Directe Eurostar komt er, ondanks Brexit

dinsdag 5 maart 2019
timer 3 min

Over een week gaan Britse parlementsleden opnieuw stemmen over de Brexit. En of het nou 'Deal' of 'No Deal' wordt, de directe Eurostar-verbinding Londen–Amsterdam gaat rijden zoals gepland, blijkt uit rondvraag van OV-Magazine. Dat wordt op z'n vroegst eind 2019.

Dat vertelt Eurostar-woordvoerder Stefanie van Mierlo. “Het bieden van een directe reis in beide richtingen is en blijft een belangrijke prioriteit voor ons.” De vervoerder maakte op 5 maart overigens bekend een reizigersgroei van 7 procent gemaakt te hebben, te meer door 250.000 reizigers op de route Londen-Amsterdam.

Het bedrijf werkt samen met betrokken partijen aan weerszijden van het Kanaal om tot goede afspraken te komen, gaat zij verder. “We hebben plannen voor een reeks mogelijke scenario's om ervoor te zorgen dat we onze service kunnen behouden, zelfs in het geval van een 'No Deal'-Brexit."

Grenscontroles

Eén van die ‘betrokken partijen’ is NS International. Woordvoerder Hessel Koster: “De voorbereidingsacties liggen vooral bij Eurostar en wij helpen daar waar nodig.” Koster licht toe dat eind 2019 afspraken rondom paspoortcontrole in Nederland gereed moeten zijn en er dan ook voldoende medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) opgeleid zijn. "We rekenen er op dat de Eurostar-treinen blijven rijden zoals nu. Er is natuurlijk een afhankelijkheid van de politieke besluitvorming rondom de Brexit, maar alle betrokken partijen laten zien hun verantwoordelijkheid te nemen".

Vierlandenverdrag

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hadden op spoorgebied nog geen overeenkomst met elkaar lopen. Daarom waren beide landen al in gesprek over een bilaterale overeenkomst en ook, samen met België en Frankrijk, over een Vierlandenverdrag. De mogelijke Brexit heeft daarop geen invloed.

De gesprekken over het Vierlandenverdrag moesten officieel in februari 2019 voltooid zijn, schreef staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) op 20 december in een brief aan de Tweede Kamer. En dat lukte alleen niet, vertelde hij in het Algemeen Overleg Spoor van 27 februari, omdat de drie andere landen binnenlandse politieke problemen hadden. Zo viel de Belgische overheid, kreeg Frankrijk te maken met de 'gele hesjes'-protesten en zijn de Britten druk met de Brexit.

2019 wordt krap

Eerder stelde Harbers dat de Eurostar op zijn vroegst vanaf dienstregeling 2020 direct vanuit Amsterdam zou kunnen vertrekken. En dat terwijl 'we van Britse zijde hoorden dat het sneller kon', zei Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) toen.

Ondanks een motie om het proces te versnellen, maakte Harbers duidelijk dat dat lastig was. “Daarvoor zijn we afhankelijk van de drie andere landen. We proberen te doen wat we kunnen, maar het wordt krap. Ik kan het niet anders maken.”

1) Een handjevol douanemedewerkers weghalen van Schiphol, 2) Het verdrag dat België heeft kopiëren iets uitbreiden en 3) vertegenwoordigers van vier landen een handtekening laten zetten.

Hoe moeilijk kan het zijn?

[…] maart 5, 2019maart 12, 2019 […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »