Overijssel wil 5-jarige concessie Twente

maandag 21 februari 2022

De provincie Overijssel heeft het ontwerp-‘Programma van Eisen’ voor de nieuwe concessie Twente bekendgemaakt, die in december 2023 ingaat. Het meest opvallende gegeven: de looptijd bedraagt vijf jaar, in plaats van tien jaar.

Adviesbureau MuConsult heeft de provincie ondersteund bij de totstandkoming van deze concessie. Daarbij is gekozen voor een kortlopende concessie, om toekomstige ontwikkelingen nog even af te wachten. Vanaf 2028 moet wel weer een langer lopende concessie gaan starten, zo is de huidige gedachte. “De kortlopende concessie biedt een overgang naar toekomstvast ov”, zo schrijft Comarissaris van de Koning Andries Heidema aan de Gedeputeerde Staten.

Belanghebbenden kunnen tot eind maart reageren op het concept, waarna de aanbesteding in mei definitief start. Momenteel is Keolis de zittende vervoerder in regio Twente.

Ontwikkelingen afwachten

De nieuwe concessie moet niet worden gezien als noodconcessie, maar als volwaardige concessie. Wel wordt deze vijfjarige periode gebruikt, om de huidige corona-ontwikkelingen te overbruggen. Omdat pas vanaf 2025 een volledig herstel van reizigers(inkomsten) wordt verwacht, moet een compensatieregeling inschrijvende vervoerders lucht bieden.

Verder wil de provincie inzetten op de combinatie van openbaar vervoer en flexibele vervoersvormen, waarmee het de komende jaren graag wil experimenteren. Wat dat betreft moet dit een multimodale concessie worden, schrijft Heidema.

Ook moeten het busvervoer en de treinverbinding Zutphen – Hengelo – Oldenzaal beter op elkaar worden afgestemd. De huidige lijnconcessie valt nog onder de gezamenlijke bevoegdheid van de provincies Overijssel en Gelderland, maar in de nieuwe concessie gaat deze volledig onder het gezag van de provincie Overijssel vallen.

Verduurzaming

Bovendien onderzoekt Overijssel de mogelijkheden om de treindienst verder te verduurzamen. Momenteel rijdt de trein nog met dieselmaterieel. Eigenlijk wou de provincie de trein onder bovenleidingspanning laten rijden, maar dat is erg duur gebleken. Momenteel wordt nog onderzocht op er met batterijtechnologie of op waterstof gereden kan worden. Ook wil Overijssel de treindienst per december 2027 mogelijk samen gaan aanbesteden met de ander regionale treinverbinding: Almelo – Hardenberg. Daar speelt een vergelijkbaar verduurzamingsvraagstuk.

Een ander punt is de verduurzaming van het busvervoer. Conform het bestuursakkoord Zero Emissie moet per 2025 al het nieuwe en per 2030 al het rijdend busmaterieel uitstootvrij aan de uitlaat rijden, maar de politiek wil graag eerder verduurzamen. De aanleg van voldoende laadinfrastructuur vergt alleen veel tijd, waardoor het onrealistisch is om al per 2023 volledig zero emissie te verlangen. 

Ergens logische argumenten om de aanbestedingen gelijk te trekken in de toekomst. Maar ook wel weer kortzichtig. Want over 5 jaar is 5 jaar wachten op nieuwe technologie OOK een goed idee "de techniek gaat zo snel". En: wie gaat er nu inschrijven op een 5 jarige treintender? Lijkt me geen level playing field. De zittende dienstverlener wil vast wel een bod doen. En ik schat zo in niet voor 2.8 miljoen, zoals in het artikel staat....

Beste Pim, je hebt gelijk. Het ging om 2,8 miljoen aanvullend budget. Het totale budget staat niet vermeld in de Statenbrief, dus om die reden hebben we het bedrag maar weggehaald.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug 2023

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »
flash_onNieuws

Spoor 25 jaar geleden gedecentraliseerd

2 jun 2023

Het eerste gedecentraliseerde spoortraject van Nederland bestaat 25 jaar. In 1998 ging Oostnet, de voorganger…

Lees verder »

Vervoerders willen meer flexibiliteit in contracten

27 mrt 2023

Corona zette de wereld op zijn kop en sindsdien is het niet meer rustig geworden. Het zijn uitzonderlijke…

Lees verder »

Beleidskeuzes blijven achter bij nieuwe ontwikkelingen

16 mrt 2023

Het gedrag van opdrachtgevers is sinds…

Lees verder »