Pier Eringa: ‘Ik wil de beste bestuurder zijn’

Pier Eringa: ‘Ik wil de beste bestuurder zijn’

Het was een van de spraakmakendste transfers in de ov-business afgelopen jaar. Pier Eringa, CEO van ProRail, begon op 1 september als nieuwe baas van Transdev. Het ideale moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Wat drijft de ‘Piertje Bell’ van de sector? “Noem mij geen verandermanager. Ik ben een resultaatmanager. Winnen vind ik lekker!”

Eigenlijk had dit interview helemaal niet moeten plaatsvinden. Niet nu, althans. Dit hernieuwde kennismakingsgesprek met de man die de hele spoorsector eigenlijk allang kent. “Dat we hier nu zitten is ook jouw schuld!”, zegt hij zichtbaar geamuseerd. Naast bestuurder is Pier Eringa bovenal mediageniek.

‘Ik vind dat je mag roepen, zolang je maar presteert. Als je onvoldoendes scoort, past bescheidenheid.’

Op 1 april 2019 werd Eringa nog herbenoemd voor een nieuwe termijn bij ProRailPier Eringa minstens tot 2021 bij ProRail. “Mijn intentie was om daar te blijven tot de transitie tot zelfstandig bestuursorgaan in 2021 was volbracht.” In de media werd echter niet die herbenoeming uitgelicht, maar het feit dat Eringa binnen twee jaar zou vertrekken. “Tja, en toen was de geest uit de fles. Diverse headhunters wilden koffie met mij drinken. Een van die headhunters vertelde me over een baan

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook