Jongeren goed voor reizigersgroei bij NS

woensdag 29 oktober 2014
timer 3 min

Jongeren tussen 18 en 29 droegen de afgelopen tien jaar het meest bij aan de reizigersgroei op het spoor. Dit blijkt uit ‘Mobiliteitsbeeld 2014’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Groei2Tussen 2004 en 2013 groeide het aantal reizigerskilometers per trein met 24 procent: van 14,5 miljard in 2004 tot bijna 18 miljard in 2013. Een jaarlijkse groei van gemiddeld bijna 2,5 procent. Vijftien procent van die groei is te verklaren door de bevolkingsgroei, een toename van het aantal studerenden, de gestegen brandstofprijzen en extra treinen, blijkt uit het rapport.

14procent2

Imagoherstel
In het overzichtje hiernaast heeft het KiM een verzamelpost opgenomen van 14 procent groei ‘overige factoren’. Het gaat om het imagoherstel van NS, na de desastreuze jaren tussen 2000 en 2004 met slechte punctualiteit, negatieve pers en reizigersverlies. Verder zette NS treinen effectiever in, was het bedrijf succesvol met marketing en steeg het treingebruik onder jongeren. Vier procent van de groei ging weer verloren door duurdere treinkaartjes, die meer in prijs stegen dan de gemiddelde prijsstijging.

Met effectievere treinen bedoelt het KiM onder meer de rechtstreekse treinen die NS inzet naar Schiphol vanaf Nijmegen en Eindhoven. Er zijn stations toegevoegd en er worden meer stations bediend met bestaande Intercity’s op de Oude Lijn (Amsterdam–Haarlem–Leiden–Den Haag HS–Rotterdam). Ook heeft NS treindiensten kunnen verleggen naar de Hanzelijn.

Kruidvatkaartjes
Hoewel er geen harde cijfers van zijn is NS waarschijnlijk ook succesvol met het vermarkten van treindiensten. Veel reizigers maken gebruik van actietarieven, zoals de Kruidvatkaartjes. Het reismotief ‘vrije tijd’ droeg het meest bij aan de reizigersgroei op het spoor in de periode 2004-2013.

De leeftijdsgroep die de grootste bijdrage leverde aan de reizigersgroei waren de 18- tot 29-jarigen. Het autobezit onder jongeren is laag. Door de toename van het aandeel studenten in de bevolking is ook het aantal treinkilometers zijn gegroeid dat studenten afleggen tegen gereduceerd of vol tarief. Het gaat om ongeveer een kleine extra procentpunt groei van de totale reizigersgroei per spoor tussen 2004 en 2013.

Studentenkaart2Waar het totale treingebruik in 2013 nog iets groeide, nam het vervoer bij NS voor het eerst sinds 2004 af, met een half procent ten opzichte van 2012. Dat ligt vooral aan het overdragen van de treindiensten Apeldoorn–Zutphen en Zwolle–Emmen eind 2012 aan Arriva. Daarnaast daalde het gebruik van de OV-studentenkaart. Studenten mogen sinds augustus 2012 nog maar een jaar na de toegestane studieduur met de Studentenkaart reizen, in plaats van drie jaar. Het reizen met reguliere kaartsoorten nam wel toe.

Ook het gebruik van bus, tram en metro nam toe van ongeveer 6,3 miljard reizigerskilometers in 2004 tot 7 miljard in 2011. Deze groei vond vooral plaats tussen 2009 en 2011. Sinds 2012 zijn er geen landelijke gegevens meer over het gebruik van bus, tram en metro. Na de verplichte invoering van de chipkaart is het Wroov-reizigersonderzoek afgeschaft.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb om 09:24 uur

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun 2022

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »
trein shutterstock
flash_onNieuws

NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling

12 mei 2022

Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te…

Lees verder »
flash_onNieuws

IenW verlengt coronavergoeding tot eind 2022

14 apr 2022

Ov-bedrijven kunnen ook in het laatste kwartaal van 2022 rekenen op financiële steun van het Rijk. Dat heeft…

Lees verder »
flash_onNieuws

Dikke voldoendes voor het ov in coronajaar 2021

21 mrt 2022

Ook in het coronajaar 2021 waarderen reizigers het Nederlandse openbaar vervoer met een dikke voldoende, dat…

Lees verder »