Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

vrijdag 21 mei 2021
timer 1 min

De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe, nationale organisatie: de Great British Railways (GBR).

Dat meldt de Sky News. Premier Boris Johnson wil daarmee een einde maken aan ‘een kwart eeuw versnippering’ op het spoor, om daarmee de dienstverlening aan de reiziger te verbeteren. Momenteel exploiteren meerdere spoorvervoerders afzonderlijke delen van het spoorwegnet.

De GBR moet verantwoordelijk worden voor alle spoorinfrastructuur in het land. Ook gaat het staatsbedrijf tarieven bepalen, de ticketgelden incasseren en het spoorboekje vaststellen, zodat de treinen beter op elkaar kunnen aansluiten.

De nationale maatschappij neemt niet het spoorvervoer over van de commerciele vervoerders, die onder een 'Passenger Service Contract’ hun diensten mogen blijven aanbieden.

Aanleiding

Aanleiding voor de reorganisatie is de coronacrisis, waardoor reizigersinkomsten bij vervoerders sterk terug zijn gelopen. Ook in Groot-Brittannië verleent de overheid steun aan de vervoerders en zijn concessies opgeschort, waardoor premier Johnson heeft besloten het heft weer in eigen hand te nemen.

In de jaren ’80 en ’90 werd het spoorwegnet geprivatiseerd. Uiteindelijk liep daarmee de service vooral terug op minder drukke trajecten. Ook resulteerde het is dienstregelingen die slecht aansluiten en enorm prijzige tickets.

Maar dat roep ik al jaren. Al die tariefdifferentiaties is allemaal leuk en aardig, maar dat eilanddenken is iets waar noch vervoerder, noch reiziger ook maar iets mee opschiet. Het is niet meer van deze tijd dat je voor een busrit van Arnhem naar Groningen beduidend meer kwijt bent, dan met de trein, omdat alle vervoerders daar allemaal geld voor willen zien en niet willen inzien dat je met een glijdende tariefschaal meer reizigers trekt. Dat er allemaal aanbiedingen zijn is leuk en aardig, en het is al heel mooi dat Gelderland, Overijssel en Flevoland aanbiedingen. Wat Nederland moet hebben is één door de overheid bepaald kilometertabel (natuurlijk degressief) dat geldt op zowel trein, als Stad-Streekvervoer, (evt. uitgebreid met Flexvervoer en fiets (voor het laatste stuk) waarmee je één tarief betaalt van deur tot deur. Bouw daarin goedkoper- en duurder makende factoren in, zoals: korting voor de delen dat je buiten de spits aflegt, korting voor kinderen, toeslagpercentage voor de 1e klas. Daarmee kun je ook voor elk onderdeel de goedkopere- en duurdere percentages toepassen en maak je met alle losse berekeningen een totaalsom*, zonder dat er steeds maar weer opnieuw basistarief betaald moet worden, (iets wat met de prix-calculé van de SNCF meer dan 25 jaar al een feit is). Kom je boven een bepaald bedrag uit of je reis op dezelfde dag verder, dan laat je het systeem voor de vervolgreis minder of niets extra's in rekening brengen. Het OV-chipkaart-systeem lijkt slim en eerlijk, maar is dat niet, omdat er op verouderde tariefberekeningen is voortgeborduurd, (sorry dat ik nu even tegen het heilige kaartenhuisje van Translink aan het schoppen ben!).

Er moet ook eens aan klantvriendelijkheid gedacht worden om lang verhaal kort te maken

Boris Johnson heeft een punt maar is ns nu zo slecht? De privatisering heeft de nevenlijnen her en der in het land een meer dan forse oppepper gegeven. Ns hoofdnet is best goed. En streekbussen sluiten veelal beter aan dan vroeger. Wel heeft ns internationale treinen en vrachtvervoer gemarginaliseerd en het rijksbeleid heeft mooie vergezichten maar wel op papier. Binnenlands een 8 maar de andere sectoren scoren onvoldoende. Ns wil misschien wel dus afwachten of het rijk sturender wil zijn OOk financieel maar dat is al 10 jaar niet meer het geval. Dus tel je zegeningen met 's rijks steun nu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »

IenW en ProRail onderzoeken trillingshinder

19 nov 2020 timer2 min
Het ministerie van IenW gaat samen met ProRail onderzoek doen naar oplossingen voor trillingshinder langs het…
Lees verder »