'Meer nodig voor suïcidepreventie spoor'

donderdag 16 juni 2016
timer 3 min

113Online-directeur Jan Mokkenstorm ziet graag dat NS en ProRail nog meer doen om suïcide te voorkomen. "Het is wel verdomd makkelijk om bij het spoor te komen", zegt Mokkenstorm tegenover OV-Magazine.

De psychiater trekt de vergelijking met snelwegen en elektriciteitskabels. Beide soorten infrastructuur zijn voor mensen nauwelijks toegankelijk, ook niet binnen de bebouwde kom. Ze zijn zoveel mogelijk afgesloten of liggen onder de grond. "Maar een Intercity raast dwars door dorpen en steden heen en je kunt er zo bij."

Mokkenstorm wil dat er zowel aan de harde als aan de zachte kant meer geïnvesteerd wordt in suïcidepreventie. "In 2014 pleegden in Nederland 1835 mensen zelfmoord. Dat is net zoveel als er tijdens de Watersnoodramp van 1953 omkwamen”, vergelijkt Mokkenstorm. “Die storm was eenmalig en daarna hebben we 5 miljard gulden uitgegeven aan de Deltawerken. Waarom doen we dat niet bij zelfdoding?"

Verkeersdoden
113Online wil een zelfmoordloos Nederland, 'hoe utopisch dat ook mag lijken', zegt Mokkenstorm. "Maar in de jaren zeventig hadden we ook meer dan 3000 verkeersdoden en toen zijn we ook aan de slag gegaan, met harde en zachte maatregelen. Door te werken aan veiligere wegen en auto’s en aan veiliger gedrag van verkeersdeelnemers is het aantal verkeersdoden nu een derde van het aantal suïcides."

Mokkenstorm ziet wel een omslag bij NS en ProRail. De partijen investeren in een veiligere spooromgeving, maar ook in zachte maatregelen. Voor het spoor hebben NS en ProRail inmiddels 3000 zogenaamde gatekeepers opgeleid, die extra waakzaam zijn op signalen die kunnen duiden op zelfdoding. Mokkenstorm: "Het zijn van vroeger uit harde technische bedrijven: hout, kolen, staal, bouten. Maar ik zie gelukkig ook steeds meer social engineering."

Maar er kunnen nog op veel meer zogenaamde hotspots 113Online-borden worden neergezet. Die borden werken, benadrukt hij. "Mensen met zelfmoordgedachten komen vaker kijken, blijven steeds een tijdje langer bij het spoor hangen om aan aanstormende treinen te wennen. In die tijd kunnen ze ook 113 bellen of chatten. We krijgen 85 crisisoproepen per etmaal."

Lees ook: Suïcide voorkomen op het spoor, het kan wél (+)

'Suïcide is te voorkomen'
Op 8 september, twee dagen voor Wereld Suïcidepreventiedag, organiseren 113Online, NS en ProRail in het kader van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie een conferentiedag. Mokkenstorm: “Zowel Pier Eringa als Roger van Boxtel gaat dan uitspreken: ‘Suïcide is te voorkomen, maar dat lukt alleen samen. We gaan met 113Online een coalitie aan, en hopen dat andere grote organisaties dat ook gaan doen.’”

113Online vormt Suïcide Preventie Actie Netwerken in de zorg en in proeftuinregio’s. NS, ProRail, gemeenten, hulpverleners, politie en andere partijen bouwen samen aan ‘emotionele vangrails’ om radeloze burgers tijdig op te vangen en hen op het spoor te zetten van hulp op maat.

Wat een ergerniswekkende visie van de heer Mokkenstorm ! Wat wil deze psychiater ? Het hele land ombouwen tot een concentratiekamp met hoge hekken ? Spoorlijnen in natuurgebieden zijn nu al veel te vaak van hoge hekken voorzien en het helpt allemaal niets.
Het is een enorme belemmering voor de fauna, soms ook voor wandelaars wanneer kleine overwegen worden opgeheven en voor spoorhobbyïsten die met plezier willen fotograferen. Als meneer Mokkenstorm nu eens meer werk van zijn eigen vak zou maken, dan zou hij ontdekken dat in deze tijd van drama en hypes er juist vaker mensen voor de trein springen op een station, dus ten overstaan van soms veel publiek ! Wil hij ook van stations onneembare vestingen maken ? Het is weer typisch een reactie van een technocraat die alle oplossingen van overheidsmaatregelen verwacht !Maak eerst eens de psychiatrie toegankelijk waardoor mensen die in nood zijn, er 24 uur per etmaal zonder afspraak terecht kunnen !
Spoorlijnen zouden juist veel beter en duurzamer - vaak zonder hekken - in het landschap ingepast moeten kunnen worden. Langs de Zeeuwse Lijn vind je nog weinig hekken en het leidt er zeker niet tot meer zelfmoorden. Of staan die Zeeuwen soms beter in het leven ?
Meneer Mokkenstorm, als u nu eens actief gaat werken aan het opheffen van die managementcultuur met afspraken en standaarddiagnoses en zorgt dat mensen 24 uur per etmaal ergens terecht kunnen, dan kan ProRail zich weer richten op haar kerntaken. En dat is hard nodig.

Ik heb het er met mijn vrouw over gehad ,die verpleegkundige was en ook psychiatrie heeft gedaan.
Zij zegt ,dat mensen met zelfmoordneigingigen daar zo op gericht raken (Omdat ze dood willen) , dat ze ook geen hulp van hulpverleners ( meer ) willen hebben..
En als Prorail hoge hekken overal heeft neergezet ,springen ze van een flat of rijden zich te pletter tegen een boom....
Er is maar een oplossing,die door de politici met een Christelijke achtergrond niet goed gekeurd zou worden ,dat is geef die mensen een euthanisatiepil, hoe cru dit ook klinkt. Want nu "mogen" het spoorwegpersoneel, politie en ambulance mensen de zaak opvangen. Dit is een taak voor de psychiatrie ,en niet voor Prorail.
Peter

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Meer nodig voor suïcidepreventie spoor'

DEURNE - Sfeerbeelden incident spoorwegovergang Biesdeel in Deurne. © Erik van 't Woud

Meer artikelen met dit thema

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »

IenW en ProRail onderzoeken trillingshinder

19 nov 2020 timer2 min
Het ministerie van IenW gaat samen met ProRail onderzoek doen naar oplossingen voor trillingshinder langs het…
Lees verder »

Wie financieert de ZE-bussen en laadinfra?

15 okt 2020 timer6 min
In de drie concessies van de provincie Noord-Holland rijdt in 2021 gemiddeld 70 procent van de totale busvloot…
Lees verder »