Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

vrijdag 21 mei 2021
timer 1 min

De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe, nationale organisatie: de Great British Railways (GBR).

Dat meldt de Sky News. Premier Boris Johnson wil daarmee een einde maken aan ‘een kwart eeuw versnippering’ op het spoor, om daarmee de dienstverlening aan de reiziger te verbeteren. Momenteel exploiteren meerdere spoorvervoerders afzonderlijke delen van het spoorwegnet.

De GBR moet verantwoordelijk worden voor alle spoorinfrastructuur in het land. Ook gaat het staatsbedrijf tarieven bepalen, de ticketgelden incasseren en het spoorboekje vaststellen, zodat de treinen beter op elkaar kunnen aansluiten.

De nationale maatschappij neemt niet het spoorvervoer over van de commerciele vervoerders, die onder een 'Passenger Service Contract’ hun diensten mogen blijven aanbieden.

Aanleiding

Aanleiding voor de reorganisatie is de coronacrisis, waardoor reizigersinkomsten bij vervoerders sterk terug zijn gelopen. Ook in Groot-Brittannië verleent de overheid steun aan de vervoerders en zijn concessies opgeschort, waardoor premier Johnson heeft besloten het heft weer in eigen hand te nemen.

In de jaren ’80 en ’90 werd het spoorwegnet geprivatiseerd. Uiteindelijk liep daarmee de service vooral terug op minder drukke trajecten. Ook resulteerde het is dienstregelingen die slecht aansluiten en enorm prijzige tickets.

Maar dat roep ik al jaren. Al die tariefdifferentiaties is allemaal leuk en aardig, maar dat eilanddenken is iets waar noch vervoerder, noch reiziger ook maar iets mee opschiet. Het is niet meer van deze tijd dat je voor een busrit van Arnhem naar Groningen beduidend meer kwijt bent, dan met de trein, omdat alle vervoerders daar allemaal geld voor willen zien en niet willen inzien dat je met een glijdende tariefschaal meer reizigers trekt. Dat er allemaal aanbiedingen zijn is leuk en aardig, en het is al heel mooi dat Gelderland, Overijssel en Flevoland aanbiedingen. Wat Nederland moet hebben is één door de overheid bepaald kilometertabel (natuurlijk degressief) dat geldt op zowel trein, als Stad-Streekvervoer, (evt. uitgebreid met Flexvervoer en fiets (voor het laatste stuk) waarmee je één tarief betaalt van deur tot deur. Bouw daarin goedkoper- en duurder makende factoren in, zoals: korting voor de delen dat je buiten de spits aflegt, korting voor kinderen, toeslagpercentage voor de 1e klas. Daarmee kun je ook voor elk onderdeel de goedkopere- en duurdere percentages toepassen en maak je met alle losse berekeningen een totaalsom*, zonder dat er steeds maar weer opnieuw basistarief betaald moet worden, (iets wat met de prix-calculé van de SNCF meer dan 25 jaar al een feit is). Kom je boven een bepaald bedrag uit of je reis op dezelfde dag verder, dan laat je het systeem voor de vervolgreis minder of niets extra's in rekening brengen. Het OV-chipkaart-systeem lijkt slim en eerlijk, maar is dat niet, omdat er op verouderde tariefberekeningen is voortgeborduurd, (sorry dat ik nu even tegen het heilige kaartenhuisje van Translink aan het schoppen ben!).

Er moet ook eens aan klantvriendelijkheid gedacht worden om lang verhaal kort te maken

Boris Johnson heeft een punt maar is ns nu zo slecht? De privatisering heeft de nevenlijnen her en der in het land een meer dan forse oppepper gegeven. Ns hoofdnet is best goed. En streekbussen sluiten veelal beter aan dan vroeger. Wel heeft ns internationale treinen en vrachtvervoer gemarginaliseerd en het rijksbeleid heeft mooie vergezichten maar wel op papier. Binnenlands een 8 maar de andere sectoren scoren onvoldoende. Ns wil misschien wel dus afwachten of het rijk sturender wil zijn OOk financieel maar dat is al 10 jaar niet meer het geval. Dus tel je zegeningen met 's rijks steun nu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr om 17:20 uur

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijging grondstofprijzen nekt Maaslijn

22 apr om 10:19 uur

De geplande elektrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Einde dreigt voor spoorbrug Maastricht

28 jan om 10:50 uur

Als het aan Rijkswaterstaat en ProRail ligt, wordt de iconische stalen spoorbrug over de Maas in Maastricht…

Lees verder »

'Onze energiehuishouding moet slimmer'

25 jan om 14:57 uur

De elektrificatie in zowel het openbaar vervoer als personenvervoer gaat steeds harder, constateren CROW-…

Lees verder »
flash_onNieuws

ProRail onderzoekt snellere uitrol ERTMS

20 jan om 12:05 uur

ProRail gaat elf innovaties testen om ERTMS sneller in te kunnen voeren. Als de testen succesvol blijken, geldt…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slappe spoorbodem hindert treinuitbreidingen

14 dec 2021

Geplande treinuitbreidingen en -versnellingen staan op losse schroeven. Dat komt doordat de baanstabiliteit te…

Lees verder »
flash_onNieuws

R-net-samenwerking door tot 2028

7 dec 2021

De doorontwikkeling van R-net wordt voortgezet tot en met 2028. Daartoe hebben de opdrachtgevende overheden hun…

Lees verder »