Onderzoek haalbaarheid Nedersaksenlijn

donderdag 23 mei 2019
timer 2 min

De provincies Overijssel, Drenthe en Groningen onderzoeken de haalbaarheid van de Nedersaksenlijn in een quickscan. Deze zomer wordt het onderzoek afgerond.

De provincie Overijssel is opdrachtgever voor de quickscan en de provincies Drenthe en Groningen participeren hierin, zegt woordvoerder Petra Timmer van de provincie Overijssel. Verder is er overlegd met de gemeenten Hardenberg, Emmen, Stadskanaal en Westerwolde. Aanleiding tot het onderzoek is een motie bij de begroting 2019 die verzoekt om de quickscan en daarbij samen op te trekken met de provincies Drenthe en Groningen en aanliggende gemeenten te betrekken.

Haalbaarheidsonderzoek
De quickscan is een actualisatie van een bestaand onderzoek van Witteveen + Bos. Dit rapport dateert van juli 2016. Het bevat een haalbaarheidsonderzoek naar de spoorlijn Musselkanaal–Emmen. “Deze ontbrekende schakel in het regionale spoornet, verbindt stadsregio Groningen–Assen en de Veenkoloniën met netwerkstad Twente en regio Zuidoost-Drenthe op snelle wijze via het spoor”, aldus het onderzoek. Voor de verbinding Musselkanaal–Emmen bedraagt de investering 250 miljoen euro, inclusief aanpassingen om de sneltrein Groningen–Almelo in te passen. De exploitatiekosten bedragen 13,1 miljoen euro en de opbrengsten 12,3 miljoen euro per jaar. “Het financiële rendement van de spoorlijn ligt iets lager dan het gemiddelde van spoorprojecten in Nederland”, schrijven de onderzoekers.

Maatschappelijke baten
Vanwege de maatschappelijke baten – zoals een betere bereikbaarheid door de kortere reistijd en een verbeterde verbinding tussen de regio’s Twente, Zuidoost-Drenthe, de Veenkoloniën en Groningen – kan het project in aanmerking komen voor een rijksbijdrage. Drents gedeputeerde Brink zei in maart de aanleg van een Nedersaksenlijn niet realistisch te vinden. De aanleg van de spoorlijn kost zeker 400 miljoen euro, volgens Brink. Hij acht de kans op een bijdrage van het Rijk ‘nul’.

Verschillende rapporten
Nu wordt het rapport van Witteveen + Bos dus geactualiseerd. Gekeken wordt onder andere naar de kosten van spoorinfrastructuur, de ruimtelijke inpassing, exploitatiekosten en vervoeropbrengsten. Bij de quickscan wordt ook het rapport van de provincie Drenthe over de MKBA N34 meegenomen en de rapporten van de provincie Groningen over de verbinding Veendam–Stadskanaal. De quickscan loopt nog tot de zomer. “Of de uitkomst bepalend zal zijn voor de komst van de Nedersaksenlijn is aan de betrokken provincies”, zegt Timmer.

Een op het oog sympathiek plan! Bij iets langer nadenken is het een makkelijk op de kaart getekende lijn, die qua kosten/batenverhouding niet best zal scoren. Kansrijker, en dan voor het héle noorden, lijkt me een pakket maatregelen om de kwetsbare flessenhals Zwolle-Meppel robuuster te maken. Als daar ook maar iets misgaat, raakt dat het hele noorden. Dus voortbouwend op Zwolle-Herfte: ga daar concreet aan de slag in plaats van kaartjes intekenen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Transdev financiert ZE-bussen via ING Lease

23 jul om 10:49 uurtimer3 min
Dankzij een innovatief financieringsmodel, kan Transdev de gehele busvloot van 59 stuks in de concessie Gooi- en…
Lees verder »

Zo wil CaetanoBus Nederland veroveren

20 jul om 12:17 uurtimer2 min
De Portugese busfabrikant CaetanoBus wil de Nederlandse bussenmarkt bestormen en gaat daarvoor samenwerken met…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

Keolis rijdt 13 nieuwe e-bussen IJssel-Vecht

29 jun om 17:02 uurtimer2 min
Vervoerder Keolis is deze maand gestart met 13 nieuwe elektrische midi-bussen voor de regionale lijnen inIJssel-…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Arriva wil concessieloze nachttreinen rijden

3 jun om 11:10 uurtimer2 min
De regionale spoorvervoerder Arriva wil vanaf 2023 ‘open access’-nachttreinen vanuit de regio naar de Randstad…
Lees verder »

Rechter schrapt megaboete NS definitief

3 jun om 10:45 uurtimer2 min
De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is…
Lees verder »