Jongeren goed voor reizigersgroei bij NS

woensdag 29 oktober 2014
timer 3 min

Jongeren tussen 18 en 29 droegen de afgelopen tien jaar het meest bij aan de reizigersgroei op het spoor. Dit blijkt uit ‘Mobiliteitsbeeld 2014’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Groei2Tussen 2004 en 2013 groeide het aantal reizigerskilometers per trein met 24 procent: van 14,5 miljard in 2004 tot bijna 18 miljard in 2013. Een jaarlijkse groei van gemiddeld bijna 2,5 procent. Vijftien procent van die groei is te verklaren door de bevolkingsgroei, een toename van het aantal studerenden, de gestegen brandstofprijzen en extra treinen, blijkt uit het rapport.

14procent2

Imagoherstel
In het overzichtje hiernaast heeft het KiM een verzamelpost opgenomen van 14 procent groei ‘overige factoren’. Het gaat om het imagoherstel van NS, na de desastreuze jaren tussen 2000 en 2004 met slechte punctualiteit, negatieve pers en reizigersverlies. Verder zette NS treinen effectiever in, was het bedrijf succesvol met marketing en steeg het treingebruik onder jongeren. Vier procent van de groei ging weer verloren door duurdere treinkaartjes, die meer in prijs stegen dan de gemiddelde prijsstijging.

Met effectievere treinen bedoelt het KiM onder meer de rechtstreekse treinen die NS inzet naar Schiphol vanaf Nijmegen en Eindhoven. Er zijn stations toegevoegd en er worden meer stations bediend met bestaande Intercity’s op de Oude Lijn (Amsterdam–Haarlem–Leiden–Den Haag HS–Rotterdam). Ook heeft NS treindiensten kunnen verleggen naar de Hanzelijn.

Kruidvatkaartjes
Hoewel er geen harde cijfers van zijn is NS waarschijnlijk ook succesvol met het vermarkten van treindiensten. Veel reizigers maken gebruik van actietarieven, zoals de Kruidvatkaartjes. Het reismotief ‘vrije tijd’ droeg het meest bij aan de reizigersgroei op het spoor in de periode 2004-2013.

De leeftijdsgroep die de grootste bijdrage leverde aan de reizigersgroei waren de 18- tot 29-jarigen. Het autobezit onder jongeren is laag. Door de toename van het aandeel studenten in de bevolking is ook het aantal treinkilometers zijn gegroeid dat studenten afleggen tegen gereduceerd of vol tarief. Het gaat om ongeveer een kleine extra procentpunt groei van de totale reizigersgroei per spoor tussen 2004 en 2013.

Studentenkaart2Waar het totale treingebruik in 2013 nog iets groeide, nam het vervoer bij NS voor het eerst sinds 2004 af, met een half procent ten opzichte van 2012. Dat ligt vooral aan het overdragen van de treindiensten Apeldoorn–Zutphen en Zwolle–Emmen eind 2012 aan Arriva. Daarnaast daalde het gebruik van de OV-studentenkaart. Studenten mogen sinds augustus 2012 nog maar een jaar na de toegestane studieduur met de Studentenkaart reizen, in plaats van drie jaar. Het reizen met reguliere kaartsoorten nam wel toe.

Ook het gebruik van bus, tram en metro nam toe van ongeveer 6,3 miljard reizigerskilometers in 2004 tot 7 miljard in 2011. Deze groei vond vooral plaats tussen 2009 en 2011. Sinds 2012 zijn er geen landelijke gegevens meer over het gebruik van bus, tram en metro. Na de verplichte invoering van de chipkaart is het Wroov-reizigersonderzoek afgeschaft.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »