Schiphol gaat toeristenkaartjes verkopen

woensdag 23 maart 2016
timer 3 min

Op Schiphol Plaza staan vanaf 3 mei pop-up-balies voor de verkoop van ov-kaartjes aan toeristen. In augustus komen er ook verkoopautomaten. En de landelijke OV-toeristenkaart zit eraan te komen.

De balies maken deel uit van een grotere campagne om toeristen op Schiphol over het ov te informeren. Het is een samenwerking tussen Amsterdam Marketing, Schiphol, NS, Connexxion, GVB en Stadsregio Amsterdam. Zo komt er informatie in lichtbakken bij de pieren en op de schermen in de bagageafhandeling en in de ruimte bij de douane. De pop-up balies staan vanaf 3 mei tot begin oktober langs de looproutes op Schiphol Plaza.

publictransportIn augustus worden ook zes automaten geplaatst met speciale toeristenkaartjes, zoals het Amsterdam Travel Ticket (trein en bus naar Amsterdam en het Amsterdamse stadsvervoer, in 1-, 2-, en 3-daagse varianten), het Amsterdam & Region Travel Ticket (24 uur vervoer met GVB, EBS en Connexxion in stad en regio), een enkele reis Schiphol–Amsterdam per trein en een kaartje Amsterdam Airport Express (bus 197).

Bijzonder is dat er ook verkoopautomaten komen in de douaneruimte, vertelt Pim Kuipers die namens Stadsregio Amsterdam bij dit project is betrokken. “In het domein van de douane iets neerzetten, is heel ingewikkeld. Daar mag niet alles, maar het is gelukt. Voor toeristen is het natuurlijk handig dat ze tijdens het wachten op hun bagage alvast een kaartje kunnen kopen.”

Tickets Amsterdam & Region, strook000

Holland Travel Ticket
In mei is wellicht ook de landelijke OV-toeristenkaart voor al het ov in Nederland gelanceerd. Dit kaartje, in de wandelgangen Holland Travel Ticket genoemd, zou zowel een spits- als dalvariant krijgen. Staatssecretaris Dijksma heeft beloofd dat het kaartje er voor de zomer is. De vervoerbedrijven (inclusief NS) zijn er druk over aan het praten, maar het ei is nog niet gelegd. Eric Janse de Jonge, voorzitter van Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), verwacht dat dat volgende maand het geval is.

Tourist Day Ticket
In ieder geval wel op tijd klaar is het nieuwe Tourist Day Ticket, een dagkaart voor toeristen in de provincie Zuid-Holland. Deze dagkaart wordt binnenkort gepresenteerd. Toeristen kunnen er zowel mee met de Waterbus naar Kinderdijk als met de Arriva-bus naar de Keukenhof. Het is een bus-/tram-/metrokaartje voor de hele regio, dat voor 13,50 euro te koop is bij vervoerders, VVV en later ook hotels. De trein ontbreekt. “We informeren de reiziger goed waar een treinkaartje te koop is”, aldus Ingrid de Bruijn, strategisch adviseur ov van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Voorlopig doen alleen de stads- en streekvervoerders mee: RET, HTM, Arriva, HTMbuzz, Veolia, Connexxion en Waterbus.

Met het Tourist Day Ticket heeft Zuid-Holland een vergelijkbaar kaartje als het Amsterdam & Region Travel Ticket. Ook daar staat uitbreiding met het spoor op het verlanglijstje om bijvoorbeeld naar Bataviastad te reizen. Daar wordt wel over gepraat, zegt Peter de Winter, coördinator openbaar vervoer van Stadsregio Amsterdam, maar dat lukt niet voor deze zomer. De prijs voor het toeristenkaartje inclusief trein is lastig te bepalen. De trein mag het kaartje niet ineens heel veel duurder maken, maar aan de andere kant mag de prijs ook niet zodanig laag zijn dat ‘gewone’ reizigers het kaartje als goedkope reismogelijkheid ontdekken.

Heel Schiphol Plaza staat al vol met automaten. Kennelijk is er nog fysieke ruimte om er een paar bij te zetten. Volstrekt overbodig en zeer onoverzichtelijk voor de aankomende reiziger. Hoe dan wél het ov aantrekkelijk te maken? Slechts één voorbeeld. Bij aankomst op de luchthaven van Genève treft de reiziger bij de bagagebanden (in het douanegebied dus en helemaal niet ingewikkeld!) automaten aan, waar een gratis kaartje voor al het openbaar vervoer in en rond de stad Genève (inclusief de trein van de luchthaven naar het hoofdstation in het stadscentrum) te verkrijgen is, met een geldigheid van 80 minuten. Er is de vervoerautoriteiten veel aan gelegen de aankomende reiziger tot het gebruik van het ov te verleiden. 'Gewone' reizigers kunnen aldaar niet aan zo'n gratis kaartje komen, omdat de automaten in het beveiligde douanegebied staan. Hier te lande zullen de betrokken vervoerbedrijven er nog heel lang over blijven praten, maar tot het leggen van een (paas)ei zullen ze zeker nooit komen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Zeven op de tien reizigers weer in trein

3 sep om 09:54 uur
Nu in grote delen van het land de vakanties voorbij zijn, ziet NS dat zo’n zeventig procent van de reizigers weer…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Digitaal gemak kan ook een drempel zijn

27 aug om 09:31 uur
Op alle fronten wordt ons leven allengs digitaler - ook reizen met het ov regelen we veelal online. Een grote…
Lees verder »

Proef met servicemedewerkers op stations in Overijssel

11 aug om 15:19 uurtimer2 min
Keolis is gestart met een proef waarbij servicemedewerkers worden ingezet op de stations in Enschede, Hengelo en…
Lees verder »

Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

6 jul om 11:47 uurtimer4 min
Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht?…
Lees verder »

Nieuw platform om treinrondreis te boeken

7 mei om 12:26 uurtimer2 min
Treinrondreizen en stedentrips per trein moeten eenvoudiger boekbaar worden, vindt Hildebrand van Kuijeren. Daarom…
Lees verder »

Meld u aan voor de webinar Digitalisering

7 mei om 10:33 uurtimer2 min
Komende dinsdagochtend 11 mei organiseert OV-Magazine de webinar Digitalisering, met de probleemstelling hoe we de…
Lees verder »

Moet er een Inspectie Busvervoer komen?

8 apr om 09:43 uurtimer4 min
Toezicht en handhaving in het busvervoer zijn een verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Leefomgeving en…
Lees verder »