Slim schrappen ov-aanbod vereist visie

vrijdag 6 november 2020
timer 3 min

Concessieverleners hebben de sleutel voor duurzame, middellangetermijnoplossingen in het ov in handen. “Als zij bereid zijn over hun grenzen heen te kijken naar de effecten die de transitie heeft op het aanpalende netwerk komen we verder”, aldus Raymond Huisman, mobiliteitsexpert bij Goudappel Coffeng.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) publiceerde gisteren (5 november) een prognose voor de termijn tot en met 2025. Gewenning aan thuiswerken en thuis studeren leidt ook na de lockdownperiode tot minder gebruik van het ov. Het KiM verwacht dat het gebruik in 2025 pas weer op het niveau van 2019 ligt. In een pessimistisch scenario zal het ov-gebruik in 2025 nog 8 procent onder het niveau van 2019 liggen.

Doordat er minder vraag is naar ov, moet het aanbod zich daaraan aanpassen om ook een evenwicht te vinden in de kosten en baten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt voor de korte termijn middelen beschikbaar om ov-aanbod te garanderen, zodat de uitvoerders van de concessies, de vervoerders, niet ‘omvallen’. Voor de middellange termijn eist het ministerie echter een transitieplan om de sector weer gezond te maken – waarbij het louter schrappen van ov niet de enige oplossing kan zijn voor de komende jaren.

In veel regio’s wordt capaciteit volgend jaar gereduceerd door spits- en scholierenritten te schrappen en de frequenties van regulier ov te verlagen om zo min mogelijk reizigers te raken. De huidige dienstregeling is hierbij nog het vertrekpunt. “Maar op die manier blijven schrappen is onhoudbaar voor de toekomst,” vindt mobiliteitsexpert Raymond Huisman van Goudappel Coffeng. “De concessieverleners zijn nu aan zet om een visie te ontwikkelen voor de middellange termijn.”

Korte termijn

Op de korte termijn zullen vervoerders inzetten op kostenreductie, zo is de verwachting. Het aflopen van de aan hen verleende concessie is daarbij hun stip op de horizon. Daarbij kijken zij alleen naar hun eigen aanbod. De verleners van de ov-concessies - provincies en vervoerregio’s - hebben de sleutel voor duurzame, middellangetermijnoplossingen in handen.

“Als zij bereid zijn over hun grenzen heen te kijken naar de effecten die de transitie heeft op het aanpalende netwerk komen we verder. Focus over de concessieperiode heen, op de middellange termijn is daarbij essentieel. Waar vervoerders kijken naar de mogelijkheden die zij hebben binnen bestaande contracten, kunnen concessieverleners nadenken over bijvoorbeeld andere tarievenstructuren of Mobility as a Service-oplossingen, zoals de integratie van ov-tarieven met andere mobiliteitsaanbieders. Een voorbeeld hiervan is het aanbieden van geïntegreerde deelfietsoplossingen voor de first and last mile. Dit kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het wegvallen van zwakke buslijnen,” aldus Huisman.

Private vervoermiddelen

Het is daarbij van belang dat – juist in deze tijd – de maatschappelijke meerwaarde van het ov duidelijk is. Ov is na lopen en fietsen de meest duurzame manier van verplaatsen. COVID-19 ontslaat ons niet van klimaat- en milieudoelstellingenen ov zorgt ervoor dat arbeidsplaatsen en gezondheidszorg bereikbaar blijven, maar maakt ook verstedelijking mogelijk. Het aanbod schrappen voert nu de boventoon en dat is – gezien de korte termijn waarin al deze veranderingen doorgevoerd moeten worden – begrijpelijk, maar op middellange termijn onhoudbaar.

Huisman: “Daarom is slim schrappen het devies waarbij de concessieverleners aan zet zijn om hun concessieoverstijgende visie verder te ontwikkelen, er voor openstaan om bestaande contracten open te breken en te voorkomen dat kostenreductie in het ov nú leidt tot kostenverhogingen in andere domeinen stràks.”

Niet schrappen is de enige juiste oplossing maar meer maatwerk bieden. En verdienmodellen bedenken waar extra verdienste uit te halen zijn. Denk bv de 24 uurs economie. Na 23.30 s'avonds is er eigenlijk geen ov meer. Er zijn genoeg mensen . Die geen 45 euro voor een taxi willen betalen. Ga is denken aan nachtlijnen . Bv elk uur en dan niet slingeren door de plaatsen. Maar elke dorp of stad via de rand 1 of 2 x stoppen.
Want schrappen lijd tot een slechter ov waar minder gebruikt van gemaakt gaat worden. Wat weer leid tot verder schrappen. . Of terwijl je trekt je eigen strop alleen maar strakker aan. Probeer bij te verdienen ipv te schrappen zou mijn advies zijn

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arriva mag drie treinen op hoofdrailnet rijden

16 sep om 14:50 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft Arriva groen licht om drie nieuwe open access-treindiensten op het…
Lees verder »

Over de verschillende belangen rond datastandaarden

2 sep om 10:35 uurtimer10 min
Rond de ontwikkeling van Mobility as a Service spelen datastandaarden een grote rol. Maar hoe verhouden de…
Lees verder »

Bruno Bruins van HTM naar Keolis

31 aug om 12:55 uur
Bruno Bruins treedt per 1 september toe tot de Raad van Advies van Keolis. De oud-minister had op 31 augustus zijn…
Lees verder »

VRA: transitie door in Zaanstreek-Waterland

30 jul om 09:32 uur
De Vervoerregio Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis niet stil gezeten, blikt voorzitter Egbert de Vries…
Lees verder »

Christel Mourik gaat MRDH leiden

19 jul om 11:13 uurtimer2 min
Christel Mourik, de huidige directeur ov van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), wordt per 1 september…
Lees verder »

Wilko Mol nieuwe CEO vervoerbedrijf EBS

7 jul om 09:53 uurtimer2 min
Wilko Mol vertrekt bij het OV-bureau Groningen Drenthe en volgt Wim Kurver op als CEO bij vervoerder EBS.
Lees verder »

Rijk steunt ov-sector tot september 2022

25 jun om 16:20 uurtimer3 min
De Rijksoverheid verlengt de financiële compensatie aan ov-bedrijven tot september 2022. Dankzij verlenging van de…
Lees verder »

Ov-sector positief gestemd richting 2040

18 jun om 10:33 uurtimer7 min
Ondanks dat het ov in bange tijden verkeert, zien verschillende Tweede Kamerleden en ov-experts de toekomst met…
Lees verder »