Nummer 5 van OV-Magazine is uit

donderdag 19 november 2015
timer 3 min

Nummer 5 van OV-Magazine is verschenen, met onder andere de stijgers en dalers van 2015, gedeputeerde Conny Bieze, Pedro Peters over de nieuwe branchevereniging, Wim Kurver over EBS en alles over station Arnhem.

Dit zijn de onderwerpen:

Van de redactie: Wp 2025
Het rondreizend circus van aanbestedingen en concessies nadert het eind van zijn levenscyclus. Als we in 2025 een flexibele wet willen, moeten we nú beginnen met nadenken, schrijft Marc Maartens.

De stijgers en dalers van 2015
Wie verdienen een pluim voor hun inzet in het afgelopen jaar? En wie of wat kunnen juist beter presteren? De stijgers en dalers van 2015.

Conny Bieze: zonder bushalte nog steeds bereikbaar
Aan de onderkant van de mobiliteitsmarkt is geen plaats meer voor traditioneel openbaar vervoer, stelt de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze. “In het ontsluitende verkeer zal op termijn een grote variëteit aan nieuwe diensten ontstaan waar de overheid nog maar een beperkte rol in heeft.”

Column: De dag van morgen
is er in de nieuwe wereld van zelfrijdende voertuigen nog wel plaats voor ov? Jawel, schrift Wilko Mol, als onderdeel van allerlei slimme mobiliteitsdiensten.

OVNL verenigt alle negen vervoerders
Een jarenlange strijd over het al dan niet aanbesteden van het stadsvervoer heeft een wissel getrokken op de onderlinge verhoudingen. Nu zijn de vervoerders zover dat ze een nieuwe branchevereniging oprichten: OVNL. Voorzitter Pedro Peters is ‘blij verrast’.

Hoe EBS na duur leergeld weer opkrabbelt
EBS betrad in 2011 de Nederlandse markt met de concessie Waterland. De nieuwkomer kwam echter al snel in de problemen en hield met moeite het hoofd boven water. Maar sinds kort lijkt EBS weer back in business.

Reportage: station Arnhem supercompact
Na bijna twintig jaar bouwen heeft Arnhem een ultramodern station. Deels van scheepsstaal. De komende zeventig jaar kan het reizigersverkeer ongehinderd toenemen evenals de treinenloop. “Dit station is heel belangrijk als knooppunt voor de regio.”

Buschauffeur loopt steeds meer stress op
Steve Grant had ‘veel eerder’ buschauffeur moeten worden en voor René Zaal kwam een jeugddroom uit toen hij een baan kreeg als bestuurder op de Utrechtse stadsbus. Maar het werk zorgt voor steeds meer stress.

Zone-indeling blijft ondanks chipkaart
Het Regioabonnement Rotterdam Den Haag geldt per 13 december ook in de concessie Hoekse waard/Goeree Overflakkee. Het op het oude zonesysteem gebaseerde sterabonnement bestaat nog steeds. En daar komt voorlopig geen verandering in.

Zeeland beter af met een Intercity
Het aantal treinreizigers in Zeeland is afgenomen nadat in 2013 de Intercity plaatsmaakte voor de stoptrein. Lex Boersma meent dat Zeeland beter af is met twee keer per uur een Intercity op de drie grootste stations.

Wunderline, van Groningen naar Bremen
De Wiederline laat zien hoe succesvol een grensoverschrijdende spoorlijn kan zijn. Groningen en Niedersachsen maken zich op voor de Wunderline, een doorgaande trein naar Bremen.

Alle lof voor het initiatief van Pedro Peters. Hij heeft niet alleen een visie op de toekomst van het OV, maar hij heeft in het afgelopen decennium ook laten zien hoe je een verslonsd en soms chaotisch bedrijf als de RET kan omvormen tot een stedelijk OV-bedrijf dat als voorbeeld mag dienen. In verschillende hoedanigheden ken ik de RET nu een halve eeuw.
Het is fijn om met het OV te reizen in Rotterdam en dat was rond in de jaren rond 2000 wel anders.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nummer 5 van OV-Magazine is uit

Nederland 2015 Arnhem Station Arnhem. Prorail. NS. In Arnhem bouwt ProRail een nieuwe stationshal. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied Arnhem en zorgt voor een logische verbinding tussen de verschillende vervoerwijzen. Visual station Arnhem 1Visual station Arnhem 2 VorigeVolgende1 / 2 Een ruime, comfortabele en moderne ov-terminal De nieuwe ov-terminal is ruim, comfortabel en modern. Het is een overzichtelijke ruimte waarin de reiziger zich goed kan orienteren, en onder een dak van trein naar bus of trolleybus kan overstappen. De nieuwe stationshal krijgt een bijzondere architectuur, waarin alle natuurlijke hoogteverschillen worden overbrugd. In 2007 is begonnen met de sloop van het oude station en startte de bouw van de perrontunnel. De perrontunnel en de fietsenstalling zijn klaar en alweer een tijd in gebruik. De komende jaren werken we nog aan de stationshal zelf. In 2015 kan iedereen gebruik maken van het nieuwe station. ProRail verbouwt station Arnhem in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Arnhem en NS. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »