OV-Magazine, vaarwel!

dinsdag 27 augustus 2019
timer 3 min

Na bijna 25 jaar OV-Magazine is de tijd aangebroken voor een nieuwe fase in mijn loopbaan. Ik zeg het vakblad vaarwel en ga mijn kennis en ervaring inzetten voor beleidsmakers in de sector verkeer en vervoer.

Mijn journalistieke leven is voor een groot deel vervlochten met OV-Magazine, het blad dat ik op 1 januari 1995 oprichtte. Aanleiding was de plotse opheffing van de voorganger, Tijdschrift Openbaar Vervoer, het vakblad van de gezamenlijke vervoerbedrijven. Daar was ik redacteur van, samen met onder anderen Marc Maartens. De vervoerders vonden het niet altijd leuk dat de redactie pal stond voor de journalistieke onafhankelijkheid. Na diverse conflicten trokken ze eind 1994 de stekker uit het blad.

Als alternatieve afvloeiingsregeling besloot ik het vakblad over te nemen en verder te gaan onder de naam OV-Magazine. Aanvankelijk met subsidie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Minister Annemarie Jorritsma maakte zich er persoonlijk hard voor. Behalve hoofdredacteur was ik vanaf het begin ook eindredacteur. De artikelen kwamen van ervaren freelance journalisten als André de Vos en Pien Heuts, en van vele gastauteurs. Columnist Wouter Klootwijk schreef jarenlang columns voor het blad.

Na een vierjarige onderbreking in Spanje, waar ik onder meer aan de wieg stond van een wijnbedrijf, pakte ik begin 2006 de draad weer op. OV-Magazine was toen op sterven na dood. Rob van der Bijl, nog steeds columnist, opperde om een partnerschap aan te gaan met Grafisch Atelier Wageningen (GAW). Het klikte zo goed dat GAW en ik samen de VOF OV-Magazine oprichtten.

De samenwerking met GAW kwam het blad vooral qua vorm ten goede, door het sobere en eigenzinnige ontwerp van Cecile van Wezel. Ook fotograaf Chris Pennarts drukte zijn stempel op het blad met zijn sterke beeldreportages. Door het oprukkende internet liep het aantal tijdschriften terug van negen naar vier per jaar. Daar stond tegenover dat de online berichtgeving omgekeerd evenredig toenam.

Eind 2016 besloten we dat het tijd werd voor een sterke commerciële partner. Die vonden we in Acquire Publishing, de uitgever in Zwolle van vele vakbladen waaronder Verkeerskunde en Verkeer in Beeld. OV-Magazine startte bij Acquire met Vincent Wever als hoofdredacteur. Na diens vertrek in juli 2018 nam ik tegen wil en dank opnieuw de leiding op me.

Nu is het dan echt tijd voor iets anders. Ik ga overheden en vervoerbedrijven ondersteunen bij het schrijven van plannen, visies, aanbestedingsstukken en publieksinformatie. Van OV-Magazine neem ik met enige weemoed afscheid, maar ik weet dat het blad in goede handen is. Ik wens Guus Puylaert en Maurits van den Toorn veel succes.

Contact: c.stroecken@gmail.com

Mooi werk geleverd Constant! Dank voor al die jaren aan kritisch en scherp OV-nieuws. Hopelijk komt er een waardige opvol(st)er. Enneh, over dat kritische hoef je je geen zorgen te maken, dat komt wel goed ;-)

Dag Constant,

Het ga je goed met je nieuw uitdaging ! !

Maarten Verwey, (oud Statenlid van Noord-Holland voor D66)

(ik schreef een stuk voor OVMagazine over de metro Amstelveen in 2016 met fly-over station Asd Zuid.)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
logo OV-Magazine

Gerrit Spijksma (links) bij een bus van het Franse Heuliez: ‘De e-bussenmarkt wordt steeds gezonder'.