Hertz biedt toeristen OV-chipkaart bij auto

dinsdag 16 augustus 2016
timer 3 min

Autoverhuurbedrijf Hertz biedt vanaf nu een OV-chipkaart te huur aan bij een huurauto. Dat doet het bedrijf in samenwerking met TripKey, een aanbieder die sinds mei actief is. "We willen hét toeristenproduct van Nederland worden."

De TripKey kost 2,50 per dag, waarbij alleen dagen tellen die de toerist de kaart ook daadwerkelijk gebruikt. De kaart wordt automatisch opgeladen en is ook te gebruiken op verschillende P+R-locaties en voor de OV-fiets. Hij komt standaard met 20 procent dalurenkorting. Naderhand wordt het verschuldigde bedrag van de creditcard afgeschreven.

TripKey is een start-up, in handen van ondernemers Mick Walvisch, Cees van Buchem en de Mobiliteitsfabriek dat de techniek levert. "We hebben een fantastisch ov-netwerk, maar voor toeristen is het haast onwerkbaar. Ze weten niet hoe ze een kaart moeten aanschaffen, er moet een borg op staan, dan moet hij weer worden opgeladen", somt Mick Walvisch op. Hertz als samenwerkingspartner was volgens hem een logische keuze: "Reizigers zijn al lang niet meer aan een modaliteit verbonden, die willen zo snel en makkelijk mogelijk van A naar B."

TripKey is nu ook beschikbaar op Schiphol, de belangrijkste plek waar de doelgroep binnenkomt. Overigens is de TripKey daar ook te verkrijgen voor niet-Hertz-klanten. Walvisch: "Op hubs zijn mensen vaak op zoek hoe ze makkelijk verder kunnen, dus daar willen we zijn." Het bedrijf heeft de afgelopen maanden in een pilotfase de kaart aangeboden in verschillende hotels.

Met de deal met Hertz treedt TripKey iets meer op de voorgrond, maar de ambities zijn groot. "We willen hét toeristenproduct van Nederland worden. Dat is nu nog een chipkaart, maar dat kan in de toekomst ook een app zijn via NFC bijvoorbeeld. Het voordeel is dat we via de Mobiliteitsfabriek rechtstreeks toegang hebben tot de techniek van TLS. Als die morgenochtend met een nieuwe techniek komen, weten wij het de avond van tevoren al."

De Mobiliteitsfabriek kwam vorig jaar als vierde kaartaanbieder voor NS op de markt en werkt volgens het white-labelprincipe. Het bedrijf geeft dus geen kaarten onder eigen naam uit, maar levert de techniek zodat andere bedrijven onder een eigen merknaam een OV-chipkaart kunnen aanbieden. Toen zag oprichter Roeland Cuijpers ook al potentie voor autoverhuurbedrijven. De Mobiliteitsfabriek levert de techniek onder meer aan Achmea en Volkswagen Leasing.

Volgens Walvisch is er ook al interesse getoond vanuit het buitenland en wil een luchtvaartmaatschappij graag aanhaken. Welke dat is, laat hij nog in het midden, 'maar de kleur hoeft niet altijd blauw te zijn'. "Zelfs enkele ov-bedrijven hebben me al gebeld en gefeliciteerd. Wellicht willen zij ook meedoen. Een vriendelijk product bedenken zit ze gewoon niet in de genen. Kijk naar de Holland Travel Ticket. 60 euro voor een dag met het ov! Dit soort producten moet toch vaak van marketingmensen komen."

In de toekomst is het de bedoeling dat de 2,50 euro per reisdag vervallen. Voor het verdienmodel wil Walvisch dan kijken of ze deals kunnen sluiten met toeristische trekpleisters of vervoerders. "Als je de dag van tevoren weet dat er vijftig mensen jouw kant op komen, is dat wellicht wel wat waard. Die data kun je gebruiken." Wel benadrukt Walvisch dat dat altijd anonieme data zullen zijn. Van affiliate marketing wil TripKey evenmin gebruik maken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »