Eringa vertrekt per direct bij Transdev

vrijdag 5 maart 2021
timer 2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk zijn verschoven. Operationeel manager Manu Lageirse volgt hem tijdelijk op.

In september 2019 startte Pier Eringa bij Transdev Nederland, het moederbedrijf van onder meer Connexxion en Hermes, om als CEO een bijdrage te leveren aan de groeidoelstellingen van de Nederlandse tak van dit internationale mobiliteitsbedrijf. “Ik ben blij dat ik nu bij Transdev zit. Ik heb zin om hier met veranderingen en verbeteringen aan de slag te gaan”, vertelde hij in december 2019 aan ons blad.

Lees ook: Pier Eringa: ‘Ik wil de beste bestuurder zijn’

Maar dat doel valt niet te realiseren, doordat de coronacrisis het ov nu in zijn greep houdt. “De taken van de CEO zijn zodanig verschoven dat Pier Eringa en Transdev hebben besloten afscheid van elkaar te nemen”, stelt de vervoerder op haar website.

In een reactie in de Telegraaf verwijt Eringa de Rijksoverheid een gebrek aan ambitie, omdat zij kiest voor 'pappen en nathouden' in plaats van investeren in slimmer ov. Hij zegt een terugkeer in het openbaar vervoer uit te sluiten.

De Raad van Commissarissen van Transdev Nederland heeft COO Manu Lageirse tijdelijk aangesteld om de take van Eringa per direct waar te nemen.

Eringa ontloopt zijn verantwoordelijlkheid. Was hij maar politieagent gebleven.

'Hij zegt een terugkeer in het openbaar vervoer uit te sluiten.' Noch ProRail noch Transdev zien uit naar zijn terugkomst. Op welke prestaties kan Eringa terugzien? Welke verbeteringen heeft Eringa bij ProRail of bij Transdev teweeg gebracht? Zijn vertrek wordt nauwelijks of niet betreurd, Zijn bijdrage (welke?) zal niet worden gemist. Eringa valt in de categorie 'opgeruimd is netjes'.

Ik ken Eduard de Jong niet maar zijn uitlatingen over Pier Eringa, toen die president-directeur bij ProRail was, laten zien dat De Jong de plank volledig misslaat. Vraag bij een willekeurige ProRailer wat hij of zij van Pier vonden. Van hoog tot laag, zo is mijn ervaring, werd Pier in meerdere opzichten enorm gewaardeerd.

Het is geen geheim dat dhr Heer Ering ruzie had met de Fransen en is daarom per direct vertrokken. Bovendien heb ik vernomen dat hij ook niet door een deur kon met de rest van het management, speciaal CFO. Het eens zo mooie Connexxion is ziek en verliest aan alle kanten, Covid heeft het bedrijf geen windeieren gelegd, dankszij staatsteun blijven ze ademen.

Nog een lang toevoeging.
OV in nederland is echt heel raar geregeld, wat geen geheim is. Onder de regels binnen deze markt zal de keuze voor CEO nooit het verschil uitmaken omdat de overheid het spel niet eerlijk speelt en bedrijven dwingt om zeer scherp in te schrijven, tot het bittere einde.
Dan kan een Bart Schmeink (ex CEO) door rare fratsen uit te halen proberen het tegendeel te bewijzen, alleen hebben we gezien dat de rekening door het bedrijf heel duur wordt betaald. Deze man heeft een hele dure verhuizing en zeer slechte manager op kritische positie benoemen op zijn geweten. Van een taxi medewerker heb ik vernomen dat veel mensen met kennis van zaken onder zijn leiding het bedrijf hebben verlaten, dit zowel aan de Taxi als aan de OV kant. Hier bovenop komt dan nog het beleid van de moedermaatschappij wat alleen gericht is om de zeer dure aankoop van Connexxion eruit te persen. Ze hebben een kat in de zak gekocht, dit als gevolg van het afzien de aanbestedingen van de drie grote steden. Pier had moeten weten dat het zeer moeilijk is om iets te veranderen, vooral dat deze uit hoek van de overheid moet komen. Wat hij ook wist want in de media liet hij zich zeer kritish uit over de ov markt. Wat hij niet had kunnen weten is de slechte management kwaliteiten van de mensen die deel uit zouden make van zijn team.
Deze situatie is natuurlijk niet alleen voor Transdev geldig. We herinneren ons de rare fratsen van Keolis met de aanschaf van Chinese bussen.
Ik hoop echt dat we een regering krijgen die de markt of echt liberaliseert of OV "gratis" maakt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ná de innovatieve pilots

2 mei om 09:59 uur

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb om 09:24 uur

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun 2022

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »
trein shutterstock
flash_onNieuws

NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling

12 mei 2022

Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te…

Lees verder »
flash_onNieuws

IenW verlengt coronavergoeding tot eind 2022

14 apr 2022

Ov-bedrijven kunnen ook in het laatste kwartaal van 2022 rekenen op financiële steun van het Rijk. Dat heeft…

Lees verder »