Gedeelde Smart

vrijdag 24 juni 2022

Een eigen column in OV-Magazine: wow, wat een eer! Ik ga mij inspannen om er iets moois van te maken. Vraag is alleen: waar begin ik? En zoals dat gaat: zoek en vind niet, laat los en er gebeurt van alles.

Zo kwam het onderwerp voor deze column op mijn pad. Om precies te zijn op de provinciale weg bij Broek in Waterland. In de lockdown vlak voor Kerst 2021 besloot ik er nog even op uit te trekken met de kinderen. Dus hop, iedereen de auto in en richting Waterland.  

Dom, dom, dom. Want iedereen weet natuurlijk dat je de reis in de mooiste concessie van Nederland met de snelste busverbindingen (insidersgrapje) met het ov moet maken. Bovendien veel leuker voor de kinderen (met ’n ZE-bus). Waarom ik precies met de auto ging, is mij achteraf gezien een raadsel. Want ja, die ging natuurlijk kapot. Onderweg. Midden op de provinciale weg bij Broek in Waterland. Je weet wel, waar die juwelendieven strandden in mei 2021. Op die provinciale weg is mijn voornemen ontstaan om de uitstervende fossiele auto te verkopen. 

Waarom dit voorval relevant is? Het illustreert hoe de mobiliteitstransitie zich bij een (redelijk) gemiddeld gezin in Amsterdam voltrekt. Want na verkoop van de auto moest er een alternatief komen voor onze mobiliteitsvraag. Nadat ik had berekend hoeveel geld we gingen besparen omdat we geen wegenbelasting, autoverzekering en parkeervergunning meer nodig hadden, was ik niet direct overtuigd dat een nieuwe auto onze beste optie was. 

Maar een leven zonder auto? Ook de lezers van OV-Magazine weten dat er bestemmingen zijn die te ver zijn voor met de fiets, of te ingewikkeld met het ov. En zo kwam het dat wij met Kerst voor het eerst een deelauto probeerden. Spannend, omdat het een eind uit onze comfortzone was. Het installeren van de app lukte prima, het kiezen van een auto ook (elektrisch uiteraard), maar waar staan de auto en de laadpalen? Zijn er wel laadpalen beschikbaar? Er zijn ook nog eens meerdere aanbieders, waarbij de kosten variëren en de huurvoorwaarden allemaal verschillend zijn.

Volgend jaar rijd ik lachend in de nieuwe Lightyear rond. Een zonneauto kan ik anders niet betalen

Ingewikkeld, maar de deelmobiliteitsbedrijven doen er alles aan om het zo makkelijk mogelijk te maken. Met instructievideo’s over autotypes bijvoorbeeld. En wat te denken van apps als Amaze of Gaiyo, waarin álle deelvoertuigen in één oogopslag zichtbaar zijn? Écht handig én leuk. Het is mijn voornemen om elke keer een ander type te kiezen, zodat ik alle elektrische voertuigen een keertje uit kan proberen. Volgend jaar rijd ik lachend in de nieuwe Lightyear rond. Een zonneauto kan ik anders niet betalen.  

Moraal van dit verhaal? De energietransitie gaat niet alleen over geopolitiek. Een groot deel van die transitie speelt zich af in ons eigen dagelijks leven. Hoe groot de bijdrage van elk individu voor het grotere geheel kán zijn. Want als de kritische massa om is, wordt de rest een peulenschilletje. En is het dan zo erg om een heel klein beetje te klungelen met een laadkabel bij een laadpaal die het niet lijkt te doen? Tip: ga met je kinderen, neef of nicht of kleinkind op avontuur. Mijn kinderen hebben het vaak eerder door dan ik. Dikke pret én een generatie die meteen leert dat deelmobiliteit de normaalste en gemakkelijkste zaak van de wereld is.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.