Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

vrijdag 9 april 2021
timer 2 min

Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse startup European Sleeper en de Tsjechische vervoerder RegioJet.

De coöperatie European Sleeper is onlangs opgericht door twee grote nachttreinfans: Elmer van Buuren (Train2EU) en Chris Engelsman (Noord-West Express). “Met de oprichting van European Sleeper brengen we een enorme hoeveelheid waardevolle nachttreinkennis en -ervaring bij elkaar”, schrijven zij op de website.

Eerste trein

De initiatiefnemers werken hiervoor samen met de Tsjechische private spoorwegonderneming RegioJet. Samen zullen zij deze eerste nachttrein gaan uitbaten, waarbij rijtuigen van RegioJet worden ingezet.

Deze trein moet vanaf april 2022 gaan drie keer per week gaan rijden op het traject Brussel – Rotterdam – Amsterdam – Berlijn – Dresden – Praag. De trein vertrekt aan het begin van de avond vanuit Brussel en komt ’s morgensvroeg aan in Praag. ’s Avonds vertrekt deze dan weer vanuit Praag, om ’s ochtends in Brussel aan te komen.

Spoorinfrabeheerder ProRail laat aan de NOS weten nog geen capaciteitsaanvraag te hebben ontvangen, maar wel met European Sleeper in gesprek te zijn over toelating op het spoor. RegioJet stelt de nieuwe nachttrein momenteel in de dienstregeling in te plannen en binnenkort een capaciteitsaanvraag in te dienen.

De Tsjechische vervoerder wil, net als de Nederlandse startup, de nachttrein weer op de kaart zetten in het Europese Jaar van het Spoor.

Aandeelhouder worden

Uiteindelijk wil European Sleeper een netwerk van nachttreinen opbouwen, die vanuit België en Nederland vertrekken. In december 2022 willen Van Buuren en Engelsman hun tweede bestemming bekend maken.

In de tussentijd kan iedereen voor een klein stukje eigenaar worden van de spoorwegonderneming, door aandelen te kopen. Vanaf komende mei starten de heren met hun fundraising. Door u aan te melden voor hun nieuwsbrief, blijft u op de hoogte.

Nogal een grote omweg als je in zuid Nederland woont! Niet beter een trein uit Brussel en Amsterdam in Dortmund samenvoegen?

Zolang spoorweginfrabeheerders en overheden torenhoge kosten voor het gebruik van het spoor blijven vragen en kerosine van belasting blijven vrijstellen, zal de nachttrein het moeilijk blijven winnen van het auto en vliegverkeer, ook al is er een groeiende groep reizigers dat inziet dat vliegen binnen Europa klimatologisch-gezien een slechte oplossing is en blijft. Omdat je per nachttrein minder mensen per gebruikte kuub kunt vervoeren, moeten de prijzen wel hoog blijven om nog een beetje quitte te kunnen spelen en wat goedkoper aangeboden kan worden daar zullen velen automatisch naar toegedreven worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De Lijn bestelt 60 e-bussen bij VDL en Van Hool

3 dec om 12:06 uur
De Vlaamse overheidsvervoerder De Lijn heeft 24 elektrische bussen besteld bij VDL en 36 stuks bij Van Hool.…
Lees verder »

Onderaannemer De Lijn koopt eerste e-bus

30 nov om 10:03 uur
Ook bij de zuiderburen is de elektrificatie van het busvervoer ingezet. De Decker – Van Riet (DDVR), onderaannemer…
Lees verder »

Een wereld te winnen met businfra

29 nov om 11:15 uur
Met snelle en elektrische bussystemen valt een wereld te winnen. Aan de hand van buitenlandse voorbeelden laten…
Lees verder »

Klimaattrein in Glasgow gearriveerd

1 nov om 10:59 uur
In het Europees jaar van het Spoor laat de spoorsector van zich horen. Vanuit Amsterdam reisde zaterdag 30 oktober…
Lees verder »

Renfe wil hsl-verbinding Parijs - Londen

28 okt om 11:22 uur
De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe heeft plannen om, in concurrentie met Eurostar, hogesnelheidstreindiensten…
Lees verder »

Iconisch Greyhound wordt groen-oranje

22 okt om 12:24 uur
Iconische grijsblauwe langeafstandsbussen in het Amerikaanse landschap van Greyhound Lines, krijgen voortaan de…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »