo nog altijd een boemeltrein en is de keertijd in MG iets van 10 minuten. Door de belabberde kwaliteit van het baanvak aan Duitse zijde kan er niet echt hard gereden worden, ook niet nadat ruim 10 jaar geleden de loodzware N-treinstellen (Silberlinge) door lichtgewicht Stadler-stellen vervangen werden, (maar ondertussen verhoogt de VRR keer op keer de prijzen en vraagt zich ondertussen af, waarom deze lijn zoveel zwartrijders kent; gek he als je door een gebied rijdt waar in verhouding veel inwoners werkloos zijn, die moeten toch wel met de trein en water stroomt nou eenmaal naar een lager punt!). Daarnaast biedt de enkelbaans spoorlijn te weinig opties om uit te wijken of vertragingen goed in te rijden. Zolang de deelstaat NRW de problemen niet wenst aan te pakken, kun je er van alles tegenaan gooien, maar krijg je nooit het gewenste resultaat wat een snellere treinverbinding betreft.

Buurland verkeer naar Duitsland en België is altijd al een stiefkindje geweest en lijkt weinig aandacht en prioriteit en financiën te hebben bij de beleidsmakers en de reiziger is het kind van de rekening die zich maar moet behelpen met openbaar vervoer die niet aan de criteria voldoet en dus genoodzaakt is uit te wijken naar een auto mobiliteit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Veiligheidseisen zetten rem op proeven automatisch vervoer  

15 nov om 15:04 uur

Nederland heeft de ambitie voorop te lopen met de ontwikkeling van automatisch vervoer, maar complexe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Trein ramt bus bij Bergen op Zoom; geen gewonden

17 okt om 14:29 uur

Op een spoorovergang in Bergen op Zoom heeft een trein een bus geramd, die na zijn dienst op weg was naar de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tien verbeterde trolleys 2.0 naar Arnhem

20 sep om 11:06 uur

De provincie Gelderland heeft tien nieuwe trolleybussen besteld bij voertuigproducent Solaris, die vanaf 2024…

Lees verder »
flash_onNieuws

Digitale beveiliging voor VIRM-dubbeldekkers

16 sep om 11:00 uur

In opdracht van NS gaat Siemens Mobility 176 dubbeldekkers voorzien van het digitale veiligheidssysteem ETCS (…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep om 09:58 uur

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rechtstreekse trein Zwolle-Münster stap dichterbij

2 sep om 12:03 uur

Het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband EuregioRail gaat een nieuwe fase in. De partners Euregio, provincie…

Lees verder »