Onderzoek haalbaarheid Nedersaksenlijn

donderdag 23 mei 2019
timer 2 min

De provincies Overijssel, Drenthe en Groningen onderzoeken de haalbaarheid van de Nedersaksenlijn in een quickscan. Deze zomer wordt het onderzoek afgerond.

De provincie Overijssel is opdrachtgever voor de quickscan en de provincies Drenthe en Groningen participeren hierin, zegt woordvoerder Petra Timmer van de provincie Overijssel. Verder is er overlegd met de gemeenten Hardenberg, Emmen, Stadskanaal en Westerwolde. Aanleiding tot het onderzoek is een motie bij de begroting 2019 die verzoekt om de quickscan en daarbij samen op te trekken met de provincies Drenthe en Groningen en aanliggende gemeenten te betrekken.

Haalbaarheidsonderzoek
De quickscan is een actualisatie van een bestaand onderzoek van Witteveen + Bos. Dit rapport dateert van juli 2016. Het bevat een haalbaarheidsonderzoek naar de spoorlijn Musselkanaal–Emmen. “Deze ontbrekende schakel in het regionale spoornet, verbindt stadsregio Groningen–Assen en de Veenkoloniën met netwerkstad Twente en regio Zuidoost-Drenthe op snelle wijze via het spoor”, aldus het onderzoek. Voor de verbinding Musselkanaal–Emmen bedraagt de investering 250 miljoen euro, inclusief aanpassingen om de sneltrein Groningen–Almelo in te passen. De exploitatiekosten bedragen 13,1 miljoen euro en de opbrengsten 12,3 miljoen euro per jaar. “Het financiële rendement van de spoorlijn ligt iets lager dan het gemiddelde van spoorprojecten in Nederland”, schrijven de onderzoekers.

Maatschappelijke baten
Vanwege de maatschappelijke baten – zoals een betere bereikbaarheid door de kortere reistijd en een verbeterde verbinding tussen de regio’s Twente, Zuidoost-Drenthe, de Veenkoloniën en Groningen – kan het project in aanmerking komen voor een rijksbijdrage. Drents gedeputeerde Brink zei in maart de aanleg van een Nedersaksenlijn niet realistisch te vinden. De aanleg van de spoorlijn kost zeker 400 miljoen euro, volgens Brink. Hij acht de kans op een bijdrage van het Rijk ‘nul’.

Verschillende rapporten
Nu wordt het rapport van Witteveen + Bos dus geactualiseerd. Gekeken wordt onder andere naar de kosten van spoorinfrastructuur, de ruimtelijke inpassing, exploitatiekosten en vervoeropbrengsten. Bij de quickscan wordt ook het rapport van de provincie Drenthe over de MKBA N34 meegenomen en de rapporten van de provincie Groningen over de verbinding Veendam–Stadskanaal. De quickscan loopt nog tot de zomer. “Of de uitkomst bepalend zal zijn voor de komst van de Nedersaksenlijn is aan de betrokken provincies”, zegt Timmer.

Een op het oog sympathiek plan! Bij iets langer nadenken is het een makkelijk op de kaart getekende lijn, die qua kosten/batenverhouding niet best zal scoren. Kansrijker, en dan voor het héle noorden, lijkt me een pakket maatregelen om de kwetsbare flessenhals Zwolle-Meppel robuuster te maken. Als daar ook maar iets misgaat, raakt dat het hele noorden. Dus voortbouwend op Zwolle-Herfte: ga daar concreet aan de slag in plaats van kaartjes intekenen!

Misschien kan de redactie van OV Magazine in het kader van grondige research & feitenvaststelling de volgende keer ook even een overzichtje publiceren van voorgaande onderzoeken, inclusief jaartal, uitvoerder en uitkomst? Als ik me niet vergis, staat de onderzoeksteller inmidels ergens tussen de 5 en 7...

De uitkomst staat al op voorhand vast. Als je zelfs zware vette lijnen als HSL Oost en Zuiderzeelijn al niet voldoende renderend krijgt, hoe zou je dan zo'n sympathiek boemeltje (die tussen Emmen en Groningen bovendien een aardige omweg moet maken) ineens WEL op een maatschappelijk acceptabele kostendekking krijgen? Daar moet dan wel iets heel bijzonders & unieks spelen, zoals bijvoorbeeld op Enschede-Gronau-Muenster/Dortmund het geval was (combi van grote korte-afstands-vervoersomvang vanwege winkelend publiek + universiteiten + lange-afstand-schakel). Ik zou de onderzoeksopdracht voor dit rituele dansje geweigerd hebben.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »