NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling
Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te weinig personeel is om de dienstregeling volledig uit te voeren. De nationale vervoerder stapt daarom over op het schrappen van treindiensten uit de dienstregeling. Directe oorzaak: een essentieel tekort aan hoofdconducteurs, naast een tekort aan machinisten, monteurs, veiligheid en service-medewerkers, IT’ers en retailmedewerkers op de stations.
Redactie
Vanwege het tekort aan hoofdconducteurs zet NS vanaf 13 juni de tienminutentrein op het traject Arnhem – Schiphol – Rotterdam - die in december nog van start ging - tijdelijk terug naar een kwartierdienst. Voor deze lijn is dat met de huidige lagere reizigersaantallen voldoende, aldus NS. Ook kan het zijn dat - ‘waar het aantal reizigers dat toelaat’- er kortere treinen rijden dan gebruikelijk. Op een kortere trein werken immers minder conducteurs. Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten niet rooskleurig, waarschuwt NS en sluit niet uit deze zomer meer maatregelen te moeten nemen.
1100 vacatures
NS heeft de lopende werving recent fors uitgebreid. Vorig jaar leidde NS meer dan 850 mensen op tot machinist of hoofdconducteur, terwijl er plek was voor meer dan 1000. Dit jaar zijn weliswaar 220 mensen begonnen aan de opleiding tot hoofdconducteur of machinist, maar er zijn nog meer dan 500 opleidingsplekken beschikbaar. Ook zijn de mogelijkheden om in deeltijd te werken verruimd, waardoor het vak voor meer mensen aantrekkelijk wordt. In totaal heeft NS op dit moment 1100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen en alle beroepsgroepen in de trein, op het station, bij IT of op kantoor.
Onverwacht groot tekort
De vervoerder was deels voorbereid op een uitstroom van collega’s door bijvoorbeeld (vervroegd) pensioen, vertrekregelingen en de groei van een aantal afdelingen zoals IT. Onverwacht is een hoger ziekteverzuim in de nasleep van corona en de griepgolf. Daarbovenop blijkt de krapte op de arbeidsmarkt na corona veel groter dan verwacht.
(bron:NS)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov
17 jun om 12:28 uurGok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…
KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023
17 jun om 12:06 uurOp de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…
Einde van een geliefd product: treinkaartacties
10 jun om 16:16 uurGeen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…
Waarom de nachttrein een succes is
3 jun om 09:54 uurNa ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…
Subsidie voor de Nightjet was niet onwettelijk
17 mei om 16:46 uurIn 2019 stelde de overheid 6,7 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de internationale nachttreinverbinding…
Trein-vliegtuig-discussie mist nuance
17 mei om 14:48 uurMomenteel is de trein op alle punten duurzamer dan het vliegtuig, stelt lector duurzame logistiek Paul Peeters…
Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen
16 mei om 16:22 uurBij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…
Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”
10 mei om 17:20 uur“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…
Ik zit er aan te denken om treinmachinist te worden bij #NS.
Ingediend door Dirk Jan van Vuuren op vr, 13/05/2022 - 10:23
Het is toch geen probleem om langere treinen te laten rijden met slechts één conducteur.
Hij of zij geeft toch alleen een signaal voor vertrek. Wat moeten conducteurs verder nog doen?
Ik zie nooit meer conducteurs die controleren of iets anders doen.
Ingediend door F.D. Andrioli op vr, 20/05/2022 - 22:04
Reactie toevoegen