66% reizigers woont op fietsafstand station

maandag 21 juni 2021
timer 3 min

11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda University of Applied Sciences (BUAS).

De resultaten geven inzicht in de fietsbereikbaarheid van alle gemeenten in Nederland. Juist nu is dat belangrijk omdat Nederland de komende jaren voor een grote woningbouwopgave staat. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de Atlas Bereikbare Stad, een zogenaamde Digital Twin van Nederland.

Fietsbereikbaarheid centraal

In het onderzoek door het BUAS lectoraat Urban Intelligence is gekeken naar de fiets -en loopbereikbaarheid van treinstations, bushaltes en belangrijke locaties zoals stadscentra, scholen en winkelcentra. Het belang van lopen en fietsen voor een leefbare en bereikbare stad wordt al jaren onderkend. Toch blijft het concretiseren hiervan in het ruimtelijk beleid voor veel gemeenten een uitdaging.

Daarom is het Bicycle Oriented Development-concept (BOD) ontwikkeld. Dit integrale data-gedreven planningsconcept brengt de huidige fietsbereikbaarheid van belangrijke bestemmingen in gemeenten gedetailleerd in kaart en maakt het mogelijk om toekomstscenario’s op te stellen. “Met BOD maken we de integrale benadering van ruimtelijke ontwikkeling en fietsbeleid expliciet," zegt Paul van de Coevering, Professor Urban Intelligence bij BUAS.

Analyse en resultaten

Om de fietsbereikbaarheid van relevante bestemmingen in beeld te brengen is gewerkt met daadwerkelijke fietsreistijden uit GPS-data  (uit de Nationale Fietstelweken) in plaats van met hemelsbrede afstanden. Opmerkelijk resultaat is dat gemiddeld tweederde van de Nederlanders binnen 15 fietsreistijd van een station woont.

Van de provincies met meer dan een miljoen inwoners scoort Noord-Holland het hoogste met 77 procent en Noord-Brabant met 55 procent momenteel het minste. “Tegelijkertijd biedt de aanleg van snelfietsroutes potentie voor betere fietsbereikbaarheid in provincies als Noord-Brabant. Dit laat ook zien dat de fiets-trein combinatie nog veel potentie heeft in Nederland," aldus Joost de Kruijf, programmaleider Dutch Cycling Intelligence bij BUas. Klik hier voor een overzicht van fietsafstanden per provincie.

Digitaal Dashboard

De resultaten van het onderzoek worden aan overheidsdiensten beschikbaar gesteld via een online digitaal 3D dashboard van heel Nederland, een digital twin. Door deze weergave is het mogelijk om tot op individueel pandniveau uitspraken te doen. Ook is het voor gebruikers eenvoudig om zich te oriënteren en met de analyses aan de slag te gaan. Deze digital twin is ontwikkeld door het bedrijf Argaleo.

Landelijke ontwikkelingen

Door recente ontwikkelingen op het gebied van Talking Bikes, waarbij op landelijke schaal actuele GPS-data wordt ingewonnen, nemen de kansen voor invulling van BOD alleen maar toe de komende jaren. Vanuit het landelijke actieprogramma Tour de Force worden de kansen voor BOD onderschreven. BUas hoopt met de ontwikkeling van BOD het landelijke data-gedreven fietsbeleid te versterken.

Eigenlijk valt het getal van 66 procent mij wat tegen, Dus 34 procent woont langer dan 15 minuten fietsen van een station. En dat in zo'n dichtbebouwd land...

Wij. (Mijn vrouw en ik) fietsen al jaren naar station Leiden .Sinds de tijd dat het stallen gratis is geworden staat de stalling daar propvol om 9 uur 's morgens , aangeduid met een bord ":Vol " bij de ingang.
Je mag dan met 10 minuten fiets+ looptijd ergens anders je fiets plaatsen.
In de stalling staan volgens mij veel weesfietsen.die het stallen aldus onmogelijk maken.
Peter

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Bus beleeft een Renaissance

16 jun om 13:00 uur

Van 7 tot 9 juni was in Parijs de Mobility Expo, een beurs voor mobiliteit vooral gericht op alle facetten van…

Lees verder »

Waarom de nachttrein een succes is

3 jun om 09:54 uur

Na ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…

Lees verder »
flash_onNieuws

De OV-fiets stijgt in populariteit

16 mei om 11:37 uur

De OV-fiets zit in de lift. Voor het eerst sinds de start van de coronapandemie zijn er meer OV-fietsritten…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fusie tussen Eurostar en Thalys rond

31 mrt om 12:12 uur

De Europese Commissie heeft SNCF groen licht gegeven voor de overname van Thalys. Het Franse staatsspoorbedrijf…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fietsersbond en 9292 gaan samenwerken

22 mrt om 15:38 uur

Het openbaar vervoer en de fiets zijn een gouden combinatie. Iedere dag gebruiken honderdduizenden Nederlandse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Twente lanceert deeltaxi Noaberhopper

22 mrt om 12:35 uur

In acht Twentse gemeenten kunnen reizigers via de GOAN!-app voortaan ook met de Noaberhopper reizen. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe proef fietsreservering in trein

7 mrt om 15:22 uur

Op het spoortraject tussen Gouda en Alphen aan den Rijn gaat de NS experimenteren met fietsreserveringen.…

Lees verder »