Een kijkje in de keuken bij…Transdev

dinsdag 5 april 2022

Wie zijn de mensen die het ov in Nederland draaiende houden? Dit jaar gaat OV-Magazine op onderzoek uit. Deze keer spreken we met Amsterdammer Rob van Tol, coördinerend boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) / teamleider Service en Veiligheid bij Transdev op de vestigingen Schiphol en Zaandam.

Is boa in het ov jouw droombaan?

“Mijn droombaan was bus- of truckchauffeur. Het werd buschauffeur in centrum Amsterdam. Ik genoot, maar mopperde ook wel over overlast.” Die ergernis werd gehoord: Rob kreeg door de vervoerder een baan aangeboden als boa. “Nu ben ik van ‘een man en man, een woord, een woord’, dus toen ik zelf iets aan overlast kon doen, nam ik die baan aan. Voor de zekerheid vroeg ik wel een terugkeergarantie op de bus, maar dat is intussen 21 jaar geleden.”

Trots

Rob van Tol is getrouwd, heeft twee kinderen en geniet iedere dag van zijn afwisselende werk. “Geen dag is hetzelfde, je weet nooit wat er het volgende moment gebeurt.” Op de Connexxion-vestigingen Schiphol en Zaandam is Rob met een collega-teamleider alweer 11 jaar hét coördinerend steunpunt voor ruim dertig boa’s, aangevuld met stagiairs, servicemedewerkers en inhuurkrachten. Van collega’s hoort hij dat hij een luisterend oor heeft bij werkoverleg. “Dat maakt me trots.” 

Teamleider op de bus

Rob werkt drie dagen op kantoor en twee dagen op de bus. Ook dan is hij teamleider. “Ik let op hoe mijn collega’s werken en geef zo nodig aanwijzingen. Dat valt de reiziger niet op, want boa’s zitten nooit alleen op de bus.

Wat doet een boa precies?

“Officieel ‘beïnvloeden we het betaalgedrag van de reiziger op een positieve manier’”, lacht Rob. Maar als het moet grijpt de boa ook in bij incidenten of calamiteiten. We hebben allemaal ons busrijbewijs en kunnen de bus ook rijden, mocht er iets met de chauffeur aan de hand zijn. We gaan ieder jaar zo’n 15 tot 20 dagen op bijscholing. Dat gaat over hulp bij levensbedreigende situaties tot het goed uitoefenen van de geweldbevoegdheid bij de opsporing. De nieuwste ontwikkeling is het dragen van een bodycam. Na een positieve pilot wordt die nu bij Connexxion uitgerold onder de boa’s. Een privacy-officer zorgt ervoor dat het systeem privacyproof is.”

Bang is Rob nooit geweest, wel scherp op wat er gebeurt. "En als het echt mis gaat, bijvoorbeeld met een grote groep jongeren, dan roepen we hulp in. Daarnaast worden de boa’s tijdens grote evenementen ingezet voor serviceverlening en instapbegeleiding, zoals bij Mysteryland, F1 of de Toppers.” 

Hoe wil je graag dat de reiziger de boa ziet?

Dat we klaar staan voor de reiziger. Ik begin mijn controle altijd met ‘Goedemorgen, mag ik uw vervoersbewijs zien?’ Aan kinderen vraag ik of ze een leuke reis hebben. Zelfs als we een zwartrijder verbaliseren, voer ik een gesprekje. Open en vriendelijk zijn is ons uitgangspunt.” 

En wat betekent de boa voor de vervoerder?

De vervoerder wordt beoordeeld op service en veiligheid. Daar zorgen we voor en natuurlijk ook voor inkomsten door zwartrijders te verbaliseren. Een kapotte stoel? Dat melden we ook."

Hoe ziet de boa van de toekomst eruit?

“We zijn constant in ontwikkeling en aan het professionaliseren. Vroeger schreven we met de hand, nu krijgen we steeds meer informatie en functies op de smartphone. Controle in het ov zal nodig blijven, de techniek zal steeds meer helpen, dus ik zie een zonnige toekomst voor de boa.”

Dit interview maakt onderdeel uit van de onregelmatige serie ‘Een kijkje in de keuken van…’. Ook meedoen? Stuur dan een mail naar redactie@ovmagazine.nl.
 

Ik ben zo'n twintig jaar geleden gelijk begonnen met Rob van Tol, allebei nog onbeëdigd en de bussen nog niet voorzien van camera's. De OV-chippas nog in ontwikkeling dus te maken met strippenkaarten en zichtabonnementen waar regelmatig mee gesjoemeld was. Rob is na enkele jaren teamleider geworden. Van de teamleiders waar ik mee te maken had steekt Rob met kop en schouders bovenuit. Hij is van de categorie streng doch rechtvaardig en zeker een luisterend oor! A propos, de andere teamleider Bjørn is ook de man op de juiste plaats, heeft zich heel goed ontwikkeld en komt waarschijnlijk ook door Rob tot zijn recht. Deze twee teamleiders hebben duidelijk chemie en een voorrecht om voor te werken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Rob van Tol (links op de foto) werkt twee dagen per week ‘op de bus’ en is dan ook teamleider van de boa’s.