Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

dinsdag 23 februari 2021
timer 3 min

Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de verdichting en schaarste in de binnenstad, zien wij dat het niet reëel is om de volledige parkeervraag te blijven faciliteren.

Dit druist ook in tegen alle milieu- en duurzaamheidsambities. Door verkeersaders af te waarderen wordt het bereiken van stadscentra met een auto ontmoedigd. Hoe kom je dan toch snel, makkelijk en comfortabel van de periferie naar de binnenstad?

 

Roel Meijs van Empaction, adviesbureau voor parkeer- en mobiliteitsvraagstukken

Om binnensteden dynamisch én goed bereikbaar te houden is een dekkend ov-netwerk nodig. Ik denk dat dat moet gebeuren aan de randen van de steden, daar waar de autobereikbaarheid nog goed is en het stedelijk ov-netwerk begint.

Maar er is meer nodig: overstappunten moeten geoptimaliseerd worden, met goede busverbindingen en voldoende parkeergelegenheid en de reiziger moet zich er veilig voelen. Maar ook werkgevers spelen een belangrijke rol in het vervoer tussen overstappunten en werkplekken in het centrum. Voordelen als tijdwinst en lagere parkeerkosten maken dat de reiziger bereid is z’n gedrag te veranderen. Daarnaast is parkeerregulering in de omgeving ook belangrijk, zodat uitwijkgedrag met als gevolg parkeeroverlast wordt voorkomen.

Bereidheid tot gedragsverandering

De transformatie van autostad naar leefbare stad met een nadrukkelijke rol voor het ov kost tijd. De verdichtingsopgave gaat dit, in combinatie met de duurzame trend en de vraag om meer leefbaarheid, wel versterken: het is eenvoudigweg te druk om in de stad te komen met de auto en de parkeerkosten zijn enorm hoog.

Dat maakt dat reizigers bereid zijn om hun gedrag te veranderen. Het moeten zoeken naar een alternatief voor de auto wordt langzaam vanzelfsprekend, omdat de autobereikbaarheid in veel steden afneemt. Diverse grote steden vangen de auto al aan de rand van de (binnen)stad op en lopen hierin voor.

Reiziger krijgt steeds meer keuze en controle

Er ligt een kans om de auto aan de rand van de stad op te vangen. Door P+R’s beter te benutten en bij te bouwen. Van hieruit kunnen reizigers zich verder verplaatsen. Dat verder verplaatsen kan op verschillende manieren: met het ov, een deelauto, deelfiets of deelscooter. Of met pendelvervoer geregeld vanuit de werkgever. Er zijn meerdere manieren beschikbaar om van A naar B te reizen, op steeds slimmere, meer duurzame en gebruiksvriendelijkere manieren, waardoor ook het overstappen niet langer een dissatisfier is.

Verbinding sleutel tot succes

De verantwoordelijkheid voor de bereikbaarheid en het ov ligt naar onze mening niet alleen bij de steden zelf, maar ook bij de buurgemeenten. De buurgemeente heeft bijvoorbeeld een buslijn of sprinterstation met parkeercapaciteit, maar zonder parkeerregulering in de omgeving. Zonder integrale benadering gaan reizigers zelf alternatieven zoeken, wat soms tot verplaatsing van het (parkeer)probleem leidt. Een proactieve sturing op parkeren kan toekomstige knelpunten voorkomen.

P+R-terreinen als overstappunten in de regio vragen daarbij ook om afstemming met de provincie (op het gebied van ov in de regio). Empaction kent de verschillende belangen en weet de verbinding tot stand te brengen.

Dit artikel is eerder verschenen in OV-Magazine 4-2020. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Nederland is in tegenstelling tot veel andere landen een scheef land. De nadruk van het woon-werkverkeer gaat 's morgens van Noord-, Oost- en Zuid-Nederland naar West-Nederland en 's avonds terug. In de periferie is het onbetaalbaar om in aansluiting op de grote stromen het OV in stand te houden. Dat vraagt om lange afstandstransferia, daar waar de grote stromen beginnen. Waarom zou je met de auto moeten doorrijden tot aan de stadsranden als je toch moet overstappen. Dat kan toch veel eerder. Het inrichten van een dergelijk transferium heeft een dimensie, die vele beleidsmakers onderschatten. Als je op deze manier mobiliteitsstromen wilt beïnvloeden, moet je groot denken. Ga maar eens rekenen en je verdiepen in de psychologie van de reiziger. Ik realiseer me wel dat door Covid-19 het gedrag van de forens zodanig kan zijn gewijzigd, dat er heel andere modellen mogelijk worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep om 13:32 uur
Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep om 11:54 uur
Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…
Lees verder »

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep om 10:46 uur
“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…
Lees verder »

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »

Het recept voor regie

15 dec 2020 timer4 min
Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij…
Lees verder »