66% reizigers woont op fietsafstand station

maandag 21 juni 2021
timer 3 min

11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda University of Applied Sciences (BUAS).

De resultaten geven inzicht in de fietsbereikbaarheid van alle gemeenten in Nederland. Juist nu is dat belangrijk omdat Nederland de komende jaren voor een grote woningbouwopgave staat. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de Atlas Bereikbare Stad, een zogenaamde Digital Twin van Nederland.

Fietsbereikbaarheid centraal

In het onderzoek door het BUAS lectoraat Urban Intelligence is gekeken naar de fiets -en loopbereikbaarheid van treinstations, bushaltes en belangrijke locaties zoals stadscentra, scholen en winkelcentra. Het belang van lopen en fietsen voor een leefbare en bereikbare stad wordt al jaren onderkend. Toch blijft het concretiseren hiervan in het ruimtelijk beleid voor veel gemeenten een uitdaging.

Daarom is het Bicycle Oriented Development-concept (BOD) ontwikkeld. Dit integrale data-gedreven planningsconcept brengt de huidige fietsbereikbaarheid van belangrijke bestemmingen in gemeenten gedetailleerd in kaart en maakt het mogelijk om toekomstscenario’s op te stellen. “Met BOD maken we de integrale benadering van ruimtelijke ontwikkeling en fietsbeleid expliciet," zegt Paul van de Coevering, Professor Urban Intelligence bij BUAS.

Analyse en resultaten

Om de fietsbereikbaarheid van relevante bestemmingen in beeld te brengen is gewerkt met daadwerkelijke fietsreistijden uit GPS-data  (uit de Nationale Fietstelweken) in plaats van met hemelsbrede afstanden. Opmerkelijk resultaat is dat gemiddeld tweederde van de Nederlanders binnen 15 fietsreistijd van een station woont.

Van de provincies met meer dan een miljoen inwoners scoort Noord-Holland het hoogste met 77 procent en Noord-Brabant met 55 procent momenteel het minste. “Tegelijkertijd biedt de aanleg van snelfietsroutes potentie voor betere fietsbereikbaarheid in provincies als Noord-Brabant. Dit laat ook zien dat de fiets-trein combinatie nog veel potentie heeft in Nederland," aldus Joost de Kruijf, programmaleider Dutch Cycling Intelligence bij BUas. Klik hier voor een overzicht van fietsafstanden per provincie.

Digitaal Dashboard

De resultaten van het onderzoek worden aan overheidsdiensten beschikbaar gesteld via een online digitaal 3D dashboard van heel Nederland, een digital twin. Door deze weergave is het mogelijk om tot op individueel pandniveau uitspraken te doen. Ook is het voor gebruikers eenvoudig om zich te oriënteren en met de analyses aan de slag te gaan. Deze digital twin is ontwikkeld door het bedrijf Argaleo.

Landelijke ontwikkelingen

Door recente ontwikkelingen op het gebied van Talking Bikes, waarbij op landelijke schaal actuele GPS-data wordt ingewonnen, nemen de kansen voor invulling van BOD alleen maar toe de komende jaren. Vanuit het landelijke actieprogramma Tour de Force worden de kansen voor BOD onderschreven. BUas hoopt met de ontwikkeling van BOD het landelijke data-gedreven fietsbeleid te versterken.

Eigenlijk valt het getal van 66 procent mij wat tegen, Dus 34 procent woont langer dan 15 minuten fietsen van een station. En dat in zo'n dichtbebouwd land...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »

Een beknopte geschiedenis van veernummering

7 mei om 10:36 uurtimer3 min
Recentelijk hebben de veren van Amsterdam een voor het publiek zichtbaar lijnnummer gekregen: F1 t/m F7 (de F…
Lees verder »

Ov-projecten krijgen miljardeninjectie

12 apr om 12:14 uurtimer2 min
Het Rijk investeert 2,5 miljard euro in verlenging van de Noord/Zuidlijn en de Oude Lijn. In totaal wordt 4,1…
Lees verder »