Eringa vertrekt per direct bij Transdev

vrijdag 5 maart 2021
timer 2 min

Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk zijn verschoven. Operationeel manager Manu Lageirse volgt hem tijdelijk op.

In september 2019 startte Pier Eringa bij Transdev Nederland, het moederbedrijf van onder meer Connexxion en Hermes, om als CEO een bijdrage te leveren aan de groeidoelstellingen van de Nederlandse tak van dit internationale mobiliteitsbedrijf. “Ik ben blij dat ik nu bij Transdev zit. Ik heb zin om hier met veranderingen en verbeteringen aan de slag te gaan”, vertelde hij in december 2019 aan ons blad.

Lees ook: Pier Eringa: ‘Ik wil de beste bestuurder zijn’

Maar dat doel valt niet te realiseren, doordat de coronacrisis het ov nu in zijn greep houdt. “De taken van de CEO zijn zodanig verschoven dat Pier Eringa en Transdev hebben besloten afscheid van elkaar te nemen”, stelt de vervoerder op haar website.

In een reactie in de Telegraaf verwijt Eringa de Rijksoverheid een gebrek aan ambitie, omdat zij kiest voor 'pappen en nathouden' in plaats van investeren in slimmer ov. Hij zegt een terugkeer in het openbaar vervoer uit te sluiten.

De Raad van Commissarissen van Transdev Nederland heeft COO Manu Lageirse tijdelijk aangesteld om de take van Eringa per direct waar te nemen.

Eringa ontloopt zijn verantwoordelijlkheid. Was hij maar politieagent gebleven.

'Hij zegt een terugkeer in het openbaar vervoer uit te sluiten.' Noch ProRail noch Transdev zien uit naar zijn terugkomst. Op welke prestaties kan Eringa terugzien? Welke verbeteringen heeft Eringa bij ProRail of bij Transdev teweeg gebracht? Zijn vertrek wordt nauwelijks of niet betreurd, Zijn bijdrage (welke?) zal niet worden gemist. Eringa valt in de categorie 'opgeruimd is netjes'.

Ik ken Eduard de Jong niet maar zijn uitlatingen over Pier Eringa, toen die president-directeur bij ProRail was, laten zien dat De Jong de plank volledig misslaat. Vraag bij een willekeurige ProRailer wat hij of zij van Pier vonden. Van hoog tot laag, zo is mijn ervaring, werd Pier in meerdere opzichten enorm gewaardeerd.

Het is geen geheim dat dhr Heer Ering ruzie had met de Fransen en is daarom per direct vertrokken. Bovendien heb ik vernomen dat hij ook niet door een deur kon met de rest van het management, speciaal CFO. Het eens zo mooie Connexxion is ziek en verliest aan alle kanten, Covid heeft het bedrijf geen windeieren gelegd, dankszij staatsteun blijven ze ademen.

Nog een lang toevoeging.
OV in nederland is echt heel raar geregeld, wat geen geheim is. Onder de regels binnen deze markt zal de keuze voor CEO nooit het verschil uitmaken omdat de overheid het spel niet eerlijk speelt en bedrijven dwingt om zeer scherp in te schrijven, tot het bittere einde.
Dan kan een Bart Schmeink (ex CEO) door rare fratsen uit te halen proberen het tegendeel te bewijzen, alleen hebben we gezien dat de rekening door het bedrijf heel duur wordt betaald. Deze man heeft een hele dure verhuizing en zeer slechte manager op kritische positie benoemen op zijn geweten. Van een taxi medewerker heb ik vernomen dat veel mensen met kennis van zaken onder zijn leiding het bedrijf hebben verlaten, dit zowel aan de Taxi als aan de OV kant. Hier bovenop komt dan nog het beleid van de moedermaatschappij wat alleen gericht is om de zeer dure aankoop van Connexxion eruit te persen. Ze hebben een kat in de zak gekocht, dit als gevolg van het afzien de aanbestedingen van de drie grote steden. Pier had moeten weten dat het zeer moeilijk is om iets te veranderen, vooral dat deze uit hoek van de overheid moet komen. Wat hij ook wist want in de media liet hij zich zeer kritish uit over de ov markt. Wat hij niet had kunnen weten is de slechte management kwaliteiten van de mensen die deel uit zouden make van zijn team.
Deze situatie is natuurlijk niet alleen voor Transdev geldig. We herinneren ons de rare fratsen van Keolis met de aanschaf van Chinese bussen.
Ik hoop echt dat we een regering krijgen die de markt of echt liberaliseert of OV "gratis" maakt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »