Provincies: bus kan niet cashless in 2018

donderdag 14 december 2017
timer 3 min

Vijf provincies willen niet dat het contant betalen verdwijnt van de bus per 1 januari 2018. Zij willen een overgangsregeling. In navolging van streekvervoerders Qbuzz en EBS, wil nu ook Keolis een overgangstermijn. Vakbond FNV kondigt acties aan.

"We hebben in mei 2016 duidelijke afspraken gemaakt: per 1 januari 2018 is de streekbus cashloos”, vertelt Wilfred Jonkhout van FNV Streekvervoer. “De vervoerders hebben handtekeningen gezet, daar houden we ze aan.”

Gewenning
De provincie Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Flevoland willen nu een langere gewenningsperiode. Zij zeggen pas achteraf op de hoogte te zijn gesteld van de gemaakte afspraken. “Onzin”, zegt Jonkhout. “Bij de ondertekening zaten de opdrachtgevers en vertegenwoordigers van ministeries aan tafel.”

In De Stentor laat woordvoerster Petra Timmer weten dat de provincie Overijssel contantloos betalen geleidelijk wil invoeren, omdat niet alle reizigers in staat zijn met OV-chipkaart of bankpas te betalen. "Daar komt bij dat het systeem om via een andere weg een kaartje te kopen, bijvoorbeeld in de Bruna, nog niet op orde is". Petra Borsboom van de provincie Gelderland is het daarmee eens: "Contant betalen in de bus moet mogelijk blijven. Het openbaar vervoer is voor iedereen".

Acties
Onlangs heeft de FNV de betreffende provincies een waarschuwingsbrief gestuurd. “We houden hen en de vervoerders verantwoordelijk als buschauffeurs na 1 januari worden overvallen. Als ze de datum niet halen, gaan we acties voeren”, aldus Jonkhout. “We kunnen naar de rechter, met de leden gaan staken of passagiers met contant geld gratis vervoeren.”

Vervoerders
Niet alle vervoerders zijn gevoelig voor de woorden van de opdrachtgevers, zegt de vakbondsman. “De provincie Flevoland wil uitstel, maar Keolis en Arriva rijden daar wel per 1 januari wel gewoon cashless. Daar zijn we blij mee.”

Keolis-woordvoerder Hanneke Ruiter zegt wel een overgangsfase te hanteren. “In de avonduren halen we contant geld van de bus, maar we vinden het te strikt om contant geld helemaal te verbannen van de bus.”

Dat vervoerder Qbuzz 1 januari niet gaat halen begrijpt Jonkhout niet. “Vervoerders als Connexxion en Arriva hebben een veel grotere vloot en kunnen het blijkbaar wel.” Beide vervoerders laten weten inderdaad alle bussen gereed te hebben op de afgesproken datum. “December is voor ons de overgangsmaand, zodat we op 1 januari 2018 gereed zijn”, zegt Connexxion-woordvoerder Lucas Stassen.

EBS gaat de streefdatum niet halen. Woordvoerder Jasper Vermeer zei eerder al dat EBS onvoldoende geld heeft om alle betaalsystemen voor 1 januari te vervangen. Jonkhout: “In 2016 wist EBS al dat het geld zou kosten, maar ging de vervoerder er vanuit dat de provincie Noord-Holland financieel zou bijdragen. Die doet dat niet. Het maakt mij niet uit wie er betaalt, als de afspraak maar wordt nagekomen.”

Lees ook: Niet alle vervoerders cashloos per 2018

"Dat vervoerder Qbuzz die datum niet gaat halen begrijpt Jonkhout niet."
Leuk dat het FNV niet begrijpt dat in groningen het ov Bureau en niet de vervoerder verantwoordelijk is hier voor, en hier nu al de tweede vakbond een punt maakt wat er dus in feite niet is naar een vervoerder toe die geen verantwoordelijkheid heeft.

"Ook EBS gaat de streefdatum niet halen. Woordvoerder Jasper Vermeer gaf eerder al aan onvoldoende geld te hebben om alle betaalsystemen voor 1 januari te vervangen. Jonkhout: “In 2016 wist ze al dat het geld zou kosten, maar ging er vanuit dat de provincie Noord-Holland financieel zou bijdragen. En die doet dat niet. Het maakt mij niet uit wie er betaalt, als de afspraak maar wordt nagekomen.”
Een vakbond moet toch prima weten dat je geld niet uit niets kan halen, EBS heeft geen geld, is nieuw in Nederland en draait nu in 2017 voor het eerst zwarte cijfers na jaren rood, Zonder extra financiering zou EBS voor een blok hebben gestaan tussen het serieus snijden in routes voor een jaar, of het optijd invoeren van het cashloos systeem. Dat vermeld de FNV dus ook niet.

Wat de FNV ook niet vermeld is dat FNV heel veel afspraken kan maken met vervoerders maar in sommige concessies de provincie toch echt bepaald op dit onderwerp, en dat een deel van de verantwoordelijkheid dus daar ook niet in alle gevallen bij de vervoerder ligt.

Wat de FNV ook weglaat is het feit dat het "overvalsprobleem" bij lange na niet even groot is in alle concessies en de nood dus ook verschilt.

Wat FNV ook weglaat hierin zijn de nadelen voor buitenlandse toeristen die dus niet altijd een in Europa compatibiel pinsysteem hebben (Daar word aan gewerkt rond de wereld, maar dat is er voor veel mensen nog niet),- die mensen zullen niet snel een Anonieme OV Chipkaart aan gaan schaffen. - Een oplossing daarvoor is er 2 jaar na het concept ook nog steeds niet.

Conclusie: Voor de FNV is het heel makkelijk met een vingertje te wijzen zonder te kijken naar achterliggende situaties, problemen, omstandigheden, mogelijkheden en wat dit betekend voor passagiers.

Wil even reageren op mijn voorganger het Anonymousje,
Deze persoon zegt dus dat het OV-Bureau bepaald wat er moet gebeuren met het cashloos gebeuren.
Toch raar als de voorzitter van deze club juist zegt dat zij hier best aan willen meewerken maar dat het vervoersbedrijf hier niet aan wil omdat ze dan teveel moeten investeren in een nog 2-jarige concessie.
Dus de waarheid is?

Het OV Bureau is verantwoordelijk hiervoor in Groningen. (Het OV Bureau zorgt voor beheer en organisatie van het OV in Groningen, niet de vervoerder zoals elders), de vervoerder voert in Groningen en Drenthe alleen uit. - De Verantwoordelijkheid ligt hier dus bij het OV bureau.

Tevens is het OV Bureau geen "Clubje" maar de organisatie die is aangewezen voor het management en beheer,- een taak die de vervoerder in de meeste concessies zelf heeft.
http://ovbureau.nl/

Tevens steunt het OV Consumentenplatform Groningen cashloos ook niet, Wel Less-cash door de mogelijkheid van pinnen

De claim dat de vervoerder er niet aan wil is tevens gemaakt door de CNV, met kijk op het feit dat Qbuzz of concessie DAV heeft geboden, niet van het OV Bureau.

FNV roeptoetert al jaren, maar geeft maat aan met hun stakingen en dit soort opmerkingen dat de reizigers voor hen totaal niet belangrijk zijn. Zonder te realiseren dat zonder reizigers hun leden straks zonder werk zijn.

"EBS heeft geen geld". Eerst een concessie winnen door te laag in te schrijven en voorbij te gaan aan de geldende CAO en andere afspraken. Na een jaar de dienstregeling mogen aanpassen om de kosten te verlagen. En dan pas in 2017 zwarte cijfers schrijven!
Het is beter om dit soort cowboys uit te sluiten en alleen in zee te gaan met bedrijven die serieus met OV omgaan.

De afspraken zijn met het volle verstand getekend
Dus moeten ze nu niet terug krabbelen
De OVCHIP werd ons chauffeurs al in 2005 (verkocht) dat we na invoering zonder geld konden op de bus
Er zouden alleen nog OVchip kaarten geaccepteerd worden
Nu moeten we de heren en dames aan hun afspraken houden zoals zij ook bij ons doen
Zijn wij het met bepaalde regelingen niet eens krijgen we ook te horen
Jammer het staat in de getekende afspraken van de cao
Daar waren jullie allemaal bij

@R Wilders

- Als eerder te laag inschrijven een argument is tegen een vervoerder ( helemaal kijkend naar het feit dat dit voor EBS de 1e concessie in nederland was in waterland) dan zou geen enkele van de vervoerders winnen hier in Nederland. Ze hebben allemaal op z'n minst één keer (veel) te laag ingeschreven. Veolia (Wat toen al van connexxion was) in Limburg, Arriva in DAV, EBS in Waterland, Keolis met overijssel. Dat argument werkt dus niet heel erg, en ik ga er van uit, helemaal aangezien EBS open is geweest over het feit dat het is gebeurd, dat niet de bedoeling was en publiekelijk direct oplossingen en veranderingen is gaan aanbrengen in hun beleid en biedingen om te zorgen dat het niet wer gebeurd, niet echt een geweldig argument is. Vergeet daarbij ook niet dat in andere concessies vervoerder die te laag in hebben geschreven netwerken compleet opnieuw over hoop heeft gehaald of alles ongedaan hebben gemaakt, EBS heeft dat niet gedaan en is terug gegaan naar net zwart rijden, ipv het verkrijgen van winst uit hun eigen fouten, en bied daarbij nogsteeds een netwerk aan ver boven het peil van wat de tegenstanders mee hadden ingeschreven in Waterland.

Ik kan geen basis vinden dat EBS aan de geldende CAO voorbij is gegaan op internet. Inclusief op deze website. - Kan je hier meer over zeggen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »