Aanbesteding Zaanstreek-Waterland gestart

maandag 20 december 2021

De nieuwe ov-concessie Zaanstreek-Waterland (ZaWa) is op de markt gebracht. Geïnteresseerde vervoerders hebben tot 21 april 2022 de tijd om zich in te schrijven op de concessie, die december 2023 van start gaat.

Dat maakte de Vervoerregio Amsterdam bekend. In de nieuwe concessie, die een looptijd heeft van maximaal vijftien jaar, moeten alle bussen vanaf de start volledig emissieloos rijden. Egbert de Vries, voorzitter van de ov-autoriteit, vertelde eerder over de lange concessielooptijd: “Daarmee kunnen we de afschrijving van de e-bussen over een langere periode uitsmeren, waardoor de jaarlijkse kosten voor de vervoerders lager worden. We willen inschrijvende vervoerders zoveel mogelijk ontzorgen.”

Flexibiliteit, technologie en toegankelijkheid

Daarnaast moeten inschrijvende vervoerders in hun aanbod laten zien snel in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden, zoals veranderend reisgedrag, wijzigende economische of maatschappelijke ontwikkelingen of bijvoorbeeld bij de bouw van nieuwe woonwijken. De vervoerder moet een basisdienstregeling aanbieden en kan daar bovenop aanvullende mobiliteitsplannen indienen. De opdrachtgever verwacht om de vier jaar een nieuw mobiliteitsplan.

Ook wordt ingezet op technologische vernieuwing, zoals betalen met andere middelen dan de OV-chipkaart en het plannen van deur-tot-deurreizen. Daarbij wordt de vervoerder uitgedaagd om aan te sluiten bij de landelijke ontwikkelingen op het gebied van Mobility as a Service (MaaS), zodat reizigers via bijvoorbeeld een mobiele telefoon een complete deur-tot-deurreis kunnen uitstippelen. 

De Vries daarover: “We willen dat de reiziger in een MaaS-app zijn hele reis kan plannen, boeken en betalen. De digitale infrastructuur is daar klaar voor. Maar dan heb je wel een centraal aanspreekpunt nodig. Het ov is de centrale speler in de vervoersketen, dus we denken dat de ov-vervoerder het beste de contacten kan onderhouden met deelvervoerders.”

In de nieuwe concessie besteedt de Vervoerregio bovendien extra aandacht aan toegankelijkheid. Zo moet bijvoorbeeld alle reisinformatie begrijpelijk zijn en informatie bevatten over de toegankelijkheid van de haltes en voertuigen. Ook wordt het project ov-coach van de Vervoerregio in dit gebied ingezet.

Om de elektrificatie van het busvervoer mogelijk te maken, bereidt de Vervoerregio al twee jaar lang de aanleg van de laadinfrastructuur voor op twee nieuwe stallingslocaties in Zaanstad en Purmerend. Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de opdrachtgever, vertelde hierover onlangs: “Wij zijn al twee jaar met Liander en verschillende gemeenten in gesprek om de laadinfra te plaatsen. Daarbij nemen wij het risico over van de vervoerder, om continuïteit te kunnen garanderen. In Purmerend gaan wij bijvoorbeeld voor vijftig jaar grond pachten van de gemeente, om daar laadinfra te realiseren.”

Voorgeschiedenis

De oorspronkelijke ov-concessies voor het busvervoer in Zaanstreek en Waterland liepen op 12 december 2021 af. In 2018 besloot de Vervoerregio Amsterdam deze concessies bij afloop samen te voegen tot één concessie nieuwe concessie: Zaanstreek-Waterland. Dat gebied bestaat uit de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend (inclusief Beemster), Waterland, Wormerland en Zaanstad.

Vanwege de coronapandemie werd in mei 2021 echter besloten de lopende concessies open te breken en met noodconcessies te verlengen tot 9 december 2023. Vanaf 10 december 2023 gaat Zaanstreek-Waterland vervolgens van start.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zo kan de concessiecultuur beter werken

21 jan om 13:24 uur
In de ruim twintig jaar in- en aanbesteden zijn vervoerders en overheden steeds meer gaan samenwerken. Dat gaat…
Lees verder »

Met wendbaarheid concessies weer in evenwicht brengen

14 jan om 09:59 uur
Corona was de aanleiding, maar de wens bestond al langer: maak concessies ‘wendbaarder’ zodat gedurende de…
Lees verder »

'Met ZE dragen we bij aan een mooiere wereld'

17 dec 2021
De uitdagingen rondom de aanleg van laadinfra worden meer en meer gevoeld. Dat vertellen Erik van Essen,…
Lees verder »
flash_onNieuws

EBS, Keolis en Qbuzz bieden op IJssel-Vecht

16 dec 2021
Keolis, EBS en Qbuzz hebben zich ingeschreven voor de concessie IJssel-Vecht, die de huidige noodconcessie in…
Lees verder »

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt 2021
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep 2021
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep 2021 timer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »
descriptionArtikel

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul 2021
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »