NS wil deur-tot-deurreis klanten verbeteren

woensdag 18 september 2019
timer 3 min

Het Smart Public Transport Lab van de TU Delft deed, in samenwerking met NS, onderzoek naar de bereidheid van treinreizigers om verschillende deelmodaliteiten te gebruiken om van en naar stations te reizen.

“Dit onderzoek geeft ons concrete aanknopingspunten om de deur-tot-deurreis voor onze klanten te verbeteren”, aldus Menno de Bruyn namens NS.

In het onderzoek kregen 1835 NS-klanten verschillende deelmodaliteiten om tijdens hun reis te gebruiken, zo zegt onderzoeker Koen Arendsen. Met een paar opvallende uitkomsten tot gevolg. De onderzoekers constateren dat een groot deel van de ondervraagden niet bekend is met de verschillende deelmodaliteiten. Respondenten zijn het meest bekend met deelfietsen: 28 procent van de respondenten heeft een gedeelde fiets gebruikt en slechts 14 procent heeft nog nooit van het concept gehoord. Daarnaast heeft bijvoorbeeld slechts 2 procent ervaring met deelbare elektrische steps, en is dit fenomeen voor bijna de helft (47 procent) van de ondervraagden een nieuw begrip.

Aanknopingspunten
“Dit onderzoek geeft ons concrete aanknopingspunten om de deur-tot-deurreis voor onze klanten te verbeteren”, zegt Menno de Bruyn, teamleider Vervoer bij de afdeling Klant- & Marktadvies van NS. “Met betrekking tot de inzet van e-scooter en deelauto kunnen als start het beste early adopters worden benaderd. Het is een redelijke eerste stap om hen te bereiken via specifieke kanalen zoals de nieuwe NS Lab-app. Voor de deelfiets liggen er kansen om de druk op fietsenstallingscapaciteit te verlichten door deze ook voor vervoer van huis naar stations te gebruiken.”

Voorkeursmodaliteit
Verder blijken veel ondervraagden vast te houden aan de voorkeursmodaliteit, vertelt onderzoeker Arendsen. “Ongeacht de prijs of de duur van de reis kiezen mensen vaak voor hetzelfde vervoermiddel.” De geënquêteerden kregen verschillende reismogelijkheden voorgelegd, waarbij voor de verschillende deelmodaliteiten steeds de prijs, overstaptijd en de totale reisduur werd gewijzigd. In totaal schakelde 41 procent van de respondenten niet van modaliteit tijdens de experimenten.

Uit analyse van deze groep is gebleken dat vooral oudere, lager opgeleide en minder frequente treinreizigers minder snel overschakelen naar een deelmodaliteit, wanneer de overstaptijd en reiskosten variëren. “Met dit onderzoek vergroten we onze kennis op het gebied van nieuwe deelmodaliteiten”,  aldus Niels van Oort, co-director van het Smart Public Transport Lab, “en dat is belangrijk, want die staan volop in de belangstelling, zonder dat we veel weten over de reizigersvoorkeuren.”

Fiets
Als je eerder een deelfiets hebt gebruikt, verhoogt dit de voorkeur voor zowel het privé- als het deelfietsalternatief, zo blijkt uit het onderzoek. De privéfiets krijgt over het algemeen echter wel de voorkeur boven de deelfiets (53 procent van alle keuzes versus 6 procent), wat kan worden gekoppeld aan het feit dat de meerderheid van de respondenten (72 procent) geen eerdere ervaring heeft met het gebruik van een deelfiets.

Rol deelconcepten
Wat betreft de mogelijke rol van de verschillende bestudeerde deelconcepten, toont dit onderzoek duidelijke mogelijkheden voor de deelfiets, terwijl de kansen voor de gedeelde e-step en e-auto minder eenduidig zijn om conclusies uit te trekken. Dit komt voornamelijk door de hoge mate van onbekendheid van sommige deelmodaliteiten onder de respondenten. Vanuit het perspectief van het aanbieden van een betere deur-tot-deur reis, zijn aanbevelingen aan NS op basis van de bevindingen van dit onderzoek in de eerste plaats om reizigers mogelijkheden te bieden om een gedeelde fiets, e-scooter of auto te proberen. Voor de deelfiets kan een breder publiek worden benaderd, omdat deze modus over het algemeen bekender is.

Download hier het hele rapport

Hi!

In het artikel wordt ook de e-step of e-scooter genoemd. Maar volgens mij is dit nog niet legaal hier in Nederland toch? Lees hier namelijk dat het nog niet mag https://elektrische-steps.com/openbare-weg/regels/.

Ben benieuwd, alvast dank!
- Henry

De beste manier om de deur-tot-deur-reis per OV te verbeteren is het terugdringen van het aantal overstappen. FEIT. Want als mobilisten ergens een gruwelijke hekel aan hebben, dan is het overstappen! Het is ronduit klantautistisch dat Voorburg t/m Zoetermeer verplicht in Gouda moet overstappen om in Utrecht te komen. Gewoon razendsnel combineren in Gouda en rijdend splitsen vlak voor Lansingerland - hoe moeilijk kan het zijn.

... en dat er geen rechtstreekse Intercity Delft - Schiedam - Alexander - Utrecht (en verder) is, is ook ronduit beschamend. Er ligt notabene een Blijdorpboog! Bovendien is het het eerste echt goede argument om Delft Zuid - Schiedam dan toch ook maar es viersporig te maken.

En waarom rijdt de IC Utrecht - Rotjeknor Centraal niet ff door naar Blaak, Lombardijen en Dordrecht? Er ligt een prachtige ongelijkvloerse kruising! Antwoord: spooorsectoriaans systeemautisme ipv klantkeuze-georienteerd denken.

idem IC Utrecht - Den Haag Centraal: niet meer 10 minuten dure & schaarse perroninfra bezet houden, maar snel, geautomatiseerd en door treindienstleider bestuurd kopmaken naar HS, Rijswijk en (nieuw keer/opstel/reinigingspunt) Rijswijk Buiten. Eindelijk een snelle & directe Utrecht-Noord-Oost-IC van/naar Hollands Spoor en Rijswijk. U zei machinist omlopen? Welke machinist? We hebben toch ook geen stoker meer voorin?

ERTMS is alleen maar (mega)winstgevend in te voeren als je ook het bovenliggende verkeers- en vervoersdenken stapsgewijs innoveert. Zolang iedereen op het niveau van de ijzeren trekschuit en de systeemconcepten van de vorige eeuw (inclusief 'lightrail') blijft hangen, dan komen we met het OV helemaal nergens. Iedereen praat wel over systeemsprongen, maar meer dan een waggelend huppeltje en talloze struikelpartijen van de geel-blauwe dinosaurus heb ik nog niet gezien.

Klopt! Op dit moment zijn ze nog niet legaal. Toch sluit de minister van Infrastructuur niet uit dat onder bepaalde omstandigheden de e-steps toch legaal de openbare weg op mogen:
https://elektrischestep.org/openbare-weg/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Van Openbaar Vervoer naar Publieke Mobiliteit?

20 aug om 11:03 uur
Tijdens het bestuurlijk forum van de Dag van het OV 2021 op 22 maart brak Fleur Gräper, gedeputeerde in Groningen …
Lees verder »

Gaan e-deelsteps Nederland veroveren?

28 jun om 11:14 uurtimer3 min
Sinds enkele jaren is micro-mobiliteit in opkomst: kleine deelvoertuigen die voor korte (stads)ritten en in het…
Lees verder »

Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

15 jun om 14:09 uurtimer3 min
Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, …
Lees verder »

MaaS-platform Rivier wil katalysator zijn

10 jun om 15:45 uurtimer5 min
De kersverse directeur van het MaaS-platform Rivier, Joep Hendriks, ziet Rivier als katalysator voor de…
Lees verder »

Beieren wil app voor treinaansluitingen

19 mrt om 12:13 uurtimer2 min
De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers…
Lees verder »

Kansen voor de ov-flexcombinatie

25 feb om 13:14 uurtimer11 min
Waar menig ov-liefhebber flexibele systemen in het verleden weinig kansen toedichtte, gloort voor flexadepten nu…
Lees verder »

Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

23 feb om 11:44 uurtimer2 min
Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat…
Lees verder »