66% reizigers woont op fietsafstand station

maandag 21 juni 2021
timer 3 min

11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda University of Applied Sciences (BUAS).

De resultaten geven inzicht in de fietsbereikbaarheid van alle gemeenten in Nederland. Juist nu is dat belangrijk omdat Nederland de komende jaren voor een grote woningbouwopgave staat. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de Atlas Bereikbare Stad, een zogenaamde Digital Twin van Nederland.

Fietsbereikbaarheid centraal

In het onderzoek door het BUAS lectoraat Urban Intelligence is gekeken naar de fiets -en loopbereikbaarheid van treinstations, bushaltes en belangrijke locaties zoals stadscentra, scholen en winkelcentra. Het belang van lopen en fietsen voor een leefbare en bereikbare stad wordt al jaren onderkend. Toch blijft het concretiseren hiervan in het ruimtelijk beleid voor veel gemeenten een uitdaging.

Daarom is het Bicycle Oriented Development-concept (BOD) ontwikkeld. Dit integrale data-gedreven planningsconcept brengt de huidige fietsbereikbaarheid van belangrijke bestemmingen in gemeenten gedetailleerd in kaart en maakt het mogelijk om toekomstscenario’s op te stellen. “Met BOD maken we de integrale benadering van ruimtelijke ontwikkeling en fietsbeleid expliciet," zegt Paul van de Coevering, Professor Urban Intelligence bij BUAS.

Analyse en resultaten

Om de fietsbereikbaarheid van relevante bestemmingen in beeld te brengen is gewerkt met daadwerkelijke fietsreistijden uit GPS-data  (uit de Nationale Fietstelweken) in plaats van met hemelsbrede afstanden. Opmerkelijk resultaat is dat gemiddeld tweederde van de Nederlanders binnen 15 fietsreistijd van een station woont.

Van de provincies met meer dan een miljoen inwoners scoort Noord-Holland het hoogste met 77 procent en Noord-Brabant met 55 procent momenteel het minste. “Tegelijkertijd biedt de aanleg van snelfietsroutes potentie voor betere fietsbereikbaarheid in provincies als Noord-Brabant. Dit laat ook zien dat de fiets-trein combinatie nog veel potentie heeft in Nederland," aldus Joost de Kruijf, programmaleider Dutch Cycling Intelligence bij BUas. Klik hier voor een overzicht van fietsafstanden per provincie.

Digitaal Dashboard

De resultaten van het onderzoek worden aan overheidsdiensten beschikbaar gesteld via een online digitaal 3D dashboard van heel Nederland, een digital twin. Door deze weergave is het mogelijk om tot op individueel pandniveau uitspraken te doen. Ook is het voor gebruikers eenvoudig om zich te oriënteren en met de analyses aan de slag te gaan. Deze digital twin is ontwikkeld door het bedrijf Argaleo.

Landelijke ontwikkelingen

Door recente ontwikkelingen op het gebied van Talking Bikes, waarbij op landelijke schaal actuele GPS-data wordt ingewonnen, nemen de kansen voor invulling van BOD alleen maar toe de komende jaren. Vanuit het landelijke actieprogramma Tour de Force worden de kansen voor BOD onderschreven. BUas hoopt met de ontwikkeling van BOD het landelijke data-gedreven fietsbeleid te versterken.

Eigenlijk valt het getal van 66 procent mij wat tegen, Dus 34 procent woont langer dan 15 minuten fietsen van een station. En dat in zo'n dichtbebouwd land...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Blue Amigo nieuw op ov-markt

24 dec 2021
De nieuwe vervoerder van de Waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden luistert naar de naam Blue Amigo. Het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Keolis belooft verbeteringen BYD-bussen

24 dec 2021
Leverancier BYD levert in januari twee aangepaste bussen aan Keolis voor de concessie IJssel-Vecht, waarna…
Lees verder »
flash_onNieuws

Flexbus vervangt Rotterdamse Fast Ferry

20 dec 2021
De snelle veerverbinding van de RET tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte stopt per 1 januari 2022. De gemeente…
Lees verder »
flash_onNieuws

Oudste Sprinter na 46 jaar met pensioen

10 dec 2021
De oudste Sprinter van Nederland reed zaterdag 11 december zijn laatste dienst tussen Zwolle en Utrecht. Daarna is…
Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn bestelt 60 e-bussen bij VDL en Van Hool

3 dec 2021
De Vlaamse overheidsvervoerder De Lijn heeft 24 elektrische bussen besteld bij VDL en 36 stuks bij Van Hool.…
Lees verder »

Bedenker OV-fiets: 'Het is wel aan een upgrade toe'

22 nov 2021
In een tijd dat veel deelmodaliteiten komen en soms weer gaan, bleef de OV-fiets altijd bestaan. Afgelopen april…
Lees verder »

‘Elke bus heeft een eigen karakter’

19 nov 2021
Het autobusmerk Setra bestaat 70 jaar. Daarom reisde een handjevol Nederlandse en Vlaamse journalisten eind juni…
Lees verder »
person_outlineBlog

Brand waterstofbus geeft te denken

5 nov 2021
De brand in de waterstofbus van Arriva op 28 oktober geeft stof tot nadenken, schrijft ov-adviseur Herman Wilmer.…
Lees verder »