NS stopt met elektrische fiets en scooter

donderdag 30 april 2015
timer 3 min

NS is na zeven jaar ploeteren stilletjes gestopt met de elektrische OV-fiets en de NS-scooter. Er was te weinig animo voor de vervoermiddelen en ze waren te duur voor NS.

Eind 2007 heeft NS de exploitatie en ontwikkeling van de OV-fiets overgenomen van de Stichting OV-fiets. Vanaf 2008 ging het bedrijf experimenteren met elektrische NS-scooters en vanaf 2009 ook met elektrisch ondersteunde OV-fietsen.

NS wilde zich richten op duurzaam individueel natransport vanuit stationsstallingen. Met beheerder ProRail werd het aantal stopcontacten in stationsstallingen uitgebreid: voor het opladen van de elektrische OV-fiets, NS-scooter én Segway. Deze elektrische step met twee wielen aan de zijkant zou te huur komen in de stallingen van Amsterdam Zuid, Den Haag HS, ’s-Hertogenbosch, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal. Het idee was dat treinreizigers vanuit het station op de Segway zo hun kantoor binnenreden (zie filmpje).

De experimentele verhuur van de zes elektrische NS-scooters op Den Haag Centraal en HS viel tegen. In het eerste jaar werden ze driehonderd keer verhuurd, vooral in de zomer: gemiddeld één keer per week per NS-scooter. Uit de eerste evaluatie bleek dat pashouders van OV-fiets twee huurlocaties te weinig vonden. Verder willen OV-fietsers vooral gezond bewegen en voordelig uit zijn. Het tarief van 12,50 euro per 20 uur voor een NS-scooter vonden zij te hoog.

Daarop richtte NS zich meer op zakelijke gebruikers. Het aantal werd uitgebreid naar in totaal 40 NS-scooters op 10 huurlocaties. NS verlaagde het tarief met 40 procent naar 7,50 euro per 24 uur. De aanschaf van één elektrische NS-scooter kost ongeveer 2000 euro. Zo’n scooter neemt evenveel ruimte in als drie kop-staart gestalde OV-fietsen.

Op 10 grotere stations kwamen in totaal 100 elektrische OV-fietsen te staan. Net als de NS-scooter kostte de elektrische OV-fiets 7,50 euro per 24 uur. NS verwachtte dat uiteindelijk 10 procent van alle OV-fietsen elektrische trapondersteuning kon hebben.

In 2011 besloot NS om toch géén Segways te gaan verhuren. Omdat zo’n tweewielig elektrisch voertuig 5950 euro kost, zou het huurtarief 20,00 euro moeten bedragen. Voor het laatste stukje van het station naar de bestemming is dat te hoog in verhouding tot de prijs van een treinreis. Ook moesten de gebruikers lid zijn van OV-fiets en eerst een rijtraining moeten volgen om de Segway op straat te mogen besturen.

Eind vorig jaar heeft exploitant NS Stations definitief de stekker uit zowel de elektrische OV-fiets als de NS-scooter getrokken. Ze werden nauwelijks verhuurd en waren aan vervanging toe. Dat NS ermee was gestopt werd in februari in een nieuwsbrief gemeld. Hoeveel elektrische OV-fietsen en NS-scooters in 2014 werden verhuurd, wil NS ook na enig aandringen van OV-Magazine niet vertellen. Wel bevestigt NS dat het streeft naar een ‘kostenneutrale bedrijfsvoering’: voor- en natransport mogen het bedrijf dus geen geld kosten.

Met het staken van de elektrische OV-fiets en NS-scooter is NS terug bij af: na de overname van OV-fiets heeft NS geen enkele innovatie kunnen toevoegen aan de OV-fietsformule. Zo wachten veel gebruikers al jaren met smart op een OV-fietsapp waarop ze bijvoorbeeld kunnen zien hoeveel OV-fietsen nog beschikbaar zijn op een huurlocatie.

Ik had graag bijgedragen aan beter verhuur-cijfers, maar de paar keer dat ik een NS-scooter wilde huren bleek bij aankomst in één van de verhuursteden de scooter (ondanks vooraf bellen) niet opgeladen of niet op voorraad. Persoonlijk had ik de NS-scooter dan ook al lang afgeschreven. Toch jammer.

Mag ik?
De NS heeft de nieuwe categorie voertuigen voor het vervoer in de stad nog niet ontdekt: LEV, Light Electric Vehicles..... er is al keuze!

Ik heb het een paar keer geprobeerd; zowel de scooter als de e-fiets van OV-fiets. Scooter had te weinig snelheid; je werd ingehaald door fietsers. Slecht voor je image. De eerste keer elektrische OV-fiets was heerlijk; dat ging zo snel en soepel. De tweede verhuurdag stopte de eerste e-fiets er na een paar minuten mee in het centrum van de stad. Het tweede exemplaar stopte na een uur, toen ik ergens ver weg van Maastricht in België rondreed. Daarnaast reed de fiets stroef, waardoor het effect van de trapondersteuning teniet werd gedaan. Dat zorgde voor mij voor het besluit om nooit meer een e-fiets te huren.

Het is erg opmerkelijk dat je nog steeds niet kan zien of er nog OV-fietsen beschikbaar zijn via een website of de NS-app. Mocht NS toch inmiddels aan de ontwikkeling zijn begonnen, dan wil ik best een eurootje extra betalen als ik dan verzekerd ben van een OV-fiets (reserveringsmogelijkheid)

Wat gebeurt er met de elektrische fietsen en scooters? Ik heb wel belangstelling voor zo'n mooie scooter.

Het lijkt me wel dat er op zijn minst een nieuwe poging ondernomen kan worden. E-scooters en e-fietsen zijn in de tussentijd al weer een stuk beter geworden. Ook ik heb slechte ervaringen gehad met een OV-e-scooter die niet snel was en een kleine actieradius. Misschien moeten de betreffende OV-fietsbeheerders ook opgeleid worden. ik heb zo'n vermoeden dat de accu bij de e-scooter niet vol was de tweede keer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »
flash_onNieuws

Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

20 okt 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…

Lees verder »

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep 2023

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul 2023

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
flash_onNieuws

Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode

4 apr 2023

Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS komt met reisvergelijker

7 mrt 2023

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…

Lees verder »