RET en HTM houden busvervoer tot 2034

woensdag 17 mei 2017
timer 3 min

Het busvervoer in Rotterdam en Den Haag blijft tot 2034 in handen van respectievelijk de RET en HTM. De 23 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben dat vandaag besloten.

HTM en RET voldoen aan de drie inbestedingsvoorwaarden van de Metropoolregio: invoering van schone bussen, een marktconforme prijs voor een gelijkblijvend vervoeraanbod en innovaties om de klanttevredenheid te verhogen. “Wij krijgen waar voor ons geld,” zei Marc Rosier, portefeuillehouder Middelen van de Vervoersautoriteit MRDH vandaag in Den Haag.

HTM begint in 2018 – voor de start van de nieuwe concessie – met een pilot van 8 elektrische bussen. De transitie naar zero-emissie verloopt in drie stappen: 17 elektrische bussen in 2021, 45 bussen in 2024 en 53 bussen in 2025.

Eerst hybride bussen
De RET schaft bij de start van de concessie 110 hybride bussen aan. De overgang naar nul uitstoot gaat vervolgens in vier stappen: 55 elektrische bussen in 2020, 50 bussen in 2022, 50 bussen in 2025 en de laatste 110 uiterlijk in 2030. Hiermee voldoen beide vervoerders aan de landelijke afspraak dat alle nieuwe bussen in 2030 volledig uitstootvrij moeten zijn.

In alle RET-bussen komt nieuwe OV-chipkaartapparatuur die geschikt is voor mobiel betalen, USB oplaadpunten, wifi en meertalige reisinformatie. In de bussen van HTM zit al apparatuur waarmee reizigers met hun telefoon kunnen betalen. De HTM-bussen worden ook geschikt voor het betalen met de bankpas. Verder gaat HTM een proef uitvoeren met digitale haltepanelen.

RET-directeur Pedro Peters, die op 1 juni met pensioen gaat, toonde zich opgetogen. “Geweldig nieuws! Dit geeft zekerheid voor de werkgelegenheid bij de RET voor 800 collega’s van de bus. De RET blijft – ook in de toekomst – een integraal vervoerbedrijf. Dat was de opdracht waar ik twaalf jaar geleden mee begon. De businbesteding zie ik dan ook als de kroon op ons werk, zo vlak voor mijn pensioen.”

Opladen aan de bovenleiding
Ook HTM-directeur Jaap Bierman is blij met de inbesteding. “Wij zullen laten zien dat een ov-bedrijf in overheidshanden wel degelijk innovatief kan zijn. Zo heeft HTM alle expertise in huis om elektrische bussen in de komende jaren geleidelijk en succesvol te introduceren. Vooruitlopend hierop laten we binnenkort in Den Haag het eerste prototype zien van een elektrische bus die zichzelf binnen een paar minuten oplaadt aan de bovenleiding van onze tram.”

Volgens Bierman maakt de inbesteding van de twee busconcessies intensivering van de samenwerking mogelijk tussen RET en HTM. Het gaat dan om inkoopvoordelen door schaalgrootte, uitwisseling van kennis en expertise en het ontwikkelen van gezamenlijke technische standaarden.

RET-directeur Pedro Peters tussen portefeuillehouders van de Vervoersregio MRDH Lennart Harpe (links) en Marc Rosier.

 

Foto boven:
HTM-directeur Jaap Bierman, geflankeerd door de portefeuillehouders van de Metropoolregio Marc Rosier (links) en Dick van Sluis (rechts).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag op hoofdrailnet gaan rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »