Machinisten NMBS klagen over spoor

donderdag 26 maart 2015
timer 3 min

Een aantal machinisten heeft in het Belgische tijdschrift Humo een boekje opengedaan over het reilen en zeilen op het Belgische spoor. Volgens hen is het er sinds de splitsing van NMBS en Infrabel niet beter op geworden.

Volgens de machinisten - die anoniem hun beklag doen omdat ze van NMBS niet met de pers mogen praten - is het nieuwe vervoerplan er vooral om vertragingen te verdoezelen. "Mogelijke vertragingen worden vooraf al ingecalculeerd. Ze hebben de uurregelingen gestretcht om toch stipt te kunnen zijn", zegt een van de machinisten. In de nieuwe dienstregeling komt een gemiddelde snelheid tussen twee stations voor van 37,5 kilometer per uur. Voor een traject waarover de trein voorheen nog 40 minuten deed, trekt de NMBS nu een uur uit.

Toch zorgt dat niet voor een verlaging van de werkdruk. Integendeel, volgens de machinisten veranderen procedures en instructies om de haverklap en ligt de druk bij verstoringen vooral bij hen. "En als je dan weg raakt, kun je beginnen te schrijven: je hele uitleg op papier zetten waarom je vertraging had. En is die uitleg niet tot in de puntjes verantwoord, dan riskeer je een sanctie", legt een van de machinisten uit.

Ook klagen ze over het gebrek aan de meest basale informatie, zoals de samenstelling van hun trein, eventuele routewijzigingen en storingen. "Ik heb ooit meer dan een uur voor een rood licht gestaan. Ineens viel ook de stroom uit, het moest dus erg zijn, maar ik hoorde niks op mijn dienst-gsm. Dat er langs dat traject een gaslek was, heb ik via een reiziger moeten vernemen. Die las het op zijn smartphone. De media wisten het al, en wij, treinbestuurders én begeleiders, wisten van niks!"

Volgens de machinisten is de splitsing van vervoerder NMBS en netbeheerder Infrabel een belangrijke oorzaak van de malaise. De twee takken werden in 2005 gescheiden. De afdelingen die moesten communiceren met de mensen op de vloer en de reizigers zaten tot afgelopen zomer nog in gescheiden ruimtes en overleggen nog altijd nauwelijks met elkaar, zeggen de machinisten.

Ook wijzen ze op mismanagement. "We hadden vroeger 15 kilo aan reglementboeken. Ze zouden de papierberg verkleinen. Wat kregen wij twee jaar geleden? De Intelligent Driver Assistance (IDA). Een kleine laptop van Panasonic." Volgens de machinisten is het technologie uit de jaren negentig met een stroef touchscreen dat alleen werkt op de wifi bij de grotere stations. "Twee jaar had het management nodig om een ding van 2500 euro te lanceren, terwijl je voor 200 euro al een échte tablet hebt, met tien keer meer mogelijkheden."

https://www.youtube.com/watch?v=gc3_HUpbVXk

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »