Hoe voorkomen we deelfietsproblemen?

woensdag 25 oktober 2017
timer 4 min

De deelfiets is in Nederland in opmars: ze kunnen goed voorzien in de last mile van de ov-reis. Maar te veel deelfietsen kunnen ook voor problemen in de openbare ruimte zorgen, zoals in China. Hoe kunnen we die problemen in Nederland voorkomen? Deborah Nas, hoogleraar aan de TU Delft en oprichter van strategisch innovatiebureau Sunidee, vertelt u er tijdens de masterclass deelfietsen op 29 november in Amsterdam of 12 december in Zwolle graag meer over.

Als iemand weet in welke richting gemeenten moeten denken om dit opkomende fenomeen te dresseren, is het Nas wel. Als hoogleraar Strategic Design for Technology-based Innovation op de faculteit Industrieel Product Ontwerpen buigt zij zich over opkomende producten en diensten. “Wij zien nieuwe technologieën opkomen en vragen ons af: ‘Wat kunnen bedrijven of organisaties daarmee?’ en: ‘Hoe verandert dat businessmodellen, markten en strategieën?'”, vertelt de hoogleraar.

Daarnaast is Nas ook oprichter van het strategische innovatiebureau Sunidee. “Wij helpen organisaties om zich voor te bereiden op toekomst, waarin nieuwe markten ontstaan. Zoals de deelfietsenmarkt. Samen met de klant bepalen we een strategie om daar mee om te gaan.”

Kijk naar China
Wat deelfietsen betreft moeten gemeenten proactief handelen, stelt de deelfietsexpert. “Zodra de deelfiets er is, ben je namelijk te laat”. Ze noemt China als voorbeeld. “Daar werd het allemaal maar toegestaan en is het uit de klauwen gelopen. Inmiddels is de overheid opgezadeld met torenhoge kosten en zijn er zelfs fietskerkhoven ontstaan.”

In China hebben Nas en haar collega’s vijf soorten problemen gesignaleerd, die zich ook hier gaan voordoen als er niets gebeurt. “De gemeente Amsterdam heeft deelfietsen inmiddels verboden. Maar dat is niet de oplossing, want daarmee mis je ook de voordelen die deelfietsen kunnen bieden. Zoals minder auto's in de stad en betere luchtkwaliteit."

Nieuwe trends
Daarnaast gedragen startups zich anders dan gevestigde bedrijven, legt ze uit. “Bedrijven als Uber en AirBnB zijn een heel nieuw soort business, daar moet je als gemeente op voorbereid zijn. Maar de achterliggende technologie en drijfveren van zulke bedrijven zijn niet nieuw.”

Aan de andere kant is ook de cultuur onder jongeren heel erg veranderd. Huren, delen en lenen is de nieuwe trend. “In de klas van een stagiaire van mij wil niemand meer een auto kopen. Iedereen huurt zo’n ding. Toen ik nog op school zat was het echt cool om een eerste auto te kopen.”

Oplossing op maat
Die oplossingsrichting zal voor elke stad anders zijn, weet Nas. “Elke stad heeft met andere uitdagingen te maken. Amsterdam heeft bijvoorbeeld te maken met veel toeristen en weinig ruimte, terwijl Rotterdam juist veel ruimte heeft. Elke doelgroep, we onderscheiden er vijf, heeft andere behoeften en daar moet je anders op inspelen.”

Masterclasses
Tijdens de Masterclasses zal de deelfietsexpert vier dingen bespreken. Het begint met awareness creëren. “Ten eerste wil ik laten zien wat er gebeurt als je te laat reageert, zoals in China. En vervolgens wil ik inzicht bieden in het gedrag en de drijfveren van al die nieuwe diensten en gebruikers binnen de deeleconomie.”

Zodra de ernst van de situatie bij de deelnemers bekend is, wil Nas oplossingen aanreiken. “De belangrijkste vraag is wat kan je kunt doen om dit probleem voor te zijn. Uiteindelijk wil ik de deelnemers naar huis sturen met het besef van de urgentie van de situatie, met argumenten om collega’s te overtuigen én met concrete oplossingsrichtingen.”

De Masterclass wordt gegeven op 29 november, om 13.30 uur op Prinsengracht 739-741 in Amsterdam en op 12 december, om 13.30 uur aan Schrevenweg 3 in Zwolle. “Mocht u van ver komen, dan kunt u op het station makkelijk een deelfiets pakken”, besluit Nas met een knipoog.

Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar de website.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Nieuw' Blue Amigo behoudt de vaart

17 aug om 13:48 uur

Zes jaar geleden vertrok Gerbrand Schutten naar Vlaanderen, om in Antwerpen de 'nieuwe tak van sport' ov te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus beleeft een Renaissance

16 jun om 13:00 uur

Van 7 tot 9 juni was in Parijs de Mobility Expo, een beurs voor mobiliteit vooral gericht op alle facetten van…

Lees verder »

Waarom de nachttrein een succes is

3 jun om 09:54 uur

Na ruim vijf jaar afwezigheid doen nachttreinen Nederland weer aan. Hoe ziet die comeback eruit? We spreken met…

Lees verder »
flash_onNieuws

De OV-fiets stijgt in populariteit

16 mei om 11:37 uur

De OV-fiets zit in de lift. Voor het eerst sinds de start van de coronapandemie zijn er meer OV-fietsritten…

Lees verder »
waterstoftrein Siemens DB
flash_onNieuws

Siemens en Deutsche Bahn ontwikkelen waterstoftrein met opslagtank-aanhanger

5 mei om 15:13 uur

‘H2goesRail’. Zo heet het Duitse project voor de ontwikkeling van waterstofsystemen voor het spoor. Het eerste…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fusie tussen Eurostar en Thalys rond

31 mrt om 12:12 uur

De Europese Commissie heeft SNCF groen licht gegeven voor de overname van Thalys. Het Franse staatsspoorbedrijf…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fietsersbond en 9292 gaan samenwerken

22 mrt om 15:38 uur

Het openbaar vervoer en de fiets zijn een gouden combinatie. Iedere dag gebruiken honderdduizenden Nederlandse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Twente lanceert deeltaxi Noaberhopper

22 mrt om 12:35 uur

In acht Twentse gemeenten kunnen reizigers via de GOAN!-app voortaan ook met de Noaberhopper reizen. De…

Lees verder »