Blue Amigo nieuw op ov-markt

vrijdag 24 december 2021

De nieuwe vervoerder van de Waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden luistert naar de naam Blue Amigo. Het bedrijf gaat vijf lijnen varen met twee nieuwe haltes, in een hogere frequentie.

Nadat de aanbesteding van de concessie Personenvervoer over Water Rotterdam – Drechtsteden (PoW) in 2019 geen inschrijvers opleverde, besloot de provincie Zuid-Holland over te gaan op een tweede aanbestedingsronde waarin bepaalde eisen werden omgezet in wensen. Zo is een volledige zero emissievloot vanaf de start niet meer verplicht.

Nieuwe vervoerder

Hieruit kwam uiteindelijk de combinatie Swets ODV Maritiem BV / Aqualiner als winnaar uit de bus. Deze combinatie doopte de naam in maart 2021 om tot Blue Amigo. De huidige vervoerder Aquabus (een combinatie van Rederij Doeksen en Arriva) verloor die inschrijving. De looptijd van de nieuwe concessie bedraagt acht jaar, met een optionele verlenging van zeven jaar.

Reizigers met een lopend abonnement op de Waterbus kunnen dit per 1 januari blijven gebruiken bij de nieuwe vervoerder. Zelf gaat Blue Amigo maand- en jaarabonnementen aanbieden. Ook kunnen reizigers gebruik maken van de OV-chipkaart en betalen met e-tickets. 

Kwaliteitsverbetering

Blue Amigo biedt een lijnennet van vijf lijnen aan, waarbij geen lijnen komen te vervallen en het bedrijf de vier huidige ferry’s van Aquabus overneemt. De vervoerder blijft dus ook lijn 23 Dordrecht Merwekade – Sliedrecht Middeldiep exploiteren, hoewel deze in de tweede aanbestedingsronde niet meer als harde eis was opgenomen.

Lijn 22 Dordrecht – Papendrecht gaat varen in een frequentie van vier keer per uur, waardoor Zwijndrecht ook bereikbaar blijft per water. Nieuw is dat Papendrecht, Dordrecht en Zwijndrecht aan elkaar worden gekoppeld, zodat een verendriehoek ontstaat. In de zomer vaart de ferry vanuit Zwijndrecht ook door naar Dordrecht Hooikade. ‘s Winters wordt deze halte overgeslagen.

Vanuit Rotterdam vaart het hele jaar door een ferry naar Kinderdijk, met een frequentie van vijf afvaarten in de winter en twaalf in de zomer. Daarnaast wordt in de nabije toekomt ook op Rivium in Capelle aan den IJssel gehalteerd, zodra deze halte is gerealiseerd. Ten slotte staat een halte op de Kop van Zuid gepland voor Hotel New York. Met voetbalclub Feyenoord heeft Blue Amigo een samenwerking gesloten voor het vervoer naar het huidige stadion en in de toekomst het nieuwe Feyenoord City.

Elektrificatie schepen

In de loop van 2022 wordt de huidige vloot vervangen door negen nieuwe waterbussen: drie volledig elektrische en zes hybride exemplaren, die worden gebouwd door Damen Shipyards. Deze hebben een betere fietstoegankelijkheid dan de huidige vloot en moderne faciliteiten aan boord, zoals oplaadapparatuur voor elektrische fietsen. De verbinding Dordrecht – Papendrecht wordt met de drie nieuwe zero-emissieschepen uitgevoerd.

Op de verbinding Rotterdam – Dordrecht en Rotterdam - Kinderdijk gaat Blue Amigo gebruikmaken van de nieuwe hybride schepen, die later kunnen worden omgebouwd naar volledig elektrisch.

Aanvankelijk had Blue Amigo aangekondigd al vanaf 1 januari met de volledig nieuwe vloot te gaan varen, maar vanwege de coronapandemie heeft dat vertraging opgelopen. Omdat tijdige levering wel in het Programma van Eisen (PvE) was opgenomen, heeft de provincie Zuid-Holland hiervoor een boete opgelegd. Hierdoor ontstaat namelijk een lagere milieuprestatie bij aanvang van de concessie.

Oude bekende

Blue Amigo is overigens niet helemaal nieuw op de Nederlandse ov-markt. Aqualiner is namelijk het bedrijf van Gerbrand Schutten en Swets Maritiem van zijn compagnon Maurice Swets. 

Lees ook: 'Ov over water is mijn leven'

Schutten stapte in 2017 uit het Nederlandse waterbusproject Aquabus, om zich met zijn eigen bedrijf volledig op de Vlaamse markt te richten: het project dat hij daar startte heet DeWaterbus. Dit ging in goed overleg met de aandeelhouders van Aquabus: Koninklijke Doeksen en Arriva Nederland. Swets heeft zich met zijn familiebedrijf altijd in de maritieme sector begeven.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fusie tussen Eurostar en Thalys rond

31 mrt om 12:12 uur

De Europese Commissie heeft SNCF groen licht gegeven voor de overname van Thalys. Het Franse staatsspoorbedrijf…

Lees verder »
flash_onNieuws

Twente lanceert deeltaxi Noaberhopper

22 mrt om 12:35 uur

In acht Twentse gemeenten kunnen reizigers via de GOAN!-app voortaan ook met de Noaberhopper reizen. De…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rituitval e-bussen Utrecht te hoog

4 mrt om 10:14 uur

Vervoerder Qbuzz (U-OV) heeft de afgelopen wintermaanden met minder elektrische bussen gereden dan afgesproken…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS wil IC Brussel 40 minuten versnellen

14 feb om 10:45 uur

NS onderzoekt onder het reizigerspanel van de vervoerder het animo om de Intercity Brussel met veertig minuten…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hele GVB-operatie Noordzeekanaal nu elektrisch

8 feb om 11:55 uur

Afgelopen maandag is de NZK Pont 102 in Zaandam officieel gedoopt. De verbinding tussen Zaandam en Amsterdam is…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rituitval Hengelo – Bielefeld duurt voort

4 feb om 10:35 uur

Volgens reizigersvereniging Rover rijdt de regionale Eurobahn-verbinding tussen Hengelo en Bielefeld nog steeds…

Lees verder »
flash_onNieuws

Arriva start samenwerking met Start

3 feb om 17:06 uur

Omdat de Maas-Wupper-Express (RE13) Venlo, Düsseldorf en Hamm in 2026 wordt doorgetrokken naar Eindhoven, gaat…

Lees verder »