NS komt met reisvergelijker

dinsdag 7 maart 2023

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste keuze op het gebied van CO2-uitstoot, kosten en reistijd. In de vergelijker zijn de CO2-emissiecijfers aangeleverd door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de kosten voor de auto door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). 

Wanneer de reiziger de vertrek- en aankomstlocatie invult, krijgt hij/zij direct inzicht in prijs, CO2-uitstoot en reistijd. Daarnaast biedt de vergelijkingstool informatie over parkeerkosten en verwachte files. Dit kan voor een eenmalige reis of voor meerdere reizen per week. De Reisvergelijker maakt gebruik van informatie van o.a. NS, 9292, Nibud en Milieu Centraal.

Ivo Steffens, directeur commercie bij NS: “We willen een reiziger meer inzicht geven in CO2-uitstoot en transparant zijn over de prijs. Afhankelijk van jouw reis is de ene keer de auto goedkoper en de andere keer de trein. Voor een retour Utrecht centrum naar Eindhoven centrum zie je bijvoorbeeld dat de trein 4,50 euro goedkoper en sneller is en veel minder CO2-uitstoot kent dan de auto. Maar kijk je naar een retour van Utrecht centrum naar Lisse, dan zie je dat de CO2-uitstoot voor de trein het laagste is, maar dat de auto 4 euro goedkoper en iets sneller is.”

Duurzamer reizen

"Wat veel mensen nog niet weten is dat de CO2-winst heel groot is, als je de trein pakt in plaats van de auto”, aldus Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal. “De Reisvergelijker maakt deze klimaatwinst inzichtelijk. Het is een mooie tool om de bewustwording over de klimaatimpact van een reis bij reizigers te vergroten. De CO2 uitstoot heeft Milieu Centraal per reizigerskilometer berekend. De uitstoot door het opwekken van de stroom voor de trein en het maken en verbranden van de brandstof voor de auto zijn hierin meegenomen. Bij elektrische treinen nemen we ook de uitstoot voor het produceren en plaatsen van windmolens mee in de berekening. Die windmolens zorgen voor de elektriciteit van de trein. Ook als je daar rekening mee houdt, bespaar je veel CO2 door de trein te nemen.”

Verschillende prijzen

De Reisvergelijker helpt mensen bij het uitzoeken wat financieel gezien de beste keuze is. Gabriella Bettonville, strategisch adviseur bij het Nibud: “Niemand wil te veel betalen bij een aankoop en vaak zoeken mensen uren naar wat het goedkoopste product is. Het is goed dat er nu ook voor reizen een tool is waarmee mensen een beter beeld kunnen krijgen van de prijs van de rit, zodat ze deze kosten mee kunnen laten wegen bij de keuze welk vervoersmiddel voor hen het meest geschikt is.” Voor de kosten van de auto rekent het Nibud met gemiddelden, die gelden voor het merendeel van Nederland.

Bettonville vertelt: “De prijs is gebaseerd op de variabele kosten van een benzineauto in de compacte klasse van minder dan 10 jaar oud en die ongeveer 10.000 kilometer per jaar rijdt. Bij variabele kosten moet je denken aan brandstof, onderhoud en reparatie en afschrijving. We rekenen met een benzineauto omdat 80 procent van de automobilisten in Nederland rijdt met een benzineauto. Tot de compacte klasse behoren auto’s als VW Polo, Audi A1 en een Ford Fiesta.” Vaste kosten voor verzekering, vaste afschrijving en motorrijtuigenbelasting zijn niet meegenomen.

Op nibud.nl is meer informatie te vinden over de uitgaven aan vervoer. Bekijk de Reisvergelijker op ns.nl/reisvergelijker.

gekocht in Febr. 2018 een nieuwe Opel Karl,met alles er op en daaraan:zeer complete standaard uitrusting.Totale prijs met aflevering 15.000 euro,en voorzien van een thuiskomer,en als aankoop-bonis: gratis 500 liter brandstof(binnen een jaar gebruiken) extra 250 euro vrij te spanderen,en omdat ik voor september 2018 had gekocht,scheelde dat 1920 euro,omdat er nieuwe CO2 voorwaarden tellen(heeft niets met Opel te maken).En daarnaast een ALLrisk verzekering kosten per maand 50.32 euro en 20 euro per maand aan wegenbelasting.En daarnaast gebruik ik wel de super-brandstof E-5 en totaal géén E-10,omdat E-10 belangrijke auto-onderdelen kan aantasten,bij weinig gebruik(stilstand.En daarnaast heeft de beste brandstof-motor van 75 pk voldoende vermogen,om met het dagelijks-verkeer,één heer in het verkeer deelte nemen.En daarnaast is al algemeen bekend bij garage-testen,zéér lage onderhouds-kosten bij het rijden van de A-klasse Opel Karl-uitvoeringen.Huidige KM stand 40.000 km,en elk jaar de voorgeschreven jaarlijkse beurt.En het is jammer dat de A-klasse-model auto's uit de productie zijn,omdat het verdienmodel te weinig opleverd.Maar wat mij wel bekend is: dat juist goed onderhouden en schade-vrije auto's en de verkoop,héél weinig afschrijvingen kent. En daarom gezien mijn leeftijd van 78 jaar,wel de laatste auto zal zijn.gezien de moderne auto's met gemak 200.000 km kunnen rijden,met de bekende vervangingen van oa akku/banden en ook de airco om globaal te voorzien van nieuwe koel-voelstof.Ziet via:mvwautotechniek.nl hoge-school-auto-techniek,de professionle uitleg met alles wat met auto-techniek te maken heeft.Resumerend: daarom maak ik totaal géén gebruik van OV vervoer.En door het verdien-model van 1920 euro,wat ik anders duurder zou zijn in 2018,ben ik een zeer blijde rijder.

Daarnaast heb ik 1000 euro extra gekregen op de inruil van onze Mercedes model 100 met 2 liter diesel met turbo,die heel veel gebruikte om onze voormalige kampeer-vakantie's te trekken,door heel Europa.En die heeft bijna 1 jaar te koop gestaan ergens in Nederland bij een verkoop-punt,en onverkoopbaar in Nederland,en zal wel ergens rijden in een Bulgarije/of ergens in Afrika?.En daarom blijf ik rijden met onze Opel Karl,dat deze ook niet zal worden verscheept naar Afrika.Via youtube.nl (tik in)Diesel-Autos:Was passiert mit den ausrangierten Fahrzeugen?|Galileo|ProSieben(tik in)TÜV nicht bestanden?Hier landen die Autos|Entdeckt! Geheimnisvolle Orte|kabel eins Doku(tik in) Abwracken-Gut für die wirdtschaft,schlecht für die Umwelt?|WDR Doku(tik in)Kann das Elektroauto die Uwelt retten?UPDATE|WDR Doku.En daarom laat ik mij niet uit de brandstof-auto jagen,om meer gebruik van het OV-personenvervoer.En daarnaast is voor de groep Senioren,en Burgers met een laag inkomen,E-auto niet betaalbaar.En ook het openbaarvervoer moet voor elke inwoner van Nederland betaalbaar blijven.En zoals ik al vaker beaamden,het dom houden van de Kabelkijkers tov de Schotelbezitters in de ontvangst van de exakte waarheden/bevindingen.Wat ben ik blij,dat ik goed opgeleide voormalig technicus ben geweest,om die keuze's te maken,die passen bij mijn gedachtegoed/denkbeelden.En daarmee kan ik heel oud mee worden.

En wat doet de NS,als het treinstroomnet zal gaan uitvallen!,voor de reizigers.Zoals vandaag in een landelijke dagblad stond,de CEO waarschuwde dat ons netstroom kan uitvallen,door er teveel energie zal worden opgewekt door de vele zonnepanelen.windmolens.En de omvormers van de zonnepanelen zal uitschakelen,om over belasting te voorkomen.Omdat de netstroom-kabels het niet kunnen verwerken.En nu komt de aap uit de mouw,zoals ik veel eerder beaamden,dat globaal 15 jaar de middelspanning van 110 KV en de transformatoren vervangen hadden moeten worden,en nu 20.000 transformatoren geplaats dienen te worden,maar het ontbreekt aan goed opgeleide techneuten.De netstroomproviders leveren de wisselstroom aan de NS,en die zetten het om via gelijkstroom-huisjes via gelijkrichters om.En als de treinen gaan uitvallen/wissels uitvallen/veiligheden uitvallen/computers uitvallen.Wat is het thema: als reisvergelijker dan een belangrijk gegeven.Wie zijn toch die WC-eenden,die weinig kennis bezitten,en over tunnelvisie-beschikken!.Maar ook het licht zal gaan knipperen in de huishoudings,en een BLACKOUT zal ontstaan.Als stroomgebruikers zullen we daar rekening moeten houden.Nogmaals via youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in der Blackour?(tik in) Plötzlich dunkel.En waarom die kennis niet aanwezig via die tomelose weinig zeggende TV Talk-Show praatprogramma's: oa OP1/Jenek/Johan Derksen,Maar over onderwerpen die meer aansluiten bij politiek/voetbal/mede-landers/en over weinig inhoudelijke onderwerpen,maar nooit over de stroomuival etc.Kabelkijkers wordt eens wakker.

ziet via Google.nl pag 2 Het spoor veroudert,tijd voor nieuwe bovenleiding-Sync.nl.De toekomst zijn de nieuwe Waterstof-treinen van Astrom en Siemens die nu al globaal 1000 km ver kunnen rijden op een tankvulling.En dan kunnen alle bovenleidingen in de toekomst vervangen worden,in de EU gebonden lidstaten,we hebben toch Brussel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »
flash_onNieuws

Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

20 okt 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…

Lees verder »

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep 2023

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul 2023

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
flash_onNieuws

Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode

4 apr 2023

Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…

Lees verder »

CaetanoBus vertrouwt op waterstof

2 mrt 2023

Zo'n anderhalf jaar geleden betrad het Portugese busbedrijf CaetanoBus, onder het merk Toyota Caetano, de…

Lees verder »