De Lijn investeert in intelligente software voor laad- en stelplaatsmanagement

maandag 11 juli 2022

De raad van bestuur van De Lijn heeft de gunning goedgekeurd van een geïntegreerd stelplaats- en laadmanagementsysteem aan de Duitse tijdelijke maatschap ‘PSI eBus for De Lijn’. “Dit softwarepakket zal een vitale rol spelen bij de vergroening van de vloot: het stuurt de laadprocessen aan van de e-bussen en controleert de bewegingen van alle bussen op hun stelplaatsen. De waarde van het contract bedraagt € 11,16 miljoen.

Bron: Persbericht De Lijn

In het kader van een duurzaam en leefbaar Vlaanderen zal De Lijn tegen 2035 volledig emissievrij openbaar vervoer aanbieden. Dat betekent dat ongeveer 2100 bussen en ruim 50 stelplaatsen in eigen regie vergroend moeten worden.

De sterke prijsstijging van elektriciteit van het afgelopen jaar toont aan hoe belangrijk het optimaliseren van het laden van e-bussen wel is. Bovendien wacht ons in de toekomst een andere prijsberekeningsmethode, die bepaald wordt door de piekafname en het ogenblik van de dag waarop elektriciteit wordt afgenomen. De Lijn heeft het voordeel dat de e-bussen ’s nachts, wanneer er meer elektriciteit beschikbaar is en de elektriciteitsprijs dus lager is, kunnen geladen worden op hun stelplaats. Een ander voordeel van ’s nachts gespreid laden is dat dankzij lagere piekafname de kostprijs van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk lager is. Zeker op de grotere stelplaatsen, waar elke dag 100 e-bussen en meer geladen worden, is het onbegonnen werk om het laadproces manueel efficiënt te beheren.

Bovendien bepaalt Depot+ aan de hand van de SOC (state of charge, huidige batterijlading) het volledige laadproces om ervoor te zorgen dat de bussen zo kostenefficiënt mogelijk voldoende geladen worden om hun volgende dagtaak te kunnen afleggen. Het automatisch laadproces wordt opgestart zodra de chauffeur de CCS2-stekker op de juiste parkeerplaats aansluit.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters:
“De gegunde software is een belangrijke schakel om straks te zorgen dat de e-bussen vlot rijden en worden opgeladen op de e-stelplaatsen. Het systeem bepaalt op het einde van de dag welke dagtaak elke bus ’s anderendaags toegewezen krijgt. In functie van deze dagtaak worden de bussen naar hun correcte positie op de stelplaats geleid, zodat zij ’s morgens op het juiste moment kunnen uitrijden. Deze gunning van de raad van bestuur brengt ons terug een stap dichter bij onze vergroeningsdoelstellingen.”

“Vergroening doorvoeren is meer dan enkel e-bussen kopen, de software die alles begeleidt erachter is even cruciaal,” voegt minister Peeters toe. “De Lijn zet hierop in dankzij deze investering in software, die absoluut noodzakelijk is willen we op een performante manier tegen 2035 volledig emissievrij openbaar vervoer kunnen aanbieden.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.