De NS start deze zomer met het ombouwen van 190 sprinter-treinen om het aantal zitplaatsen in de tweede klas fors uit te breiden. Reden voor deze ingreep is het structurele verschil in bezettingsgraad tussen de eerste en tweede klas: waar in de spits de tweede klas overvol is, blijft de eerste klas gemiddeld voor 90 procent leeg.
NS bouwt 190 sprinters om: meer zitplaatsen in tweede klas

Foto: Shutterstock
Sinds de coronapandemie is de vraag naar eersteklasplaatsen in sprinters verder afgenomen. Volgens de NS heeft dit te maken met veranderend reisgedrag: veel forenzen werken hybride en kiezen minder vaak voor een abonnement of duur los kaartje voor de eerste klas.
Door eersteklasrijtuigen in sprinters om te zetten naar tweede klas, komen er 3.580 extra tweedeklasstoelen beschikbaar. De intercity’s, waar de eersteklasbezetting nog wél substantieel is, blijven ongewijzigd.
Snelle aanpassing
De ombouw betreft met name een visuele aanpassing: stoelhoezen worden vervangen, stickers aangepast. Dit gebeurt buiten de spits op rangeerterreinen, waardoor de treinen ’s avonds weer inzetbaar zijn. De aanpassing vergt dus nauwelijks extra uitval of planning.
De sprinter-treinen worden door de NS gebruikt voor stopdiensten. De treinen kunnen snel optrekken en afremmen en zijn gemaakt voor korte ritten. Ook hebben ze extra deuren om zo snel passagiers in- en uit te laten stappen.
Historie en bredere context
Het onderscheid tussen eerste en tweede klas gaat in Nederland terug tot 1956, toen de oorspronkelijke derde klas werd afgeschaft. Sindsdien kent het spoor twee klassen, met ieder een eigen tarief en beoogde doelgroep.
Toch is er al langer discussie over de relevantie van de eersteklas op korte trajecten. Sommige regionale vervoerders, zoals Arriva in Noord-Nederland en Qbuzz rond Dordrecht, hebben ervoor gekozen géén eerste klas aan te bieden in hun treinen. Volgens hen biedt dit meer efficiëntie en reizigerscapaciteit.
Zowel NS als reizigersorganisatie Rover zijn echter geen voorstander van het volledig afschaffen van de eerste klas. Zij wijzen op het belang van keuzemogelijkheden voor specifieke doelgroepen: zakelijke reizigers, mensen met prikkelgevoeligheid of reizigers die gegarandeerd willen zitten.
Alle 190 sprinters moeten uiterlijk zomer 2026 zijn aangepast.
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
28 mrt om 14:54 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Nieuwe look voor Valleilijn
28 mrt om 13:52 uurDe Valleilijn - de treinverbinding tussen Amersfoort en Ede-Wageningen - krijgt een flinke make-over. Eind 2023…
NS presenteert nieuwe dubbeldekker
5 mrt om 14:46 uurNS presenteert de nieuwe dubbeldekker die besteld is bij leverancier CAF met een model op ware grootte. Dat een…
Eurostar stopt met 'zomertrein' naar Marseille
25 feb om 15:54 uurEurostar stopt met de trein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk, de Eurostar Sun, voorheen 'Zon-Thalys…
Einde aan 'omchecken' in zicht
14 feb om 10:06 uurHet verplichte omchecken bij een overstap tussen verschillende vervoerders lijkt binnenkort tot het verleden te…
NS-dienstregeling 2026: eerdere en latere treinen, meer treinen richting Zeeland
11 feb om 10:55 uurNS heeft een adviesaanvraag gedaan bij het Locov voor de dienstregeling 2026. Hoofdpunten: Zeeland en Noord-…
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…