Goedkoop naar Brussel? Boek een kaartje naar Parijs!

woensdag 21 mei 2014
timer 3 min

Thalys biedt onnodig dure kaartjes aan naar Brussel, zo blijkt uit een steekproef op de website van Thalys. Een kaartje van Amsterdam naar de Belgische hoofdstad is namelijk vaak duurder dan naar Parijs. De kwestie komt vandaag aan de orde tijdens een overleg tussen Thalys en reizigersorganisaties.

Wie met de trein naar het buitenland wil, doet er goed aan er vroeg bij te zijn. Dan zijn de kaartjes namelijk het goedkoopst. Maar goedkoop is een rekbaar begrip en hangt kennelijk af van de bestemming. Zo kost een kaartje van Amsterdam naar Parijs bij Thalys op sommige tijdstippen 35 euro, terwijl een kaartje naar Brussel - 300 kilometer dichterbij - op precies dezelfde datum met precies dezelfde trein 69 euro kost. Een bijna dubbele prijs dus voor de helft van de afstand.

Steekproef
Uit een steekproef op de website van Thalys, bleek in 24 van de 28 gevallen een kaartje naar Brussel duurder dan een kaartje naar Parijs. We boekten tussen 2 en 3 maanden van tevoren. Het prijsverschil varieerde van 5 tot 34 euro. Thalys heeft sinds het Fyra-debacle praktisch het alleenrecht op een snelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel.

Truc is toegestaan
Volgens Rian van der Borgt, die namens Rover ook vertegenwoordiging is in de EPF, is het voor reizigers gewoon toegestaan om een deel van de reis niet te maken. Het best boek je dus een ticket naar Parijs en stap je in Brussel uit. "Het enige waarvoor je moet uitkijken is dat je op de terugweg nog wel plek hebt. Want een Thalys kan op sommige momenten overboekt zijn, dus kan het gebeuren dat je plek al is ingenomen als je in Brussel de trein naar Amsterdam terug wil nemen."

'Reizigers naar Parijs niet teleurstellen'
Thalys laat weten dat sinds oktober het passagiersaanbod op Amsterdam-Brussel enorm is toegenomen. "Tot die tijd hadden we bijna alleen maar te maken met reizigers naar Parijs. Dat is nu anders. Het kan nu voorkomen dat de verbinding naar Brussel erg vol zit. Daarom hebben we het aantal treinen op de verbinding naar Brussel ook verhoogd. Eind 2015 zullen we dat nog verder doen tot 14 treinen per dag.", aldus woordvoerder Patricia Baars. De hoge prijs voor de passagiers die naar Brussel willen reizen, is dan ook met name bedoeld om reizigers naar Parijs - 'onze primaire missie' -  niet teleur te stellen. "Het is niet zo dat mensen altijd goedkoper uit zijn als ze van Amsterdam naar Parijs boeken." Reizigers moeten dus vooral eerst kijken naar de treinen die alleen van Amsterdam naar Brussel rijden en niet verder, is de boodschap.

Op de agenda
Van der Borgt krijgt inmiddels signalen dat reizigers deze truc ook daadwerkelijk uitvoeren en zo hun zitplaats maar voor de helft gebruiken. Ook op ICE-verbindingen van Duitsland naar Brussel zou dit euvel zich voordoen.

Vandaag vergadert de EPF met Thalys, waarbij deze kwestie ook aan de orde komt.

Op de foto is nog een ander typisch Thalys-fenomeen te zien. Het tweedeklaskaartje wordt aangeboden voor 69 euro (in rood), maar daaronder (in blauw) wordt zotezien een eersteklaskaartje aangeboden voor... 49 euro.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »