IC Den Haag–Brussel leidt tot meer uitval

woensdag 19 oktober 2016
timer 4 min

De politiek zo gewenste Intercity Den Haag–Brussel leidt tot extra uitval en vertragingen als hij in 2018 op de HSL gaat rijden. Dat blijkt uit onderzoek van NS.

De Tweede Kamer wil dat Den Haag een rechtstreekse snelle verbinding krijgt met Brussel via de hogesnelheidslijn. Veertig procent van de reizigers richting Brussel vertrekt vanuit de regio Amsterdam/Schiphol en 10 procent vanuit de Haagse regio. Dat rechtvaardigt 12 dagelijkse treinen vanuit Amsterdam en 4 Intercity’s vanuit Den Haag, vindt staatssecretaris Dijksma van het ministerie van IenM.

Verstoringen
Vier keer per dag een directe Intercity van Den Haag naar Brussel – via het zuidelijk deel van de HSL – levert jaarlijks 2000 extra reizigers op, volgens NS. Maar doordat de treinen op de HSL niet elk uur in hetzelfde patroon rijden, stijgt het risico van verstoringen. De punctualiteit en zitplaatscapaciteit in de spits dalen en de uitval van treinen neemt toe. Terwijl de uitval op de HSL met gemiddeld 6 procent al fors is. Die stijgt met nog eens 15 tot 30 procent: 1 procentpunt extra voor de Intercity Direct en 2 à 4,5 procentpunt voor de Intercity Brussel.

NS laat liever 16 treinen vanaf Amsterdam over de HSL naar Brussel vertrekken voor meer regelmaat in de dienstregeling. Op extra complicaties van de treindienst Den Haag–Brussel wil de vervoerder niet worden afgerekend. NS wil daarom dat de prestatie-indicatoren op de hogesnelheidslijn, die het ministerie vanaf 2017 juist wilde verhogen, naar beneden worden bijgesteld. Dijksma is daartoe bereid. In het Vervoerplan 2017 van NS en Beheerplan 2017 van ProRail laat zij eind dit jaar weten wat de nieuwe normen worden.

Ertms-update
Overigens rijdt de Intercity Brussel in 2017 nog gewoon 16 keer per dag de vertrouwde route via Schiphol, Den Haag, Dordrecht en Roosendaal. De trein zou ten zuiden van Rotterdam over de HSL gaan rijden, maar Bombardier is niet in staat om de 24 Traxx-locomotieven van NS en NMBS op tijd van de juiste Ertms-update te voorzien. Het is zelfs de vraag of dat voor de dienstregeling van 2018 wél gaat lukken.

De route via de HSL maakt de Intercity Brussel ongeveer een half uur sneller. Het verder versnellen van de trein is volgens NS onmogelijk omdat er geen ruimte zou zijn in de Nederlandse en Belgische dienstregeling. Maar vanaf 2018 kunnen reizigers uit Den Haag wel ruim 10 minuten eerder in België zijn, als zij de nieuwe HSL-dienst Den Haag–Eindhoven nemen en in Breda overstappen.

Den Haag Centraal
De wens van de politiek om Den Haag Centraal te bedienen met de Intercity Brussel in plaats van Hollands Spoor, gaat volgens NS ten koste van de robuustheid van het hoofdrailnet. De keertijd van de Intercity uit Groningen/Leeuwarden zou dan van 37 minuten naar 7 minuten gaan en dat is te krap. Aankomst- en vertrekvertragingen zouden een sneeuwbaleffect van verstoringen op het druk bereden spoor kunnen veroorzaken.

Een andere wens om de Intercity Brussel extra vroeg vanaf Den Haag te laten vertrekken is volgens NS lastig inpasbaar in de dienstregeling. Wel zou het mogelijk zijn om een extra 17e trein te laten rijden, met een overstap in Rotterdam of Breda. Die kost ongeveer 3 miljoen euro per jaar. Daarmee zou de winst van NS in een klap verloren gaan. De Intercity Brussel 16 keer per dag vanaf Amsterdam laten vertrekken levert 4,5 miljoen per jaar op. Dagelijks vier treinen vanaf Den Haag drukt de winst van NS tot 2,4 miljoen euro.

Stuurgroep
Over het verbeteren van internationale verbindingen sloten Nederland en België op 21 juni een overeenkomst. De landen hebben aan NS en NMBS gevraagd te verkennen hoe ze de dienstregelingen beter op elkaar kunnen afstemmen. Een stuurgroep met daarin vertegenwoordigers van de twee (federale) overheden, vervoerders en infrabeheerders rapporteert aan de bewindslieden van beide landen.

Lees ook: IenM wil NS en ProRail strakker aansturen

Als 10 procent tot 4 treinen leidt, dan zou 40 procent tot 16 treinen leiden. 16 Treinen van/naar Amsterdam laten rijden. 4 Korte treinen tussen Den Haag en Rotterdam laten rijden en in Rotterdam koppelen aan de trein vanaf Amsterdam.
Tot enkele jaren gelden reden dubbeldekker-stoptreinen ook geregeld met 2 composities waarbij veelvuldig een locomotief, soms wel beide, in het midden van de trein zat.

NS redeneert vanuit bedreigingen en problemen, ipv vanuit kansen en oplossingen. En dus ziet en rapporteert NS de kansen en oplossingen niet, maar ziet en rapporteert NS alleen de bedreigingen en problemen. Dat is ook de reden waarom dit soort discussies steeds zo technisch en financieel worden, en niet over klant en markt gaan.
Dat NS zo opereert, heeft meerdere goede redenen. Laten we het daar eens over hebben.

Ik daag OV Magazine bij deze uit om daar een goed stuk over te schrijven. Bij een doorwrocht artikel volgt vanzelfsprekend dezelfde beloning als Pier Eringa kreeg: een groot bos bloemen, betaald door enthousiaste reizigers en lezers :-)

Was de uitval van IC-Direct dit jaar maar gemiddeld 6%. Het ligt hoger. Die 6% is slechts verwijtbare uitval. Bij alle andere treinen maken we daar geen onderscheid in, maar bij de HSL wel. Op zich in mee te komen, omdat de verwijtbare uitval ooit niet hoger mocht zijn dan 0,5%. Ook de Benelux is de laatste tijd overigens vaak uitgevallen. Het lijkt mij totaal onaanvaardbaar dat het nog verder op kan lopen, maar goed, het politieke belang staat natuurlijk op 1, 2 en 3.

Het mooie voor NS is dat ze ook nog de gevraagde beloning krijgen als ze alle bedreigingen in beeld brengen. Dijksma zegt, prima, ik ben best bereid slechtere prestaties te accepteren. Ze zegt niet: zorg maar voor oplossingen dat er een aantrekkelijk vervoersplan ligt met snelle reistijden en betrouwbare verbindingen voor zowel Den Haag als Amsterdam. Dus door die reactie is er voor NS ook al geen enkele motivatie om te denken in oplossingen. Het is natuurlijk wel erg prettig als ze straks nog slechter mogen presteren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »