Saldo OV-chipkaart gratis terug te vragen

donderdag 2 februari 2017
timer 3 min

Reizigers met een verlopen OV-chipkaart kunnen het saldo voortaan eenvoudig en kosteloos terugkrijgen. Dat hebben Translink, vervoerders en staatssecretaris Dijksma vandaag afgesproken in het Nationaal OV Beraad.

Vanaf de invoering van de OV-chipkaart in 2010 zijn er 14 miljoen persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten verlopen. Daarop stond een bedrag van gemiddeld € 0,35 per kaart dat nooit is teruggevraagd. In totaal gaat het om 5 miljoen euro, dat op een bankrekening staat van chipkaartorganisatie Translink.

Baliekosten
Uit onderzoek van vervoerders en consumentenorganisaties blijkt dat mensen het tegoed op de verlopen chipkaart niet terugvragen omdat ze het bedrag te laag vinden, denken dat het automatisch wordt teruggestort of niet weten dat ze het saldo kunnen terugkrijgen. Na jarenlange kritiek van Rover en de Consumentenbond gaat Translink het terugvragen van het saldo, ook op actieve kaarten, versimpelen. Het wordt bovendien gratis.

Nu is het nog alleen aan de balie van een vervoerbedrijf mogelijk om het geld dat op een actieve OV-chipkaart staat terug te laten storten. De baliekosten hiervoor waren onder druk van Rover al teruggebracht van € 2,50 naar € 1. Dat wordt dus gratis. Reizigers met een verlopen kaart moeten hun kaart voorlopig nog opsturen naar Translink, waarna het bedrag wordt teruggestort.

Coulant
Het saldo terugvragen kan formeel tot een jaar na de vervaldatum van de chipkaart. Als het een paar maanden later is, gaat Translink daar coulant mee om. De maximale bewaartermijn van de OV-chipkaartgegevens is 18 maanden.

Translink stuurt reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart nu nog een bericht wanneer de chipkaart gaat verlopen. Dat gaat per mail, en als het mailadres niet bekend is per post. De reiziger kan dan online saldo terugvragen via www.ov-chipkaart.nl/verlopenkaart. Per post krijgt de reiziger een formulier dat hij kan invullen en opsturen. NS laat inmiddels via de verkoopautomaten weten hoe het geld op een verlopen kaart is terug te vragen.

Ophaalautomaat
Welke klantvriendelijke maatregelen Translink precies gaat nemen en hoe snel dat gaat, staat nog niet vast. Gedacht wordt aan het automatisch terugstorten van het saldo op persoonlijke OV-chipkaarten, als het bankrekeningnummer bekend is. Het terugvragen van het saldo op anonieme chipkaarten zal vermoedelijk via ov-chipkaart.nl gaan, via de balie en de ophaalautomaat. Verder wil Translink de voorlichting verbeteren.

Het deel van de 5 miljoen euro dat niet wordt geclaimd door de reizigers gaat Translink gebruiken om het klantvriendelijk teruggeven van het saldo in te voeren. Staatssecretaris Dijksma verwacht ‘op korte termijn’ besluitvorming over en implementatie van de maatregelen.

nu moet ik het formulier invullen en op sturen dat kost weerpostzegel waarom geen antwoordnummer ?????

Zo we zijn vijf jaar verder en wat blijkt, er is nog niets veranderd. Moet nog steeds een kaart met een formulier naar een postbusnummer opsturen. Erger nog, In de Translink tool wekken ze de indruk dat het saldo direct wordt teruggestort als je de gegevens van de kaart en bankrekening invult. Goed bezig!

Ook ik heb dit een keer volgens de regels opgestuurd
(Formulier ingevuld en kaart meegezonden)
Er stond nog 7,35 op mijn anonieme kaart

Ik heb nooit meer iets gehoord ook mijn saldo niet terug gekregen .
Kaart weg / geen bewijs meer

Slechte zaak/organisatie !!!!

Ja Sonja, welkom als OV-gebruiker op deze website voor "OV-professionals". Ja zo kom je nog eens ergens als je ergens in OV-land verhaal wilt halen.

Moest in 2008 al huilen om de chronische onkunde in deze organisatie. De debiliteit van website en ontwerp van diensten kan niet anders dan gericht zijn op het instandhouden van zichzelf en overbodigheid.
En echt iets anders kunnen ze ook niet, heb compassie met ze Sonja, ook met hun standaard ontken/negeer/mijn-naam-is-haas houding. Ze kunnen niet beter, Je hebt met je tijd en geld goed besteed aan een sociaal doel, hun dagbesteding. Dit bedankje krijg je van mij (is te moeilijk voor ze zelf, lees te confronterend, dat kunnen ze niet aan, daarom blokkeren/negeren ze - sorry daarvoor)

"Het deel van de 5 miljoen euro dat niet wordt geclaimd door de reizigers gaat Translink gebruiken om het klantvriendelijk teruggeven van het saldo in te voeren"

Dat is het verdienmodel van OV-sector.

Ellende veroorzaken en vervolgens met de verworven schade het zogenaamd repareren.
Waarbij je zeker weet dat het weer nieuwe ellende veroorzaakt.

(want elk project in de sector rammelt, heeft gegarandeerd open eindjes, Waarover weer o zo heerlijk gestruikeld kan worden. Lees hoe Translink nu ook weer stamelt en struikelt in het opnoemen van zoveel mogelijk gatenkaas oplossingen om zich in te dekken. Een volwassen ipv debiele organisatie had die oplossing al lang uit zichzelf gemaakt (en geimplementeerd))

NS en Prorail kunnen dat ook o zo perfect. Niemand die er vreemd van opkijkt omdat het volkomen ingeburgerd is, het gepruts, het gewijt aan omstandigheden, het schaamteloze genegeer, totdat een staatssecretaris weer iets wil en met een zak met geld komt.

Als het om Oost Europa of Afrika gaat noem je zoiets corruptie. Maar hier is het een perfect ingeburgerd mechanisme waar iedere OV professional inclusief vakpers (voor zover die er nog is) aan mee doet.

En hoe is het trouwens met de besluitvorming die Dijksma 'op korte termijn' verwachtte, OV-magazine?

Open eindje?

excuus, een tweetal verduidelijkingen:

"Moest in 2008 al huilen om de chronische onkunde in deze organisatie "- daarmee bedoel ik Translink - (en natuurlijk niet OV magazine, mocht daar verwarring over zijn)

En ook het OV-verdienmodel verdient een extra zin:

Ellende veroorzaken en vervolgens met de verworven schade het zogenaamd repareren.
Waarbij je zeker weet dat het weer nieuwe ellende veroorzaakt.
En dus vroeg of laat weer een zak met geld voor beschikbaar komt.

Ik noemde dit waterdichte proces gekscherend wel eens het perpetuum mobile van OV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Fiscaal stelsel remt overstap auto naar ov

10 aug om 11:39 uur

De accijnsverlaging voor autobrandstoffen is niet goed te rijmen met de klimaatambities van het kabinet. Deze…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met telefoon uitgesteld naar 2023

3 aug om 14:34 uur

Het gaat nog even duren voordat reizigers in het openbaar vervoer kunnen inchecken met hun telefoon. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

In- en uitchecken met betaalpas bij EBS

1 aug om 09:09 uur

Sinds kort kunnen reizigers in de regio's Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg in de bussen van EBS in-…

Lees verder »
kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun om 16:16 uur

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vrij inreizen Oekraïeners alleen nog bij NS

10 jun om 10:57 uur

Sinds 1 juni geldt geen vrij (in)reisrecht meer voor Oekraïense vluchtelingen, met uitzondering van NS-treinen…

Lees verder »
flash_onNieuws

EBS houdt een 'autoloze zondag'

5 mei om 09:37 uur

Komende zondag kunnen ov-reizigers kosteloos gebruik maken van de bussen van EBS. Op 11 december 2021 bestond…

Lees verder »
person_outlineBlog

Lost in digitalisation

15 apr om 12:25 uur

Digitale onzekerheid is een groot probleem in het Nederlandse openbaar vervoer, schrijft Anne Durand van het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Test 'be in, be out' op 2 buslijnen Eindhoven

7 apr om 08:26 uur

Op buslijnen 407 en 408 in Eindhoven kunnen reizigers in de maand mei in- en uitchecken met hun mobiele…

Lees verder »